Indonesie is niet te vergelijken met Nederland


 Subforum Algemene Indonesiëpraat 
41 bezoekers

Startpagina
Je bent nu in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > Bekijk onderwerp

18-01-2015 01:48 · [nieuws] Politieagent IndonesiŽ gepakt met xtc-pillen  (0 reacties)
18-01-2015 01:32 · [nieuws] Nederlander Ang Kiem Soei geŽxecuteerd in IndonesiŽ  (3 reacties)
17-01-2015 01:27 · [nieuws] Brandstofprijzen opnieuw flink verlaagd  (0 reacties)
16-01-2015 02:13 · IndonesiŽ gaat veroordeelde Nederlander executeren  (160 reacties)
05-08-2014 23:16 · [nieuws] Jakarta wil parkeermeters gaan plaatsen  (0 reacties)

nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen
zieleffe
Gebruiker
spacer line
 

Bent u wel eens een afval berg tegen gekomen in Holland.?
Ik wel in Tilburg daar skien ze nu vanaf, en er word gas er uit gehaald.
Dus slim om van afval nog eens geld van te maken.
Het is verschrikkelijk dat Indonesie nog kinderen daar laten werken.
Die schandaal die de hele wereld weet maar stil zwijgend het toe laat.
Dat is de eerste schandaal wat eens uit de wereld geholpen zou moeten worden.
Ieder kind is er een. Emoticon: Cry Emoticon: Frustrated


Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

JohanN
Gebruiker
User icon of JohanN
spacer line
 

Om Ziel, in Tilburg skien ze nog niet van de afvalberg af, althans afgelopen woensdag nog niet. Tenminste, als u die berg van Essent Milieu bedoeld. Daar zijn ze nog volop mee bezig.Begin de details te vergeten

zieleffe
Gebruiker
spacer line
 


On 09-09-2006 00:54 JohanN wrote:
Om Ziel, in Tilburg skien ze nog niet van de afvalberg af, althans afgelopen woensdag nog niet. Tenminste, als u die berg van Essent Milieu bedoeld. Daar zijn ze nog volop mee bezig.


Ja dat weet ik ook dat er nog aan gewerkt word ik kwam er dagelijks langs binnen door naar Loon Op Zand.
Maar ik had er bij moeten vermelden als er sneeuw lag.
Maar ik dacht dat het wel te begrijpen viel, of krijg ik weer gelijk als ik over het intellect denkt. een halve woord is snel verstaan. Emoticon: Yes! Emoticon: Nice


Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

Hitami
Gebruiker
spacer line
 

sociaal economisch is Indonesie op de westen georienteerd, vroeger was de ideaal van de jongere om een "wijsheid" te worden, nu is het van kranten verkoper tot miljonairs. Men is van bewust dat met geld ook vrijheid, status, macht etc kan betekenen. Vandaar dat men steeds gefacineerd raken over Rupiah. Dit met alle gevolgen !

Als men naar Indonesiers en probeer te verkondigen dat geld niet alles is, is dit natuurlijk feeks. Omdat met andere worden blijf je maar "dom". Door het hebben van geld, kun je naar Indonesie reizen terwijl voor de arme sloeber, zijn ze al blij wanneer ze nasi bungkus kunnen kopen.
Verder, is geld een erg belangrijk factor om te overleven, denk maar aan de gezondheid, ouderdom etc....

Wat ik bedoel om een bijdrage te leveren hoef niet altijd met geld (indirect) te maken. Maar het kan ook een simpele dingen zoals, wanneer je ondernemer ben, probeer dan uit te leggen hoe hij zijn administratie moet doen of bij te houden om tot een succes te komen.

Wanneer je dit doet vanuit wederzijdse respect, dan heb je je doel ook bereikt.

Succes !

Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 


On 08-09-2006 20:13 sidia wrote:

...

Afvalberg in indosenia is ook bron van inkomsten voor the have nots.
Hept je ook in de nederlandse markten gezien hoe de minderbedeelden van onze samenleving gaan graaien in de dag "afval" van de markten.
Zeg maar tegern 4 uur smiddags.
Zijn niet alleen maar buitenlanders maar ook gewoon autochtonen.


Ja Om Sid, dit verschijnsel zie je in Nederland steeds meer, IndonesiŽ is niet te vergelijken met Nederland, maar we komen met het beleid van de roofridders in Den Haag wel steeds dichter bij elkaar.
Over rippen gesproken, oei oei dat is uitgevonden in Nederland, de grote ripactie is begonnen met de invoering van de Euro, ons inkomen werd gehalveerd en de prijzen werden verdubbeld.
Ik ben het met Yoke eens dat er niemand in Nederland honger hoeft te lijden, maar dit zal op de nu ingeslagen weg van de Den Haagse roofridders niet zo lang meer duren, van de week gezien: C 1000 een bakje aardbeien 4.99 Ä, superstore Lekker & Laag 1 kilo snijbonen 7,98 Ä of te wel 17,55 ouderwetse guldentjes, wij zijn langzaam aan het afglijden, hoelang gaat het nog duren dat de sociale minima`s in Nederland ook de vuilnishopen gaat doorzoeken.

Ik heb het stuk van Flipse gelezen en dat was een mooi initiatief van hem, als dat nu eens op grote schaal overgenomen zou worden ook door Indonesische werkgevers dan zou dat een duw in de goede richting zijn, maar dat zal wel een utopie blijven.

Ja wat kan je van hier uit doen, verdomd weinig denk ik, er zijn wat mooie kleinschalige projecten, maar het blijft een druppel op een gloeiende plaat, ik vindt wel dat we er mee door moeten gaan, mijn bescheiden bijdrage is dat ik een ouder familielid ondersteun, dat heeft geen toekomstperspectief, maar hij heeft een onbezorgde oude dag voor een habbekrats, tevens zijn er twee kinderen die ik ondersteun met hun studie, en dat heeft wel toekomstperspectief, het blijft niet alleen bij studiegeld, kleding enz. enz. als ze thuiskomen zal er ook een hap eten op tafel moeten staan, waar ik dat voorheen van mijn maandelijkse salaris kon betalen, moet ik er nu voor overwerken, over rippen gesproken.

Ik blijf nog steeds van mening dat IndonesiŽ in dezelfde situatie zit als Nederland van na de tweede wereld oorlog, feodaal systeem en de invloed van meneer pastoor en consorten, wij hebben kans gezien ons er aan te ontworstelen, zodat er toch een wat evenredige verdeling van de welvaart is ontstaan(die nu weer wordt afgebroken)
Ik hoop van harte dat dit proces op termijn in IndonesiŽ ook plaats zal vinden, ik blijf optimistisch.Lingkan
Gebruiker
spacer line
 


On 08-09-2006 08:32 Yogya-Bali wrote:

...


Ik doe al jaren iets via mijn verschillende werkzaamheden die vrijwel allen t.b.v. de bevolking zijn maar na meer dan 15 jaar hier werken ben ik behoorlijk cynisch geworden. Het is in veel gevallen Water naar de zee dragen, Paarlen voor de zwijnen gooien, en nog een paar van dat soort spreekwoorden.

Ad. democratie -> die wordt momenteel aardig om zeep geholpen door de reli-fascisten en de steeds corrupter wordende kliek aan de top.

Ad. opleidingsnivo laag -> klopt maar met hun culturele achtergrond en feodale inslag zal dat nooit veranderen. Het is niet altijd een kwestie van geld, maar meer van (on)wil. Met name de Javanen kunnen moeilijk hun culturele bagage van zich afwerpen en zullen dus ook zelden tot goede docenten kunnen uitgroeien. Daarnaast is de fatalistische instelling van de islam (Insyah Allah) ook debet aan het niet ontwikkelen tot enig zelfstandig gedrag dan wel verantwoordelijkheidsgevoel of kritische houding.

Ad. toegang tot informatie zoals bibliotheek, internet, etc. -> deze toegang is er wel degelijk maar men leest liever roddel- en reli-bladen i.p.v. nuttige documentatie of een goed boek. Toegang tot het internet is er ook (en nog goedkoop ook) maar dit medium wordt doorgaans gebruikt om porno te bekijken, en als men al informatie zoekt, is dat doorgaans die informatie die een bevooroordeelde, vooringenomen mening over iets bevestigt, versterkt maar niet kritiseert.

Het grote probleem in Indonesia is de cultuur en de religie: geen kritiek kunnen incasseren (want kritiek is "not done" en staat haaks op de Javaanse cultuur van geen gezichtsverlies lijden), geen verantwoordelijkheid durven nemen (feodale structuur overgehouden uit de (pre-) hindoeperiode), discussies zijn op vele terreinen taboe, geen initiatief durven tonen want men zou wel eens gezichtsverlies kunnen lijden, geen kritiek op religie want dat is blasfemie (met gevangenisstraf als gevolg.
Al dat gemekker over de koloniale periode die de oorzaak van de achterstand zou zijn, is "bull-shit", een dooddoener. Het gros van de Indonesiers (en dus ook de Javanen) hebben vrijwel nooit iets met het koloniale systeem te maken gehad. De feodale structuur en houding was er al lang voor de Nederlanders een voet aan wal zetten (die hebben er uiteindelijk alleen maar van geprofiteerd). Het is de zgn. slachtofferrol spelen om eigen tekortkomingen te bedoezelen en bedekken.

Indien men echter de eigen cultuur wil behouden (een goed recht van elk volk) moet men wel aan de andere kant kunnen accepteren dat met deze cultuur als bagage de natie nooit zal kunnen meekomen in de materiele race en de globalisatie. Dan zal er altijd ongelijkheid blijven en een grote groep die onder de armoedegrens leeft. De huidige wereldeconomie heeft geen boodschap aan dergelijke culturele waarden die het kennisnivo van haar bevolking afremt dan wel tegenwerkt.

Dus voor Indonesiers is de keuze tussen behoud van eigen waarden maar daardoor niet mee kunnen doen in de materiele race, of de eigen waarden en religie ter discusiie stellen en daarmee educatie en economie de gelegenheid geven zich te ontwikkelen ter bestrijding van armoede.


Ik word hier heel verdrietig van.
Maar dat zal dan wel komen omdat ik een volbloed Indonesische ben.
Mijn opa heeft zich ingezet voor Indonesia en haar bevolking.
Als gouvernementsarts reisde hij door Indonesia Timur, vaak dagen onderweg betaald in dankbaarheid, soms zelfs ťťn kip, als zijn patiŽnten dat konden missen. Hij heeft voor de tweede maal zijn medicijnenstudies gedaan. (uiteraard na de betaling van keiharde guldens voor zijn overtocht, studies en logies voor zichzelf en zijn gezin)
Hij had zijn studies al in Surabaya afgemaakt maar als Inlander mocht hij de studie nogmaals (met dezelfde, toen vaak nog Duitse boeken) in Nederland doen. Wat heb je tenslotte aan een Inlands arts?!! Na het einde van de tweede wereldoorlog, die hij in Nederland meemaakte, na de tijd die hij in het Duitse concentratie kamp heeft doorgebracht, bracht hij zijn gezin weer terug naar Indonesia om zijn eigen land weer op te bouwen.

Met de Negara Indonesia Timur en later de Republik Indonesia Serikat (de Verenigde Staten van Indonesia) begon hij, met zoveel van zijn vrienden, collega's en kennissen aan de moeilijke taak om van een gekoloniseerd land een zelfstandige staat te maken.
Het begrip Ďdekolonisatieí verwijst naar een proces; het is niets iets dat zich plotseling voltrekt, geen overgang van Ďzwartí naar Ďwití, en het heeft nooit de vorm van een mooi afgesloten geheel. Daar komt nog bij dat er zowel processen van continuÔteit als van verandering bij betrokken zijn.

Bijvoorbeeld de periode van machtsovername door de Japanse bezettingsmacht. Een tijdvak waarin de repressie tijdens het Nederlandse koloniale bewind overging in een nog grotere repressie onder Japans bewind. Gedurende hun relatief korte periode van overheersing waren de Japanners meer geneigd tot willekeur in hun optreden jegens de bevolking van IndonesiŽ dan de vertegenwoordigers van het Nederlandse koloniale gezag vůůr hen, en het aantal slachtoffers van de Japanse bezettingsmacht was dan ook navenant hoog. Iets dergelijks als het Japanse romusha-systeem (de Japanners zetten IndonesiŽrs als dwangarbeiders in) met de daaraan verbonden wreedheden jegens de Indonesische bevolking heeft in de Nederlandse koloniale tijd nooit bestaan. Dit hogere aantal slachtoffers was echter ook gedeeltelijk het gevolg van het feit dat de Japanners in een oorlog verwikkeld waren, de oorlog tegen de geallieerde strijdkrachten.
Ook in de manier waarop de Indonesische bevolking in beweging kwam en zich organiseerde in een poging het vaderland te bevrijden van de vreemde overheersers, Nederlanders en Japanners, komt de complexiteit van de dekolonisatie tot uiting.

De machtswisseling die plaatsvond na het verlies van de Japanners verliep in feite relatief rustig; de machtsoverdracht vond plaats na de proclamatie van de onafhankelijkheidsverklaring op 17 augustus 1945 zonder massaal geweld. Die periode van schijnbare rust duurde echter niet lang: de twee politionele acties en de strijd gedurende de onafhankelijkheidsoorlog laten zien dat het proces van de dekolonisatie van IndonesiŽ gepaard ging met veel geweld en bloedvergieten.
Het tekenen van de souvereiniteitsoverdracht in december 1949 betekende nog niet dat de dekolonisatie voltooid was. Zoals duidelijk werd uit de onderhandelingen tijdens de Ronde Tafel-conferentie in Den Haag, restten nog de problemen rondom Nieuw-Guinea, de kwestie van IndonesiŽís schuld aan de Nederlandse regering, en de kwestie van de Indonesisch-Nederlandse Unie. En zelfs nadat deze zaken waren beslecht, bleken nog vele facetten binnen de Indonesische samenleving koloniale erfenissen te zijn, zoals het rechtssysteem, het sociaal-politieke optreden van de burgerlijke en militaire elite, en het model van de verhoudingen tussen centrum en periferie. Kortom, het feit dat de IndonesiŽrs het juk van de Nederlandse koloniale overheersing van zich af hadden weten te werpen betekende geenszins dat daarmee ook een eind was gekomen aan het proces van dekolonisatie.

Maar wat men gemakshalve vergeet is de rol die de Verenigde Staten hebben gespeeld bij de dekolonisatie van IndonesiŽ, in het bijzonder sinds de toename van de spanningen tijdens de Koude Oorlog.
Als gevolg van deze spanningen na de Tweede Wereldoorlog tussen het kapitalistische Westen onder leiding van de Verenigde Staten en het Oosten dat gedomineerd werd door de communistische Sovjet Unie, waren de Verenigde Staten bang dat IndonesiŽ, na zich bevrijd te hebben van de Nederlanders, in handen van de communisten zou vallen. Deze angst van de Verenigde Staten was zeker niet ongegrond, aangezien het communisme een zekere aanhang genoot onder de IndonesiŽrs; dit werd ook weerspiegeld in de PKI opstand in 1926 en de Madiun-affaire in 1948.
Wekt het jullie verbazing dat de Verenigde Staten zich actief opstelden tijdens de Ronde Tafel-conferentie in 1949? Merle Cochran trad op als vertegenwoordiger van de Verenigde Staten. Cochran trad echter niet op als een neutrale waarnemer, maar als een actieve en invloedrijke participant. Zo maakte de Indonesische delegatie tijdens deze conferentie bezwaar tegen enkele punten uit de overeenkomst van de Indonesisch-Nederlandse Unie, de schuld aan Nederland die op de schouders van de jonge Republiek IndonesiŽ werd gelegd, en enkele zaken die betrekking hadden op de status van Nieuw-Guinea. Maar het was vanwege Amerikaanse drang (en de belofte van economische hulp) via Cochran dat de Indonesische delegatie bereid was water bij de wijn te doen en enkele punten te accepteren die later ten nadele van de Republiek IndonesiŽ zouden blijken uit te werken.
Het was echter al ver voor de Ronde Tafel-conferentie in Den Haag dat de Verenigde Staten zich wilden bemoeien met de dekolonisatie van IndonesiŽ. Zo schreef Roosevelt in april 1942 een brief aan koningin Wilhelmina waarin hij zijn steun betuigde voor het herstel van het Nederlandse koloniale gezag in Nederlands-IndiŽ nadat de Japanners verslagen zouden zijn (sommigen meenden zelfs dat Roosevelt dit deed vanwege zijn Nederlandse achtergrond). Het mag duidelijk zijn dat een dergelijke steunbetuiging van de Verenigde Staten grote invloed heeft gehad op het voornemen van Nederland om de Archipel opnieuw te koloniseren.

Ten tijde van het kabinet Sukiman had de regering van president Truman het plan heimelijk de Indonesische regering te beÔnvloeden via militaire en economische steun in het kader van de Mutual Security Act uit 1951. Echter voordat deze plannen verwezenlijkt konden worden, lekten ze uit; het aanvaarden van Amerikaanse hulp werd gezien als schending van de neutraliteit die de Indonesische buitenlandse politiek toentertijd kenmerkte. De plannen voor steun werden afgeblazen en het kabinet Sukiman werd gedwongen af te treden.
Tijdens de regering van president Eisenhower speelden de Verenigde Staten een actieve rol ten opzichte van de Indonesische regering. Dit kwam voornamelijk doordat IndonesiŽ ťťn van de initiatiefnemers was van de Beweging van de Niet-Gebonden Landen in AziŽ en Afrika en door het groeiend aantal stemmen voor de PKI zoals was gebleken bij de verkiezingen in 1955. Sinds die tijd gaf Washington steun aan de PRRI/Permesta opstanden die gericht waren tegen de centrale regering in Jakarta, die als pro-communistisch werd gezien.

President Kennedy heeft ook een rol gespeeld tijdens de dekolonisatie van IndonesiŽ, zij het op een heel andere manier. Het kan namelijk niet ontkend worden dat de winst van IndonesiŽ in het geschil met Nederland over Nieuw-Guinea ten dele de verdienste was van de regering Kennedy. Daarnaast zijn in diezelfde periode honderden Indonesische militaire officieren opgeleid in de Verenigde Staten; het waren deze officieren die later gedurende enkele decennia een grote rol speelden in het bepalen van de militaire en politieke dynamiek van de Indonesische republiek.
Ook tijdens de regering van Lyndon Johnson bleven de Verenigde Staten zich inspannen om het politieke leven in IndonesiŽ in hun voordeel te beÔnvloeden, bijvoorbeeld met betrekking tot de confrontatie met MaleisiŽ en het politieke touwtrekken tussen president Sukarno, de PKI, en de Indonesische landmacht (TNI Angkatan Darat). Ofschoon er nooit een Ďsmoking guní is gevonden dat de directe betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de Peristiwa í65 onomstotelijk aantoont, kan niet worden ontkend dat de uitroeiing van honderdduizenden PKI-leden en Ėsympathisanten zoals die zich in deze roerige periode voltrok goed viel bij de regering in Washington. Daarbij moet nog worden aangetekend dat de in de Verenigde Staten opgeleide militaire officieren een aanzienlijk aandeel hadden in deze massale moordpartijen.
Sinds de uitschakeling van de PKI en de machtsovername door president Suharto is IndonesiŽ uitgesproken pro-Washington geworden, zowel op politiek alsook op economisch gebied. Onder Suhartoís Nieuwe Orde hebben de Verenigde Staten en medestanders een steeds grotere vrijheid gekregen om IndonesiŽ van haar natuurlijke schatten te beroven, van Sumatraís aardolie tot Irian Jayaís koper en goud.

En zo loopt IndonesiŽ, na zich op politiek gebied van Nederland te hebben losgemaakt, langzaam maar zeker in de val van een economische kolonisatie door de Verenigde Staten en zijn volgelingen. Dit nieuwe kolonisatiemodel verschilt weliswaar van het oude model, maar het uiteindelijke doel blijkt hetzelfde te zijn: IndonesiŽ maken tot een regio waar men ongehinderd natuurlijke schatten kan roven en waar men tegelijkertijd de afzetmogelijkheden van deze grote markt kan aanboren. En net als het geval was met het oude kolonisatiemodel zorgt de samenwerking met een beperkt aantal leden van de lokale elite, zowel burgerlijk als militair, ervoor dat deze nieuwe vorm van dekolonisatie gestalte kan krijgen.

Misschien was dit het wat Bung Karno bedoelde met het kapitalistische en neo-koloniale gevaar; hij riep het Indonesische volk nadrukkelijk op in de tegenaanval te gaan. Maar dit was niet alles: vanaf het spreekgestoelte kon hij dan wel luid zijn boodschap verkondigen, over de strijd voor de dekolonisatie van IndonesiŽ en over het verzet tegen de nieuwe vorm van kolonialisme, in werkelijkheid werd ook hij door de oprukkende machines van het kapitalisme en neo-kolonialisme verdrukt en platgewalst. Soekarno werd aan de kant gezet en verscheidene multinationals kwamen naar het Ďvrijeí IndonesiŽ en vertrokken weer, moet goed gevulde buidel. Niet alleen Soekarno werd het slachtoffer, miljoenen IndonesiŽrs werden hierdoor eveneens gedupeerd, dezelfde IndonesiŽrs die eerder al het slachtoffer waren van het Nederlandse kolonialisme.

De beste stuurlui staan altijd aan wal!
Je zou je eens moeten "verlagen" tot ons Inlanders niveau...
Het zou je verbazen hoe anders de wereld eruit kan zien van verschillende gezichtspunten!sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 


On 09-09-2006 14:12 Lingkan wrote:

...


Ik word hier heel verdrietig van.
Maar dat zal dan wel komen omdat ik een volbloed Indonesische ben.
Mijn opa heeft zich ingezet voor Indonesia en haar bevolking. etc etc


Nee , ik ben niet meer verdrietigd.
Ben soms verbaasd van sommige reacties van sommige " Indologen" .
Soms moet ik snel mijn sarong vasthouden voordat het spontaan ging afzakken als ik sommige postings lees , geplaats door indologen die het echt weet hoe het land , volk en cultuur van indonesia in elkaar zit.
Ik ben roerend eens met wat je geschreven hebt , hoop dat er nog veel meer Indonesiers gaan reageren en vertellen hoe de zaken daar geregeld werd en wordt.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

flipse
Gebruiker
User icon of flipse
spacer line
 

een mooie bijdrage over de geschiedenis van de dekolonisatie, Lingan. Vooral de laatste episode:
En zo loopt IndonesiŽ, na zich op politiek gebied van Nederland te hebben losgemaakt, langzaam maar zeker in de val van een economische kolonisatie door de Verenigde Staten en zijn volgelingen. Dit nieuwe kolonisatiemodel verschilt weliswaar van het oude model, maar het uiteindelijke doel blijkt hetzelfde te zijn: IndonesiŽ maken tot een regio waar men ongehinderd natuurlijke schatten kan roven en waar men tegelijkertijd de afzetmogelijkheden van deze grote markt kan aanboren. En net als het geval was met het oude kolonisatiemodel zorgt de samenwerking met een beperkt aantal leden van de lokale elite, zowel burgerlijk als militair, ervoor dat deze nieuwe vorm van dekolonisatie gestalte kan krijgen.


En hoe gaat het nu verder? Er wordt wel onderwijs gegeven, maar niemand wordt geleerd om zelf na te denken. Een ieder wordt afgeleerd om zelf initiatieven te nemen. Verantwoordelijkheidsgevoel is slechts een moeilijk woord...
Op kleine schaal heb ik dat in ieder geval duidellijk kunnen aanschouwen. Alleen de ondernemer denkt voor zijn staff en die doen precies (en niks meer) wat de baas zegt, bang voor een fikse reprimande als ze iets anders doen.

Meningen worden slechts mondjesmaat gevormd, maar wel meer uitgewisseld sinds '99. De media richten zich ook meer op sensatie en vermaak dan op actualiteiten en informatie.

Ik denk dat je ook niet mag verwachten dat een ontwikkelingsland in 2 generaties zich opeens zou moeten kunnen meten met een land als Nederland.

Salam dari Flipwww.merapi.nl als het hagelt en sneeuwt in Mei... is April al weer voorbij

4yoke4
Gebruiker
User icon of 4yoke4
spacer line
 

Naar aanleiding van het indrukwekkende schrijven van Lingkan ben ik eens in mijn kast gaan zoeken naar het boek van de in 2004 overleden Indonesische journalist en schrijver Mochtar Lubis, het land onder de horizon, welke uitkwam in 1979.
Na mijn eerste bezoek aan IndonesiŽ in datzelfde jaar raakte ik geinteresseerd in de bevolking, het verleden en het heden.
Als toen 35 jarige heb ik het gelezen en was er erg van onder de indruk.
Nu, als 62 jarige, ben ik er vanavond opnieuw in gaan bladeren om te kijken hoe het nu op mij overkomt en opnieuw raak ik er zo van onder de indruk dat ik het opnieuw ga lezen. Het is een aanrader voor iedereen die wat meer te weten wil komen over IndonesiŽ en zijn geschiedenis en dan gezien door de ogen van een IndonesiŽr.
Over Mochtar Lubis, een kritisch journalist en schrijver met een geheel eigen visie, is er ook wel een en ander te vinden op internet.

YokeHet zou in de wereld heel wat vrediger toegaan als men minder op elkaar zou letten en meer op elkaar zou passen

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 


On 09-09-2006 22:19 4yoke4 wrote:

het boek van de in 2004 overleden Indonesische journalist en schrijver Mochtar Lubis, het land onder de horizon, welke uitkwam in 1979.

Het is een aanrader voor iedereen die wat meer te weten wil komen over IndonesiŽ en zijn geschiedenis en dan gezien door de ogen van een IndonesiŽr.
Yoke


Ya , dat boekje heb ik 25 jaar geleden aan de oma van mijn vrouw gegeven om haar (incl. de familie) te laten kennismaken met de geschiedenis van Indonesia.
Gelukkig zijn mijn aangetrouwde ned. familie pvda ers , dus altijd "in" voor onderdrukte volkeren . Maar ze weten ook weinig over Indie.Vandaar dat boekje.
Het is als een eye opener bedoelt , vooral als je de oudere boeken van De Nexerlanders gaat lezen zoals Daar werd wat groots verricht , Hecht verbonden in Lief en Leed (1941-1946 vanMr W H van Heldringen ,oud voorzitter van den Volksraad).Je moet ze gaan vergelijken , nou ik moest gelijk mijn sarong vasthouden voordat de sarong spontaan afglijdt.
Mr.W.H. van Heldringen en vele kolonialen beweren dat daar inNOI Wat groots werd verricht .Mochtar Lubis vroeg ook al , WAT voor groots werd dan daar verricht.??
OmSid zegt gewoon bull shit ,hept van dichtbij meegemaak (mijn ouders-familie en vrienden).
Een leuke aanvulling is De Geschiedenis van Indonesia Land volk en Cultuur(Indonesian Heritage-Singapore) geschreven door 50 Internationale deskundigen vanuit Indonesisch gezichtspunt beschreven.
ISBN 90-6825-201-1.
Dan moet je toch gaan lachen als je de meningen van oude kolonialen (bestaat ze nog?)op het forum of internet tegenkomt.
Je lach je kripoet.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

Jantje
Gebruiker
spacer line
 


On 09-09-2006 14:12 Lingkan wrote:

...


Ik word hier heel verdrietig van.
Maar dat zal dan wel komen omdat ik een volbloed Indonesische ben.

De beste stuurlui staan altijd aan wal!
Je zou je eens moeten "verlagen" tot ons Inlanders niveau...
Het zou je verbazen hoe anders de wereld eruit kan zien van verschillende gezichtspunten!


Beste meprautje,

Uw verdriet werkt aanstekelijk want ik en wellicht andere forummers met mij maken straks van dit tranendal een stuwmeer dat zijn weerga niet kent en wel om andere redenen. Emoticon: Cry
De flarden geschiedenis die u noemt zijn bekend. Wat opvalt in uw betoog is dat niet de Indonesier zelf, maar de hele buitenwereld de schuld krijgt van de huidige status quo.
Dat u Indonesische bent had u niet hoeven te vermelden.
Het dekolonisatieprocess wordt enkele malen genoemd. Zijn ze daar nu nog mee bezig 61 jaar na de ďMerdekaĒ? U moet eens komen kijken wat uw landgenoten er na 61 jaar van gebakken hebben in vergelijking met omringende landen.

Sidoarjo: Indonesische eigenaar (Lapindo Brantas) maakt er potje van met die modderpoel.
De aanpak van de Birdflu. De post tsunami aanpak. De Bekasi sampah dump. De erbarmelijke infrastructuur. Het chaotische verkeer met zijn polutie en ga zo maar door. Allemaal de schuld van het buitenland?!
U en uw volk op inlanders nivo ontberen kennis, initiatieven en commitment. Uw volk is niet vooruit te branden, is uitgesproken lui, kortzichtig, en eigenwijs. Maakt geen plannen, danst naar de pijpen van clerics en verwacht dat de gebraden duiven hen de bek binnenvliegen. Emoticon: Yawn
Het wordt hoog tijd voor een invasie door een immens leger management consultants uit de beschaving want alleen redden ze het niet.
Met Opa moet u geen medelijden hebben dat is een van de weinigen waar u trots op kunt zijn. Alle andere trots en medelijden in uw verhaal zijn misplaatst.
Huilen, huilen, huilen moet ik om uw betoog omdat er nog steeds niets geleerd is. En de leefomstandigheden van het volk na al die jaren nog steeds ver onder de maat is.
U vermeldt niet wat uzelf vindt dat er zou moeten gebeuren om sociaal economische vooruitgang te bewerkstelligen.
De beste stuurlui staan aan wal. Dank u wel, daar heeft u gelijk in, want de kapitein is eigenwijs, duldt geen tegenspraak en wil zelf sturen en als je hem naar de mond praat en geld meebrengt mag je misschien ooit eens beginnen als matroos-onder-de-gage in zijn bureaucratenfabriek.
Ik woon samen met mijn mede slachtoffers (laat ik ook es zielig doen) op ďbule niveauĒ tussen uw volk en registreer al jaren vanuit een ander gezichtspunt dan het uwe wat er zo al mis is in deze samenleving. Verlagen tot uw inlanders niveau doen we maar niet want dat zou o.a. de objectiviteit niet ten goede komen. Emoticon: Angry

Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 

IndonesiŽ is niet te vergelijken met Nederland, als ik de postings van Lingkan en Jantje lees, zijn de zelfs de mensen niet te vergelijken.
Heel interessant om lezen, ik leer ervan.
Commentaar kan ik niet geven, gezien mijn bescheiden kennis.
Binnen mijn huishoudentje lijkt mijn Pop op Lingkan en ik meer op Jantje, maar we kunnen er gelukkig beiden goed mee omgaan.Yogya-Bali
Gebruiker
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Kijk, daar gaan we weer. Dat bedoel ik nou met de slachtofferrol spelen. Daar schiet men nou niets mee op.
Onze Indonesische forumleden komen weer aan met de schuld leggen bij het kolonialisme. Dat is nou juist het grote probleem in Indonesia: nooit eens de hand in eigen boezem willen steken, altijd maar een ander de schuld geven van eigen tekortkomingen. Dat is nu juist de essentie van het huidige systeem van Indonesia: nooit eens falen of eigen schuld erkennen, het ligt altijd aan de ander. Ook de media staan er hier vol van. Als er iets mis in Indonesia ligt dat weer aan het buitenland. En in de huidige situatie is dat natuurlijk altijd die vermaledijde westerse cultuur, nooit de eigen cultuur of religie. Al het slechte komt van een ander, al het goede komt uit de eigen cultuur.
Slaap zacht en wellicht worden we enkele generaties verder eens wakker. Maar dan is het al te laat.zieleffe
Gebruiker
spacer line
 

Het is een lang verhaal en eerlijk gezegd twijfelde ik of ik er wel op zou reageren.
Ik zal het toch proberen.
Want ik voel mij verantwoordelijk voor al het geen ik hier heeft geplaats.
Voorop gesteld draagt u een rugzak vol geschiedenis mee.
Waarop wij wel wat van wisten maar zo duidelijk dat u die stelt niet.
U lijkt begrip van ons te willen over de geschiedenis van IndonesiŽ.
Of heb ik het verkeerd?
Begrip wel, maar gelijk niet, omdat u een andere geschiedenis heeft dan wij.
Meer zal u van mij niet krijgen, en gelukkig vroeg u dat niet.
En ik zal zeggen waarom, : u typte ook dat de beste zeelui staan aan wal, en uw kritiek op onze meningen laat u totaal niets van heel. Ik hoef Jantje niet te herhalen.
U hebt een verleden meegekregen waar wij gelukkig van gevrijwaard zijn.
Ik heb het over heden IndonesiŽ, en wat ik daarin ondervind, daar heb ik het over.
Over geschiedenis weten wij door Londoh en Westerling iets meer dan vroeger,te vertellen.
En dat moet u ons niet kwalijk nemen, want daar zijn (wij) niet mee bezig.
Dat u dat mee wilt dragen, en er niet van af wilt is voor mij even niet te vatten.
U hoorde het gisteren op het nieuws,dat IndonesiŽ moet leven met vogelgriep.
En weet u waarom door het de tradities die daar een grote rol spelen.
Maar de Hollanders zitten daar wel om inentingen te verrichten.
Het project Monyet orang-oetangs op Kalimantan, die door Nederlanders weer in hun natuurlijke omgeving worden terug geplaats, en als je dan weer ziet dat er in Thailand alles weer word gefrustreerd, omdat het geld oplevert, met medewerking van de Indonesische plaatselijk bevolking die zo wel goed als kwaad doen, aan de natuur.
En dat daar geen sancties op geplaats worden is frustrerend.
Zo kan ik wel vele A4 vol kunnen typen hoe het verkeerd gaat, tegen een, wat wel goed gaat.
Daar rept u niet over, en dat zijn gebeurtenissen die NU plaats vinden.
U hebt een kort lontje en lange tenen dat is altijd vechtend tegen de bierkaai, en toch willen wij het telkens weer toch opnieuw helpen.
Maar dat beseffen alleen die mensen die geholpen worden maar de rest kijkt er jaloers er tegen aan omdat ze zelf geen poot uitsteken.
Ik wind mij enorm op!!!! op die verhalen van hen die alles bagatelliseren, reden te over om het maar hier bij te laten, en een oproep doet aan hen die het beter zal kunnen uitleggen.
Zoals Westerling die kan u het beter verduidelijken wat geschiedenis werkelijk allemaal gebeurd is.
Als ik mijn geschiedenis weer moet geven zou ik nu in een Vila in Dubai kunnen wonen.
En niet met deze bezig zijn met druk maken van lieden die de ogen sluiten en er niets aan willen doen.

En als ik het over dom IndonesiŽ hebt dan schrijf ik er wel bij waarom ze dom zijn. Zij die de schoen past trekt het hem aan.
Want IndonesiŽ had de rijkste land van AziŽ kunnen zijn, maar ze willen altijd de verkeerde kant op, niet de juist richting kiezen.
En dan schrik je wanneer dat volk hun vertegenwoordigers zal mogen kiezen.
Het is hun leven, en dat moeten ze dan maar het zelf uit zoeken,alleen help ik wat dicht bij mij ligt en niet het land. Emoticon: Nooo Emoticon: Very funny Emoticon: Blush Emoticon: So funny


Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

Hitami
Gebruiker
spacer line
 

Flipse, jammer dat je activiteiten niet kan voortzetten. Toch zie ik niet als mislukt, omdat wat je achter heb gelaten, heeft ook zijn sporen achter gelaten.... meer dan je denk.....Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 

oei oei oei Om Ziel oordeel niet te hard, de posting van Lingkan was heel correct en een opsomming van de geschiedenis zo als zij dat ziet, natuurlijk is het zwak om alles op de Nederlanders te schuiven.
Natuurlijk is het zwak om na 61 jaar alles op een ander te schuiven, in eigen land zitten in de kampung mensen open en bloot luizen te knappen om dat het obat te duur is.
Ik heb de tijd meegemaakt van 100 gulden voor 100.000 Rupiah`s, kijk naar de huidige koers, maar kijk ook naar de huidige prijzen.
61 jaar merdeka heeft IndonesiŽ in een afgrond gestort.
Niet de schuld van de Nederlanders denk ik, kijk maar naar MaleisiŽ, er is schuld, maar een moreele schuld, gezien de politionele acties.
Vervolgens heeft de Indonesische elite er een typhuszooi van gemaakt met hun feodaal bestuur.
Elke dag zie je meer fourwheeldrives verschijnen in de straten, maar ook elke dag meer bedelaars bij de stoplichten.

De US heeft IndonesiŽ leeg gezogen en nog(dezelfde mensen die bij het hijsen van de vlag met hun hand op het hart tranen in de ogen krijgen) is dit proces aan de gang.
Lingkan heeft gelijk als ze stelt dat de US de boel kompleet verziekt heeft en een maatschappij heeft ingericht die een kopie is van de US, een rijke bovenlaag die alles voor het zeggen heeft, en een domme onderlaag die alles accepteerd.
Is de bevolking dan dom? of zijn ze anders als Nederlanders???????????
Neeeeeeeeh, ook in Nederland laten we Nederlandse jongens doodschieten omdat Balkie met zijn consorten de Bushclan steunen.
Wij doen wat die cowboy zegt en wil, IndonesiŽ in mindere mate, dus wij zijn populair en IndonesiŽ wordt armer, want zij voldoen niet meer aan hoe de Bushclan denkt how to rule the world.sapolidi
Gebruiker
User icon of sapolidi
spacer line
 


On 10-09-2006 12:18 zieleffe wrote:

Maar de Hollanders zitten daar wel om inentingen te verrichten.
Het project Monyet orang-oetangs op Kalimantan, die door Nederlanders weer in hun natuurlijke omgeving worden terug geplaats, en als je dan weer ziet dat er in Thailand alles weer word gefrustreerd, omdat het geld oplevert, met medewerking van de Indonesische plaatselijk bevolking die zo wel goed als kwaad doen, aan de natuur.

En als ik het over dom IndonesiŽ hebt dan schrijf ik er wel bij waarom ze dom zijn. Zij die de schoen past trekt het hem aan.


Heerlijk, heerlijk Zieleffe. Wij Hollanders zijn toch wel geweldig. Zetten ons overal onbaatzuchtig in voor onze medemens en niet vergeten de dierenwereld etc. etc.. En we krijgen alleen stank voor dank. Er zijn gewoon te veel domme mensen op deze planeet die niet willen begrijpen dat we het beste met de wereld voor hebben. Gelukkig zijn er mensen zoals jij die deze geweldige deugden van het Nederlandse volk constant het internet opgooien zodat niemand ze ooit vergeet. Zieleffe, je bent de enige, ware ambassadeur van ons land. Als iemand een lintje verdient dan ben jij het wel. Ik draag je dan ook meteen voor bij het plaatselijke oranje commitee in mijn woonplaats. Emoticon: Bye byesapolidi
Gebruiker
User icon of sapolidi
spacer line
 


On 10-09-2006 12:18 zieleffe wrote:
Begrip wel, maar gelijk niet, omdat u een andere geschiedenis heeft dan wij.
Over geschiedenis weten wij door Londoh en Westerling iets meer dan vroeger,te vertellen.
Zoals Westerling die kan u het beter verduidelijken wat geschiedenis werkelijk allemaal gebeurd is.


Geschiedenis heeft altijd meerdere kanten Zieleffe. Het is heel belangrijk wie het schrijft en uit welk oogpunt en ideologie. Willem van Oranje is in onze ogen een volksheld, maar volgens de Spaanse koning een verraderljke opstandeling. Het is maar hoe je het bekijkt. Hetzelfde gold voor Soekarno. De Nederlandse regering had hem niet voor niets opgepakt en verbannen, terwijl de gemiddelde IndonesiŽr er toch anders over dacht. Bij geschiedenis geldt eigenlijk maar ťťn belangrijk facet en dat is dat de winnaar altijd gelijk heeft of eigenlijk opeist. Persoonlijk vind ik dat jij altijd zo kort door de bocht kan reageren. Waar komt die frustratie toch vandaan of is het meer die hoogmoed, dat superieure? Emoticon: Bye byesapolidi
Gebruiker
User icon of sapolidi
spacer line
 

Zieleffe, ik heb even wat oude schoolboeken bekeken en ik weet nu met welk virus jij behept bent. Het heet white Men's Burden . Ik wens je heel veel succes met deze zware last die je op de schouder hebt genomen. Maar gelukkig heb je op dit forum genoeg geloofsgenoten die je bij deze zware klus bij kunnen staan. Emoticon: Bye bye
OPMERKING BEHEERDER

Sapolidi, jij ook kappen met het op de man spelen. Het eeuwige gekibbel op die manier ben ik al tijden zat, getuige mijn eerdere oproepen aan eenieder hiermee te stoppen. Ik blijf niet bezig. Bij deze je laatste waarschuwing.

Geplaatst door Jeroen @ 12-09-2006 07:05
Yogya-Bali
Gebruiker
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

En het andere virus heet : Going native and be more native then the natives.
Daar zijn ook veel geloofsgenoten van op dit forum.
Zo houden we een goede balans.
Superioriteitsgevoelens komen jammergenoeg aan beide kanten veelvuldig voor op dit forum.Yogya-Bali
Gebruiker
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Ik heb het hier dus even over de bule-forumleden m.b.t. de virussen.zieleffe
Gebruiker
spacer line
 

Daar ik in het ziekenhuis had gelegen in het buitenland ben ik eerst onderzocht voor MRSA-bacterie,en wat blijkt geen virus opgelopen.
Yogya-bali een heel geruststelling want je mag dan geen half jaar in Nederland meer in een ziekenhuis komen, hoe is dat in IndonesiŽ iemand bekend van MRSA daar?
Verder wilde ik niet meer ingaan uit respect voor Jeroen. Emoticon: Shiny Emoticon: Wink


Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

zieleffe
Gebruiker
spacer line
 Het vervolg over indentitas IndonesiŽ dat ze er ook mee bezig zijn is alleen maar positieve Emoticon: Wink Emoticon: Yes!
Mischien de JPG te vergroten, en u kan het beter lezen?
Dit kranten knipsels komen van Kompas 31 juli 2006Verdediging is de ruiter van kritiek--- *O* --,Het doel heiligt de middelen

sidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

Er zijn 3 artikelen over de thema Identitas.
Mijn vraag is wat is de boodschap voor het plaatsen van de bovenstaande artikel en de cartoon van Semar in NBA Tshirt /en amerikaanse volkskleding ?

Kan je of iemand mij vertellen wat de bedoeling cq de boodschap is ?? van de schrijvers .
En wat vinden de indologen onder ons ervan ?.Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

AnisJ
Gebruiker
User icon of AnisJ
spacer line
 


On 08-09-2006 12:50 zieleffe wrote:
Dit is weer echt Indonesie, een afval berg van meters hoog.
Ik vroeg aan mijn vriendin hebben ze dan nog geen afval oven om het te verbranden, en dan te verwerken.
Ze zei dat ze er wel zijn, maar ze gebruiken het te weinig of te veel aanvoer om door een oven te laten verwerken.
Komt u ook wel eens door die straat in Bandung Sajur Pasar wat tegen de avond begint met al die petriolie lampen, en de hele nacht duurt.
Zie hoe snel er een afval berg ontstaat die de gehele dag blijft liggen, en de volgende dag pas wanneer er een nieuwe markt gehouden ,word weggehaald. Emoticon: Confused Emoticon: Cry

Beste viend, hoelang is het geleden, dat Nederlanders in de Tweede Wereld oorlog naar iets eetbaars in de vuinisbakken zochten .........
 • van een kennis in de Betuwe hoorde ik dat 'gewone mensen' in de '50/vijftig-er jaren' nog 'gewoon' waren om 'kentang met kentang' te eten, dus wat is armoede .... misschien is het zelfs 'vooruitgang', want er wordt door 'rijkeren', dus ůůk 'orang 2 turist' zoveel verspild dat het voor het oprapen is op die 'berg afval' wat jij bedoelde ....... zo gaat het met de 'ontwikkeling' van een land ......


 • 'Ahu kura ahia, mansia nia'

  Plaats een reactie op dit onderwerp

  Je moet ingelogged zijn om een bericht te plaatsen. Je kunt inloggen door hier te klikken.
  Als je nog geen lid bent, kun je jezelf hier registreren.


  nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen

  9,570,783 views - 117,907 berichten - 9,322 onderwerpen - 6,028 leden
   Gesponsorde links

  © indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
  Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

  90,807,606 pageviews Een website van indahnesia.com