Indonesia 2007 according to Sidia


 Subforum Algemene Indonesiëpraat 
60 bezoekers

Startpagina
Je bent nu in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > Bekijk onderwerp

18-01-2015 01:48 · [nieuws] Politieagent Indonesië gepakt met xtc-pillen  (0 reacties)
18-01-2015 01:32 · [nieuws] Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd in Indonesië  (3 reacties)
17-01-2015 01:27 · [nieuws] Brandstofprijzen opnieuw flink verlaagd  (0 reacties)
16-01-2015 02:13 · Indonesië gaat veroordeelde Nederlander executeren  (160 reacties)
05-08-2014 23:16 · [nieuws] Jakarta wil parkeermeters gaan plaatsen  (0 reacties)

nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen
sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

Om Sid op de engelse toer ? , gelukkig niet want mijn engels is ook super beroerd , zoals mijn bahasa Belanda .
Ik kan alleen maar vertellen wat ik in de afgelopen 30 dagen meegemaak heb in mijn land pan erkomst , en dat is alleen maar in Jakarta , Bandung , Yogya, Magelang , Cirebon .
Mijn voorgenomen reis naar Semarang (eigenlijk Bandungan) om daarna te gaan lunchen bij Onkel Anton (vriendje Van Ome Jan? ) ging niet door omdat mijn ibu de vrouw 2 dagen ziek werd in Bandung.
Ik heb nu ontdek dat het toch een beetje moeilijk is om van te voren een vastgestelde route te gaan nemen , en de hotels van te voren gaat bespreken en betalen.
Door de ziekte (masuk angin) komt de reis van Bandung naar Yogya met de Kijang te vervallen, dus een bezoekje naar Pangandaran , de Green Canyon , overnachting in Baturaden gaat ook niet door.
We zijn toen met een vertraging van 2 nachten (3dagen) alsnog met de trein gegaan (Argo Willis-Kelas Eksekutip) a 155 ribu p/p (maar betaalde wel 175 omdat het geregeld werd door een travelbiro)
Gelukkig maar , want we moesten toen tot 2 x toe de reis uitstellen , na aftrek van benodigde onkosten zijn we toch redelijk voordeliger gekomen .Ook de reeds betaalde Puri Asih en de afhaalauto moest een paar dagen uit gesteld te worden.
Na 2 nachten Malioboro (Inna Garuda) , met een klein bezoekje aan SarKem bij nacht en ochtend (voor foto’s) werden we opgehaald uit Magelang en logeerde later bij Puri Asri.
De foto’s van Sarkem bij daylight heb ik gemaak in een gecharterde beca van de Inna Garuda.
Een groep beca kerels hebben een deal gemaakt met Inna garuda , om de gasten te vervoeren , ze hebben een huiskleur(beca) en shirt gekregen . Met registratie nummer en vermelding van de namen.
Vandaar dat hij niet zo snel antwoord geeft toen ik over de meisjes van Sarkem vroeg , is anders als je door een willekeurige beca kerels laat rondrijden.
Bij de andere wilde rijders werd je gelijk bestookt met allerlei informasi , de gangbare prijzen , leeftijdscategorie , adressen, hun beroepen zoals verkoopsters , student of scholieren etc.
Voordat je het weet krijg je de bijnaam Om Pedo of Om Dom (dirty old man).

Bij hem moet ik er uittrekken en na de korte rondrit heb ik verder met hem gepraat en uiteraard bikin poto.
Hij was eigenlijk 2de keuze geweest , de eerste bekkeneel wil alleen maar voor 20.000 mij rondrijden , terwijl deze man wel bereid is om voor 10.000 mij een paar straten van SarKem te laten zien.
Wat ben ik toch een keiharde onderhandelaar.
Omdat ik de indruk heb dat hij een beetje ontwikkelder dan sommige tukang beca praat vroeg ik gelijk wat voor opleiding hij had gedaan .Bleek SMP te zijn , kwam uit Magelang en heb 5 kinderen.
Mijn vraag , kenapa tidak K.B (Waarom geen geboorte beperking ) is zijn antwoord , waktu itu belum populair.
Zijn 5 de kind is eigenlijk ook een nakomertje en ze wonen in zijn kampung in Magelang. 3 van zijn kinderen hebben de SMA gehaald , dus zal betere leven krijgen dan hun vader.Hij zelf leef op straat , hij slaapt gewoon in zijn eigen beca , en voor uang makan heeft hij ongeveer 5000 rupiah genoeg .
Zijn inkomen varieert tussen de 30.000-40.000 perdag , 30.000 is het minste dat hij perdag kan verdienen.
Vaak kregen ze fooitjes van Orang Turis , de gasten van het hotel.
Na een leuke gesprek te hebben plus een kretekje heb ik hem toch 20.000 gegeven ipv de afgesproken 10.000.
De security man heeft een andere verhaal , hij krijgt bijna 1 jut (1000.000) per maand , en met fooitjes erbij komt hij toch in de buurt van 1.100.000 of iets meer.
In het algemeen verdienen de mensen(als ze werk hebben bij officiele werkgevers) de minimum loon van ongeveer 800.000 tot 900.000 . Al dan niet met uang transport en uang makan.
Bij de taxichauffeurs/angkot is anders , daar werken ze met de setoransysteem , varierend tussen 160.000 tot 180.000 rupiah perdag per taxi , afhankelijk van hoe oud de auto is. De kleinere onbekende taxi’s die niet aangesloten zijn bij de Blue Bird groep (inmiddels een groep van 10 maatschappijen) hebben het zwaarder door de concurrenties. In het algemeen halen ze wel 1 jut tot 1,5 juta per maand.
Bij de haven arbeiders in Sunda Kelapa (stukgoed) waar hout werd vervoerd liggen de salarissen ook niet anders , daar krijgen ze 30.000 perdag , de groep die ik gesproken had kreeg geen rupiah meer , gee uang makan of uang transport. Ze moesten gaan beknibbelen om hun uang makan niet boven de 5000 rupiah gaat overtreffen.
Dat is ook mss de reden geweest dat er een kleine “ruzie”was geweest toen ik alleen maar de 2 of 3 mensen uang roko heb gegeven voor hun verhaal .
De omstanders vroegen ook hun aandeel. Dom , dom , dom van mij.
Heb ik ook foto’s gemaakt van de te lossen schip , het lossen van het schip duurt 7-10 dagen door een ploeg van 25 man .Mijn zoon moest ook gaan poseren met de kleine mannen en probeerde 2 houten palen te gaan sjouwen.
Hoor ik nog dat die kleine pezige mannen zeggen , jangan , kassian . Dus mijn zoon laat zich niet kennen en was toch verbaasd hoe die kleine mannetjes het volhouden.
Na 1 minuut geposeerd te hebben zegt hij dat het best zwaar is , maar begrijp niet dat ze het dat de hele dag kunnen doen.
Mijn antwoord is kort en krachtig , dat ze anders niet te vreten hebben , dat hun gezin gaan kreperen.
disambung


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

Af te lossen schip , gedaan door 25 man voor 30.000 rupiah per dag .
Benodigde tijd 7-10 dagen.Het is toch wel zwaar.Me zoon als havenarbeider voor 1 minuut.

Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 


De uitzicht vanuit onze kamer , bij Puri Asri Magelang

Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

De rivier waar men kan gaan raften te zien vanuit onze kamer..


Mijn vriend de BecaMan.Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

2de Deel.
Puri Asri is een Center Park achtige resort , 4* zegt men , ya als je de prijzen ziet moet ik het wel geloven.
Hebben de verste kamer gekregen , waarschijnlijk de goedkoopste maar wel met de beste uitzicht naar de bergen , uitgestrekte sawa’s en stroom er een riviertje waar men kan raften. Dus de hele nacht hoor j de ruizende water en s’ochtends was het een adembenemende uitzicht , zie je pak tani, de karbouwen en toevallig het zaaien van de bibits van de padi .
Heb daar ook 2 groepen Orang Belanda gezien , o.a van Schone streven. Heb met de gids en 2 supirs gesproken (omong kosongen).
Heb daarna een Kijang van de resort gehuurd en een tripje gemaak naar de Ketep Pas en Selo Pas .
Selo Pas werd ook aangeprezen als de Zwitzerland van Java , met ArgoWisata mogelijkheden.
Heb daar ook kopi gedronken en kretekje gerook , uiteraard veel ceklak ceklik om foto’s te maken.Je ben tenslotte Orang Turis.
Voordat we de Selo Pas deden hebben we eerst Sala3 aangedaan om te gaan lunchen , en hebben geluncht in hotel Salatiga , tegenover de Taman Sari winkels.
Heb daar bijna mijn tasje met papieren achter gelaten , gelukkig werden we snel gewaarschuwd , “Pak u heeft uw tasje vergeten. “
Bij de Selo Pas staat ik dan de Godin Merapi te bewonderen , onder genot van kopi tubruk en kretekje.
Van Magelang gingen we naar Jakarta terug en om de vermoeiende treinrit te vermijden hebben we de City Link van Garuda genomen. Werd door de Kijang van de resort gedropt bij de Bandara .
Staat wel te zweten , mss werd ik te veel beinvloed door de horor verhalen over de Indonesische Airlines.
Het is in mijn ogen een goede (nog nieuwe?) vliegtuig , in ieder geval zit goed in de verf.
Werd opgehaald in Cengkareng en gedropt voor de 2de keer in hotel Saripan (Sari Pan Pacific) , ik heb namelijk afspraak met mijn oude gang/vrienden . Hadden een leuke avond gehad , de 2 de verdieping van de Rumah Makan in Jalan Sabang werd tijdelijk door de Bapak2 en Ibu overgenomen en bezet. Dat we lol hebben was duidelijk , alle sterke verhaaltjes komen weer naar boven , we zijn weer 17-18 jaar oud gebleven , de verhaaltjes tijdens de demonstraties in 1965-1966.
Toen sommigen van ons op de baricaden van de straten van Jakarta zaten.
Nu zijn het professoren , docenten , specialisten . Alleen 1 lid heeft een eigen specialisme , is sjeikoloog , je mag raden raden wie dat is .
Na de tussenstop in Jakarta ben ik met de Argo Jati gegaan naar Cirebon , heb daar onder andere bij hotel Kharisma gelogeerd (ook bekend bij Orang Turis van Belanda).
Het is een gedateerde 3* hotel , maar de prijzen zijn nog schappelijk en omdat ik diskon krijg is het nog te behappen. Heb me daar ook laten verwennen (pijet) , heb dat nodig omdat ik een dagtour heb gemaak richting Kuningan , Linggardjati (de plaats waar de toekomst van Indonesia bepaald werd) , de Kasepuhan bezocht , rondrit langs de Pelabuhan (stel niks voor) en ceklak ceklik , foto’s maken met een groepje Javaanse toeristen .
Ze willen allemaal di-potret met die Wong Londo , uiteraard ikke wil niet (ben een Wong Ndeso) , dus moet vrouwtje en zoontje maar gaan socialiseren met de plaatselijke toeristen .. Na de 3de foto heb ik moeten ingrijpen dat het genoeg is , en basta , genoeg is genoeg . Toen ze gingen mompelen over “Ora Gelem “ , moet ik toch even een commentaar geven “Apa itu ora gelem” . Toen ging onze gids ook mee te bemoeien door te zeggen dat bapak wel javans versta (niet waar dus , hoogstens een paar woorden ) en dat ik uit Sunda kwam.
Is wel een vervallen gedoe de Kasepoehan , stel niks voor , maar ja je bent tenslotte in de buurt .
En je ziet ook dat ze vroeger onder de Sundanese invloeden hebben gestaan .
De laatste 3 nachten heb ik in hotel Mindring gelogeerd (Mandarin Oriental) , pal voor de Grand Hyatt en het is toch een leuke uitzicht naar de Bunderan H.I. ,vanaf onze hotelkamer op de 16de verdieping.
Achter de H.I waar vroeger de hotel Wisata staat verrees nu een hoge toren , ik schat toch 2 x hoger dan de 26ste verdieping van de Mandarijn .Wat dat gaat worden weet ik niet , Jakarta is een grote bouwput geworden , er zijn zoveel nieuwe torens gekomen , malls . Ik vraag me af of ze voldoende klanten/kopers hebben . DE grote appartementen groeien als paddestoelen .
Trouwens ik zou gek zijn om een flat in de 30 ste of 40 ste verdieping te gaan kopen , wat gebeurd er als er mati lampu (stroomstoring) komt ?
Of aardbeving , of betonrot , ya de zoetwater peil is behoorlijk aan het dalen , de zeewater rukt al richting Jakarta centrum. Lees maar de diverse rapporten.
Als je de reclames op tv zag , de reclamezuilen bij de jalan protocol is alles goud wat in Jakarta blinkt.
Zag je ook in de programmas van Empat Mata van Trans 7 dacht ik , van de bekende Wong Ndeso Presenter , Mister Tukul Arwana . Hij is de verpersoonlijking van de geslaagde wong ndeso , ziet er niet naar uit , doet dommig over .
Maar hij is wel slimmer en geslaagder dan zijn gasten , de mooie en knappe selebs van Indonesia.
Hij is een kruising tussen Willem Duys en Andre Van Duyn .
Nu schaam men niet meer om te zeggen dat hij of zij ooit een ndeso man of vrouw was geweest .
Bijna iedereen is in Jakarta Orang import , bijna allemaal migrant geweest .
De echte Orang Betawi was vroeger geschat op 500.000 (stand 1945), en de nu nog levende Betawi-ers zijn nog met de hand te tellen.

disambung Emoticon: SmileBisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

zieleffe
Gebruiker
spacer line
 

Pak Sid je foto's zijn prachtig, ja u bent een mooie die toch maar even laat weten wat hij in zijn vakantie heeft gedaan.
Je verhaal met genoegen gelezen, ja zo zie je maar dat er toch weer het anders loop dan je had kunnen bevroeden.

Je vrouw ziek geworden en het hele reis schema is door de war.
Ja ik kan er over mee praten ik ben toen, dat heb ik al eerder geschreve, in een ziekenhuis terecht gekomen dus het is niet leuk.
Wat mij zo verbaast aan mijn schoonmoeder 83 jaar ze zit drie maanden daar, en ze is daarvan een weekje ziek, mijn vriendin nooit ziek, en ze eet daar gewoon van alles mee, ik moet oppassen, of je zit zo in de shit.

Ja Jakarta is steeds aan het veranderen ze hebben nog al hoge gebouwen neer gezet.
Je ziet die kranen op de torens volop aan het draaien, er is geen plekje of er zijn activiteiten te bespeuren.

Oh ja disambung ja de vertaling kreeg ik hier te horen.
Wordt verbonden zeiden ze eerst maar ze bedoelen wordt vervolgt Emoticon: Laugh out loud Emoticon: Yeah right! Emoticon: Wink Emoticon: Nice Emoticon: Shiny


Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

AnisJ
Gebruiker
User icon of AnisJ
spacer line
 


Ini edisi nomor berapa ..... majulah b. Sid (!!!) .....'Ahu kura ahia, mansia nia'

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

KETEP Pas


Soms is het echt mistig , je hoort alleen het geluid van de dieselmotoren.


Halfdagje in de verschillende Gunung Kidulse Stranden


Onze Kijang met ban kempes.Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

Omong Kosong No 3.
Indonesia is binnen 2 jaar echt veranderd ,althans de Indonesia die ik ken
De livingstandaard van Java , Jakarta en grote steden ga ik hier gebruiken als vergelijkingsmateriaal .
Bij de daerahs/provincies zal het natuurlijk minder luxe zijn en niet zo heftig als in de grote steden zoals Jakarta , Bandung etc..
En op sommige gebieden staan de vooruitgang op laag pitje , op sommige gebieden is er een grote verbetering Dat is te merken aan de infrastructuur , zoals bijvoorbeeld de streek Gunung Kidul , een beruchte daerah paceklik (Minus gebied).
De mensen zijn vroeger straatarm , hongeroedeem is een jaarlijks terugkomende verschijnschel.
Er groeit niks , behalve cassave , en dat is de reden dat men massaal werk gaan zoeken buiten de regio.
Met het resultaat dat het geld weer terug stroomt naar de regio , te merken aan de huizen , de wegen .
Het is nog beter dan de regio Sukabumi / Pelabuhan Ratu.
Ze zijn daar door harde werkers geworden door de harde natuur , iets anders dan de relatief meer rijkere Sundanezen in de buurt van Sukabumi.
Daar is ook veel meer armoede gekomen in de laatste jaren.
Vergeleken met vorig jaar is er 80% meer armoede gekomen , kan gezien worden als 1 van de gebieden in West Java waar de armoede van de bevolking bijna de 10% bedroeg.(Volgens artikel Pikran Rakyat).
De stranden van Gunung Kidul zijn mooi , maar woest (ZuidZee) , n.m.m een grote potentie voor de toekomst .
Hebt daar ˝ dagje getoerd , in diverse stranden geweest , de wegen zijn echt uitstekend , alleen bij 1 van de stranden is het slecht .We willen gaan lunchen in zo’n spa geval.
In een toeristenboekje staat een resort in een mooie omgeving plus mooie dame die een klant staat te pijitten.
Dus ik wil ook gepijet worden , bleek dat het resortje alleen op afspraak bezocht kan worden.
Daardoor kregen we lekke band en heb toen een paar foto’s gemaakt .(Ceklak ceklik) .
De andere halve dag hebben we in Yogya getoerd en gebivakkeerd in de nieuwe Mall .

Ik heb uitgebreide omong kosongs kunnen voeren , behalve met de pramuria .
In Bandung heb ik uitgebreid gesproken met de bouwvakkers , met de mandoer en een “supervisor”.
In de pesanggrahan waar ik logeerde werd nieuwe en betere bungalows gebouwd . Een 4 kamers bungalow. De onze is ook al luxe genoeg , met 3 slaapkamers , met aparte AC , een supirverblijf , een vaste staf van 2 man gekregen , en een vaste tuinman .Je kan zwemmen, main tennis en leuk wandelen in de kleine complex.
Een oase in de hectische Bandung , een verademing .De eerste week hebben we in een kleinere bungalow gelogeerd (ook goed voor 6 personen) .
De bouwvakkers werd verdeeld in 4 groepen , de laagste is pe-laden (algemene hulp) , de hoogste is tukang batu.
De dagloon varieert vanaf 25.000 tot 40.000/perdag , zonder uang makan en uang transport.
Om de kosten te beperken gaan ze samen koken , ze werken met 25 man , meestal komen ze uit dezelfde streek of dorp.
Goed voor de saamhorigheid , solidariteit en groepsverantwoordelijkheid.
Uiteindelijk moet ik meer gaan vertellen over hoe de orang koeli in Nederland verdienen , we hebben uren gepraat , heb zelfs hun op kretekje , cola , kue en als slot ook een complete lunch aangeboden .
Is ook te zien dat de mandoer niet gewend is om stukjes vlees , groenten en grote udangs op zijn bord te krijgen .(Dat zie ik ook niet elke dag in Ollanda)
Ze kregen wat we van de pesanggrahan kregen . Ik heb de docenten van de LabTEK ITB uitgenodigd om bij ons te gaan lunchen , er zouden 5 man komen , dus extra eten besteld . Malu toch als er te weinig eten op tafel staat.
Kwamen toch 2 personen , met resultaat dat we met te veel eten zaten.
Heb ik ook toen uitgedeeld via de mandoer van de bouwplaats.
De staf en de tuinman kwamen uit een bedrijf en verdienen de gewone minimumloon, meer niet.
Dat geldt ook voor de Security.
Dus een fooitje van de tamu zal ook welkom zijn ter aanvulling van hun loon.

Als je weet hoe de gewone man moet leven en rondkomen van 30-40.000 rupiah perdag dan is het waanzin dat ik per nacht /dag meer gaat uitgeven dan een de maandloon van een minimumloner. Zelfs als we niet in het hotel lunchen of dineren .We gaan vaak in food courts eten en af en toe als s’avonds al te laat is of dat we soms te lui om buiten het hotel te gaan eten gaan we toch in de hotel eten.
Voor een keertje (relatief) duur eten gaat nog wel , maar om dat 30 dagen vol te houden is ook niet te doen .
Ben de Amerfoortse niet , Ben ook niet gek. Dat wordt wel extra bezuinigingen en extra krantenwijk als ik weer terug komt in Nederland..
Dus ik ging vragen of ik diskon kan krijgen ( tamu van instantie x ) , de manager werd gebeld , nou deze bapak kan ook extra 40% krijgen .
En dan is het nog steeds 2,4 jut of te wel de grootste suite bij hotel Sapoi in Bandung (Savoy Homann).
Er is ook zo’n gekke Grage Sangkan Hotel SPA , de kamer prijs (Publish rate) is van standaard 545.000 tot 3.545.000. Royal Suite (7 niveau) Het is wel inclusief ++
Het is mss de kleine broertje van Grage Cirebon , De hotelkamers zijn ook schandalig duur , maar kennelijk is het redelijk populair.
De Linggardjatimuseum staat ook niet ver in de buurt .
Geef mij maar een gewone standaard kamer , de ontbijtbuffet is toch dezelfde.
Maar een keertje gek doen is ook leuk , zal een grote leugenaar zijn als ik dat gaat ontkennen.
Ik denk dat ik naar eventuele sponsors moet gaan zoeken die mijn volgende studiereis(vergelijkend onderzoek) wil gaan financieren.
Mijn reiservaringen laat alleen maar een klein deel van Indonesia zien , en toch durf ik hier te beweren dat ondanks gekke voorvallen incidentjes etc Indonesia aan het veranderen is in de positieve zin.
De kwaliteit van de opleiding , de mogelijkheden om nu legaal je kind (als ze hersenen hebben ipv otak udang = garnalenhersenen) alsnog in een goede universiteit te laten studeren . Dat men dmv donatie (zoals het ook gebruikelijk is in Amerika) een plaats voor je zoon/dochter kan bemachtigen.
Het is geen KKN , maar een soort economische principe.
De concurrentie is daar groot , voor bepaalde universiteiten (ook middelbare scholen) moet je bijna gemiddeld 9 moeten hebben om ingeloot te worden.
Een nicht moet van SMP naar SMA gaan , heeft gemiddeld iets meer dan 8,5 , maar als iemand 0,01 cijfer hoger zit is ze gewoon kansloos. Dat is ook transparantie .Ya het leven is hard , geen wonder dat Australische scholen/universiteiten , ook Singaporese en Maleisische staan in de rij om de toekomstige drop outs met een verschil van 0.01 (gecomputeriseerde uitslag) met liefde te willen ontvangen.
Er was ook commotie geweest toen bepaalde scholen die in het verleden bijna 100% slagingspercentage hebben nu plotseling een andere uitslag hebben.Dat gebeurde bij de Ujian Negara (de Staatsexamen).
Of dat bij de viering van de geslaagden men met motoren een rondrit maken door de stad , of een massale feest vieren met het nuttigen van alcohol.
Dat zijn ook de uitspattingen van de verworven “rijkdom”en “vrijheden”.
Daar sta ik ook met mijn ogen te knipperen .
Het is land van tegenstellingen maar per saldo zijn de welvaart zegeningen ook door de gewone man en vrouw bereikbaar zoals het bezit van sepeda motor ( de fiets van de indonesiers ) , tv , koelkast , ha-pe etc .
Dat zie je ook in de samenstelling van de gasten van de 4* , zelfs 5* hotels.
In Nederland heet dat de afspiegeling van de samenleving .
Vroeger zie je bepaalde typen niet , dat was ook bij mijn ibu de vrouw al opgevallen.
=disambung=


.
Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

andre
Gebruiker
spacer line
 

Het is een mooi verhaal Sidia, bedankt voor het delen van je ervaringen en de resultaten van je onderzoek . Voor zover ik weet is het minimumloon in Indonesië per regio vastgesteld. Het minimumloon in Yoghia is volgens mij lager dan in Jakarta en Bandung.


On 01-07-2007 21:00 sidia wrote:
......Het is land van tegenstellingen maar per saldo zijn de welvaart zegeningen ook door de gewone man en vrouw bereikbaar zoals het bezit van sepeda motor ( de fiets van de indonesiers ) , tv , koelkast , ha-pe etc ......


Helemaal mee eens. Je moet wel het nodige geluk hebben, maar als je met dat geluk goed omgaat en discipline kan opbrengen, dan kan het hard gaan met je persoonlijke welvaart.

Ikzelf heb grote bewondering voor de Indonesische middenklasse die z'n boontjes probeert te doppen. Bovendien verbaas ik mij telkens weer over de veerkracht van de mensen... zoals bijvoorbeeld de aziëcrisis (nu 10 jaar geleden) is ondergaan . Ik vraag me vaak af hoeveel zelfmoorden er in de Nederlandse vinex locaties gepleegd zouden zijn, bij een vergelijkbare crisis in Nederland.sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 


On 02-07-2007 15:16 andre wrote:
Ikzelf heb grote bewondering voor de Indonesische middenklasse die zn boontjes probeert te doppen. Bovendien verbaas ik mij telkens weer over de veerkracht van de mensen... zoals bijvoorbeeld de aziëcrisis (nu 10 jaar geleden) is ondergaan . Ik vraag me vaak af hoeveel zelfmoorden er in de Nederlandse vinex locaties gepleegd zouden zijn, bij een vergelijkbare crisis in Nederland.


Niet alleen de middenklassers , ze hebben realtief gezien ook niet zo moeilijk.
Vaak is het bij hun een "luxe" probleem .
Waar mijn bewondering gaat is voor de kleine man , de "werklozen" , mensen met de minimumloon (de havenarbeider, de tuinman , de PRT etc) , en zeker als ze geen extra inkomstenbronnen hebben.
Vaak gaat ibu de vrouw een kleine warung openen(zonder vergunning en diploma= "lang leve de vrijheid" Emoticon: Wink .Kunnen ze meeeten , en een paar ribu rupiah extra verdienen. Dat is de reden dat Indonesia als het ware een grote marktplaats is , waar men hun karige loontje probeert op te krikken.

Men vroeg ook ergens waarom Indonesia nu met rijsttekorten te kampen heeft , de antwoord is simpel.
Te veel bevolking , te weinig boerenbevolking.En op Java , ooit de schuur van Zuid Oost Azie (Jawadwipa) zijn de landbouwgronden vaak veranderd in perumahan .
De dorpelingen (leverancier van de tani's mensen) gaan allemaal naar de grote steden , de jongeren (mannen) gaan vaak als ojek-ers spelen . De meisjes gaan naar de stad voor betere leven , eventueel als pembantu rumah tangga.
Soms komen ze ook in verkeerde plaatsen en handen(andere verhaal).
Ik las in Pikiran Rakyat dat een groep jongere pengamen(straatmuzikanten) een "job"hebben gekregen (ik denk meer in hun strot geduwd kregen) .
Ze mogen (na een razia denk ik ) kleine huisindustrie produkten maken voor 15.000 rupia perdag (je heb goed gelezen) .
Nou in hun pengamentijd zullen ze x maal 15.000 rupiah hebben verdiend , door af en toe op de stoplichten hun keel schrappen en een paar keren op hun gitaar of ukulele gaat tokkelen.

Een paar ritjes maken met hun ojek kan meer opleveren dan de hele dag in de rijstvelden of in de fabrieken (lopende band) van Nike of Reebok te gaan verpieteren.
De keuze is snel gemaakt denk ik .
Het is niet alleen kwestie van overleven maar van goede mentaliteit hebben.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

De huizen bij Dago Pakar Resort Bandung Utara.
Met de Marbella Hotel and Golf Club.
Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

*Bandung , Holland Bakerij , hoek Dagoweg , bij de B.I.P (Bandung Indah Plaza)

*In Bandung hebben ze CuKil , Cuci Kiloan.
Studenten en werkenden kunnen hun wasgoed laten wassen en laten strijken.
Kan opgehaald en gebracht worden.
Perkilo is het 6000 rp , bij meer kilo's is het goedkoper.
Heb toen 8 kilo (16 stuks) kleren laten wassen/strijken , compleet in cellofaan terug gekregen. In mijn hotel moet ik meer betalen dan de 32.000 rupiah voor 1 T shirt .
Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

Dit is in BSM (Bandung Super Mall) .
Tegenwoordig heb je in diverse grote Malls in de grote steden zulke plekjes.


* Ben a.h minum kopi tubruk .
Met zijn 5- en heb ik 8000 rupiah moeten betalen voor 4 kopi susu en 1 cola (2000 rp). Murah dan meriah.
Dat kopje kopi van 1500 is nog lekkerder (de sfeer mss ?) dan de 40.000 rp in het hotel.
De kupat tahu ziet er echt lekker uit.
Foto's genomen in Purwakarta , pal voor de situ in het midden van de oude stad.(was vroeger een Nederlandse wijk geweest) .
Het is een korte pauze voordat we naar de Jatluhurdam gingen..


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

ciater
Gebruiker
User icon of ciater
spacer line
 

Je hebt in Lembang mooie complexen die veel door rijkere chinezen zijn bewoond.
Ook in Pelangerang bij Bandung is een mooi gebied zie de foto's

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

Ciater , het lijkt op een doodgewone perumahan .

Op dit moment is Dago Pakar de beste in Bandung e.o , zelfs in West Java , stukken beter dan de Bukit Bogor Raya (Novotel) Bogor en stukken beter dan Kota Bunga (Puncak) .
Anders gaat de Marbella group geen Hotel bouwen , en ook geen Golf terrein .

Jammer dat ik geen andere foto's plaatsen van Dago Pakar (wordt te veel Emoticon: Smile ).


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

Harmoni .
1 van de drukste verkeersknoop van Jakarta .
Met een levensgrote Bill Board .
Een grote LCD (?) scherm.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

De nieuwe generatie Jakarta Transway.
Ze lopen op gas . Ya , wij doen ook aan het millieuvraagstuk.
Busway is heel comfortabel , heb ook geprobeerd van Blok M (Pasar Raya) naar Setasion Kota , voor Rp 3500 one way.
Het is af en gaan van de bussen , vaak rijden ze achter elkaar .
jammer dat het alleen maar in de grote verkeersader gereden wordt.
Bij de periferie werd nog steeds door de angkots verzorgd.
Heb daarna kopi en kroket gegeten bij Batavia Cafe .
Moest toen 76.000 rupie neertellen , waarvan mijn zoon zegt , daar kunnen we een komplete maaltijd krijgen bij Hoka Boka Bento.Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

Nog een foto van Selo Pas .
Het schijnt dat je daar kan kennismaken met de zgn Argo Wisata.
Waar de Orang Kota (stedelingen als Ome Sid) kan ber rekreasi en tegelijk de natuur leren kennen.
Het is zoiets als "Argo Wisata"bij de Hollandse Boeren , waar Orang Kota ook kersen kan plukken of de koe kan helpen melken.
Kunnen de kindertjes leren dat de susu(melk) uit de koe komt ipv uit een kartonnendoos.
Kan me nog heugen de conference van Paul van Vliet .
Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

Voor de toekomstige studenten die uitgeloot zijn (met een verschil van 0,01 punt ) is er mogelijkheid om in hert buitenland te gaan studeren.
De buitenllandse universiteiten staan in de rij om de Indonesische Studenten met een SMA diploma te gaan verwelkomen.

Voor de minderdraagkrachtigen maar met voldoende hersenen is er een mogelijkheid om geld te gaan lenen.
Ze kennen daar geen Stufi.
Jammer dat niet iedereen de mogelijkheid hebben om dat ook te kunnen doen.Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

In het Land van Tegenstellingen.
Er zijn mensen die in krotten wonen , langs de spoorweg of onder de viaducten.
Er zijn ook mensen die een 2de huis hebben , waar ze in de week-enden met gezin , familie en vrienden gaan genieten van de natuur.
Weg van de vieze , drukke Jakarta .
Het kan niet gekker zijn.
Hier heb je een variatie van de Dubaise Palmboom.
Ps : Als ik geld heb zou ik het niet kopen , stel is voor dat het in de oceaan verdwijnt , niet goed gebouwd , Tsunamie of the global warming.
Ach ik ben best tevreden met mijn balconia en volkstuintje in Amstelerdam. Emoticon: Yes!Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

merapi
Gebruiker
User icon of merapi
spacer line
 

Tja Om Sid,
maar wat een prachtige foto""s, heb er van genoten.
Mijn dochter wil er een jaartje tussenuit, ze dacht aan Indonesie
wat raadt u haar aan? Emoticon: Bye byesidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

Buitenlandse universiteiten staan in de rij om ------------
Dat heb ik vermeld in de posting 13-07-2007.

Het is natuurlijk overdreven , aan de andere kant is het een feit dat veel Indonesische studenten en afgestudeerden naar buitenland gaan om hun opleiding te vervolgen.
1 van de redenen is dat de competitie bijna " moordend" is , en de te weinig beschikbare plaats (goede universiteiten) .
Volgens Antara " verdient" Australia jaarlijks $ 500 miljoen afkomstig van de ongeveerb15.000 particuliere studenten uit indonesia .
In totaal studeren 16.500 studenten in Australie.
Ik vraag me af wat de indonesische ouders uitgeven per jaar in de andere buurlanden , of Europa , of Amerika ?
De Indonesische regering stuurt ook jonge docenten naar het buitenland om hun magister en S3 diploma' s te halen .
Voor 2008 wordt het aantal van 5000 gepland.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

Plaats een reactie op dit onderwerp

Je moet ingelogged zijn om een bericht te plaatsen. Je kunt inloggen door hier te klikken.
Als je nog geen lid bent, kun je jezelf hier registreren.


nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen

9,570,783 views - 117,907 berichten - 9,322 onderwerpen - 6,028 leden
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

94,307,284 pageviews Een website van indahnesia.com