|
|
|
|
|
Wat is er mis met een Duitse bakker, of een Duitse bol.
Lijkt dit er al wat op?
Nog één keertje de oven in om af te bakken en klaar is de bakker!
|
|
|
|
Verdikkeme, gisteren vergeten te kijken wat zo'n apparaat hier kost. Overmorgen nog maar eens proberen. Bovendien is de duty free dan ook open, hopelijk sla ik twee (of drie) vliegen in 1 klap. Heb toch niets beters te doen namelijk.
|
Ho Lee Fuk
|
|
|
|
normaal is er niets mis met een duitse bakker, maar deze woont naast ons....enfin dat verhaal heb ik in een andere topic geschreven
|
Om Swastiastu
|
|
|
|
Vandaag overtrof ik mezelf wéér: Italiaanse harde bollen!
Vóór het rijzen:
na het bakken:
Ik kan ondertussen wel een winkeltje beginnen!
|
|
|
|
On 25-06-2010 09:54 FredC wrote: Ik kan ondertussen wel een winkeltje beginnen!
|
Geen gek idee. Wel veel broodmachines kopen, want erg veel kan zo'n ding niet aan op één dag. Jij bakt ook steeds meer in de oven?
|
|
|
|
Met dit soort brood gebruik ik de machine alleen maar om te kneden. Dat duurt een half uurtje, daarna kan het volgende deeg worden gemaakt. Het afbakken gebeurt in de oven en duurt pakweg 20 minuten, dus als je drie keer een deegje maakt heb je een paar uur later 18 van deze bollen.
We kunnen dat niet op, dus is één deegje genoeg.
Volgende week nog een keer ontbijtkoek maken, als er tijd voor is, want de koffers moeten ook gepakt.
|
|
|
|
BTW: de oven is ook niet erg groot, Guna2. Er kan maar één blaadje in, en je ziet, er kunnen maar drie bollen op een blaadje!
|
|
|
|
On 25-06-2010 10:17 FredC wrote: BTW: de oven is ook niet erg groot, Guna2. Er kan maar één blaadje in, en je ziet, er kunnen maar drie bollen op een blaadje!
|
ik zoek er 4 waarbij ik er ook 4 of 5 bollen kan leggen.
kan ik die ook meenemen van indonesie naar belgie.
en mijn tante zoekt een bakplaat van 34x 66 cm.
alvast bedankt voor de tips.
|
|
|
|
Ik heb een paar bakplaten van 10"x 14.5", die passen net op het rooster, welke ik in het midden van de oven plaats. Ik kocht ze in Singapore, net als kleinere bakplaten en vormen, zoals ik die bijv. voor de ontbijtkoek gebruik. Tefal bakplaten, maar toch lekker inwrijven met (olijf)olie en bestuiven met meel.
De afmetingen die jij zoekt ben ik hier niet tegen gekomen, andere maten ook niet. In dit stadje leeft het allemaal niet zo, dat bakken in een oven, dus is er geen animo voor. Meestal doet men het met de bakplaat die bij het oventje zit.
De oven is een gasoven, natuurlijk. De mooie hetelucht oven die ik voorheen in NL gebruikte was niet geschikt om hierheen mee te nemen. Die trok 3500 W en dat kan hier gewoon niet.
Maar ik zal eens rondkijken en als ik bakplaten tegenkom laat ik het je weten.
|
|
|
|
On 26-06-2010 01:59 FredC wrote: De afmetingen die jij zoekt ben ik hier niet tegen gekomen
|
Het is intriest voor de tante van Monterrey (tante Constance of tante Mathilde?), maar ook ik heb geen bakplaat van de gewenste afmetingen kunnen vinden. Wél een van 34,714x 67,237 cm, maar tja, dat past net niet in haar oventje hè, dat wordt wringen...
|
|
|
|
Bakplaat kan je meestal laten maken maar van aliminium.
FredC, mag ik Italianse harde bollen recept van je hebben
bvd
|
|
|
|
Zo, topic opgeschoond en weer ontopic verder.
|
It's only kinky the first time.
|
|
|
|
On 26-06-2010 07:12 meriana wrote: Bakplaat kan je meestal laten maken maar van aliminium.
FredC, mag ik Italianse harde bollen recept van je hebben
bvd
|
Geen geheim. Je doet achtereenvolgens in je broodmachine:
1. anderhalve eetlepel olijfolie.
2. anderhalve theelepel zout.
3. twee theelepels basterd suiker (Eng. Caster Sugar).
4. in een maatbeker doe je één ei, vul dat aan tot 250 ml met water. Doe dit in de magnetron voor 30 seconden op maximaal vermogen om het wat op te warmen, daarna in je machine.
5. Doe anderhalve eetlepel broodverbeteraar (misschien niet nodig zelfs) en vul dit aan tot 430 gr met witte meel, dat geschikt is voor broodbakken - geen zelfrijzend of cakemeel. Doe dit bovenop het water in de machine.
6. Doe als laatste drie theelepels gedroogde gistkorrels er bovenop strooien.
Ik gebruikte gewoon programma nr. 1 om te kneden. Dit is vijf minuten kneden, vijf minuten rusten, gevolgd door 20 minuten kneden. Hierna haal je het wat vochtige deeg met je met meel bestrooide handen uit je machine en rol dit uit op een met meel bestrooide plank (snijplank, broodplank - niet op je stenen aanrecht!) tot een plak van ongeveer 1 cm. dikte. Doe hier een plastic rooster overheen en daaroverheen een natte doek, zodat alles bedekt is. Laat dat zo een half uurtje staan te rijzen. Zie het plaatje:
Na dat half uur snij je met een broodmes de gerezen plak in zoveel stukken als je wilt hebben - ik nam 6, het kan ook 7, maar beter geen vijf. Met je met meel bestoven handen kneed je dit tot een bolletje en leg dat op een met olijfolie ingesmeerde bakplaat, welke met meel is bestoven. Als alle bolletjes erop liggen kun je inkepingen maken met een scherpe schaar, maar dit hoeft niet.
Bedek de bakplaten met een rooster, daarop een natte doek en laat het een half uur rijzen.
Na dit half uur, en niet eerder doen, bestuif je de bolletjes met meel. Niet overdrijven, gewoon een beetje. Ik gebruik een soort theezeefje waarbij je tegen de rand tikt.
Dan weer bedekken met het rooster en de natte doek voor minstens een uur, beter langer, anderhalf uur is ok. De bolletjes zijn dan echte bollen geworden, zo'n vier keer groter dan voor het rijzen.
Je doet je oven voorverwarmen op gasstand 6 voor minstens 20 minuten - zet de oven aan na een uur rijstijd is een goede graadmeter. Als je je eerste bakplaat in de oven doet draai je de gasstand naar 5. Na tien minuten open je de oven en draai de bakplaat om, om ervoor te zorgen dat er overal gelijke warmte komt. Dit is niet nodig in een heteluchtoven, natuurlijk. Dan na tien minuten kun je de bollen eruit halen en op een rooster laten afkoelen, pakweg 15 minuten. Zodra je je eerste bakplaat eruit haalt, zet je de gasstand weer op 6 en laat dat zeker vijf minuten staan voordat je het tweede (en eventueel volgende) bakblik erin plaatst; dan weer op stand vijf zetten.
Je bent er even mee bezig, maar het resultaat is gewoon heerlijk. Met Goudse kaas er tussen ...
|
|
|
|
Voor Ciabatta's gebruik je hetzelfde recept, maar probeer dan een zo rechthoekig mogelijke plak deeg te rollen en ga dan na het plaatje als volgt verder.
Snij repen van ca. tien cm breed van je deegplak, en verdeel die reep in drieën. Elk stukje pak je op, trek het wat uit (niet kneden!) en leg het op de bakplaat die dezelfde behandeling heeft ondergaan als hierboven. Maak zoveel stukjes als mogelijk is, maar niet kneden.
Het kan zijn dat je wat deegsnijdsels overhoudt, dat doe je weer bij elkaar, kneed het wat en rol het uit tot ongeveer dezelfde maat als de rest van de stukken op de bakplaat.
Of maak er een bolletje van voor één van de kinderen. Ze zullen er bijna om vechten!
Kijk op dit plaatje:
De rest gaat hetzelfde als hierboven omschreven, dus weer na een half uurtje bestuiven en dan verder laten rijzen tot je klaar bent om te bakken.
Succes!
Laat wat van je resultaat zien!
Morgen: ontbijtkoek en ciabatta's.
|
|
|
|
Nog een tip: nadat je de bakplaat na tien minuten uit de oven hebt gehaald om te keren, kun je je broodjes ook insmeren met wat je maar wilt. Melk of een zoutoplossing, maar ook andere, zoetere substanties.
Probeer eens kaneelbroodjes te maken met je broodmachine!
Kijk op deze LINK
Ziet dat er lekker uit of wat?
Er zijn veel meer recepten daar te vinden.
|
|
|
|
On 07-04-2010 16:05 meriana wrote: Wie kan er voor mij een broodbakmachine van Tefal WO3001 kopen en mee
nemen naar Medan/Sumatera.
|
Meriana,
Wij hebben hier een broodbakmachine van het merk pragus,
gekocht in dec. in bondowoso . Je mag hem gratis hebben .
Bijna niet gebruikt. Kijk maar .,anders geven we hem wel hier in de buurt.
Groet.
Karel
|
|
|
|
Hallo Karel,
Hoe werkt deze broodbakmachine, kneed n bakt hij automatisch?
Ik woon in Berastagi-Sumatera maar je kan hem sturen naar Medan-Sumatera of wil je/jullie opvakantie naar Berastagi dan kan je/jullie bij onze B&B gratis logeren.
Bij de opsturen dan betaal ik de kosten.
gr, Meriana
|
|
|
|
Hallo Meriana,
Voorzover ik weet,want ik ben erg onhandig,bakt hij wel op automaat,
kan je dus instellen maar kneden niet.
Als je even geduld heb,want in januari gaan wij naar Palembang,
en kunnen we van daaruit wel wat regelen wat betreft versturen.
De kosten betalen wij wel.Je hoort wel weer.
Groet. Karel
|
|
|
|
Hi Karel,
Ik weet niet waar je woont maar ,2 dec.ben ik in jkrta.
en vlieg twee dagen later naar Medan.
Wil die machine wel meenemen (als het niet te groot of te zwaar is)
zodat ik deze aan Meriana kan geven.
Groeten
Djwuita
|
Plaats een reactie op dit onderwerp
|
Je moet ingelogged zijn om een bericht te plaatsen. Je kunt inloggen door hier te klikken.
Als je nog geen lid bent, kun je jezelf hier registreren.
|
|