Het Nederlandse Nazi-regime in Indonesie


 Subforum Algemene Indonesiëpraat 
53 bezoekers

Startpagina
Je bent nu in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > Bekijk onderwerp

18-01-2015 01:48 · [nieuws] Politieagent IndonesiŽ gepakt met xtc-pillen  (0 reacties)
18-01-2015 01:32 · [nieuws] Nederlander Ang Kiem Soei geŽxecuteerd in IndonesiŽ  (3 reacties)
17-01-2015 01:27 · [nieuws] Brandstofprijzen opnieuw flink verlaagd  (0 reacties)
16-01-2015 02:13 · IndonesiŽ gaat veroordeelde Nederlander executeren  (160 reacties)
05-08-2014 23:16 · [nieuws] Jakarta wil parkeermeters gaan plaatsen  (0 reacties)

nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen
Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 

Ach Kiwi in streng gereformeerde gemeenschappen in Ned heerst veeeeeeel naastenliefde het is alleen jammer dat ze dat op hun eigen dochters botvieren.
Christelijk, Islam ? allemaal ŤŤn pot nat
kiwimave
Gebruiker
User icon of kiwimave
spacer line
 

Die gasten in Staphorst zijn ook hardstikke gek daar heb je gelijk in Malam. Toch heb ik ze liever omdat ze elkaar misschien elkaar gek maken en niet zo zeer de buitenstaander. Een christenfundamentalist gaat in eigen kring (vrouw en kinderen) terreur zaaien, een moslimfundamentalist richt zijn aandacht naar onschuldige buitenstaanders.

Toch heb ik het idee dat de grote groep gematigde Christenen in Indonesie met hun gedachtengoed een paar honderd jaar verder zijn dan de Moslims daar. Termen als "eigen verantwoordelijkheid" en "je moet je vijanden liefhebben" heb ik nog nooit van de moskee horen tetteren na het Allahoe-akbar cassettebandje. Terwijl ik toch al verschillende voorgangers in de kerk in Jogja en omgeving op een volwassen manier horen spreken hoe je met andere mensen hoort om te gaan (ik ga trouwens in Nederland nooit naar de kerk) Emoticon: De Islam van oorsprong in 600 was een mooi geloof en een mooie poging om eens wat normaler met elkaar om tegaan, hoewel ze wel ergens is blijven steken. Maar ik heb geen zin om nu nog een paar honderd jaar te wachten totdat de "upgrade" van middeleeuwen naar moderne tijd is gemaakt Emoticon: Wink

En de Christenen vormen de duidelijke minderheid in Indonesie en kunnen van het respect dat de Marrokanen en andere Moslims hier in Nederland krijgen alleen maar dromen. Gesubsidieerde moskeeen zijn hier hardstikke normaal, van een kerk die met overheidsgeld is gebouwd krijgen de Christenen in Java hoogstens een natte droom van, dat zal nooit gebeuren. Toch heb ik nog nooit op CNN een Christen met een bomrugzak Gambir zien lopen omdat ze "te weinig respect krijgen". Vreemd he Emoticon: Wink


Gracias. Sama sama

Jantje
Gebruiker
spacer line
 

He Kiwi,

Als er nu toch naartoe bent gegaan, chapeau! Maar ook moslimprouwtjes helpen he Emoticon: Nicesidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 


On 05-06-2006 11:43 sandy wrote:
Niet vergeten dat de PEMUDA`s ook smeerlappen zijn --veel indo`s en belanda`s zijn door hun gemarteld en gedood.Dus-------- Emoticon: Angry


Seh seh , mijn ooms zijn pemuda's.Mijn tante's en nichten zijn ook pemudi's
Ik ben ook pemuda (geweest .)
Maar ik kan niet niet zeggen dat we smeerlappen zijn.

Soesah dese Emoticon: Yes!


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 

Kiwi verlies je Noord Ierland niet uit het oog?
Of gaat het daar niet tussen protestanten en katholieken?Jantje
Gebruiker
spacer line
 


On 05-06-2006 16:31 Malam wrote:
Kiwi verlies je Noord Ierland niet uit het oog?
Of gaat het daar niet tussen protestanten en katholieken?


Hi Malam,

Ja dat was ook een zooitje, echter kleinschalig. Die zijn echter inmiddels al geevoleerd. Ook die Amerikaanse tv dominees kunnen er wat van. Echter staat in geen verhouding tot de stenengooiende geitencopulanten die over de wereld walsen en hun exclusiviteit opeisen. Emoticon: Shinysidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 


On 05-06-2006 16:47 Jantje wrote:

geitencopulanten die over de wereld walsen en hun exclusiviteit opeisen.


Geitencopulanten. ???? Wat is dat ?

Een nieuwe soort sate kambing. ?
Ik weet van een semarangse vriend dat ze sate torpedo verkopen .
Als het een nieuwe soort sate kambing is , moet je octrooi gaan vragen , kan je verkopen op de Pasar Malam Besar Emoticon: Yes!


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

Jantje
Gebruiker
spacer line
 

Oom Sid,

Mijn negatieve opmerkingen mbt moslims is bedoelt voor de fundamentalisten, terroristen en volksmenners. Niet jou of mas Ed, of wie dan ook op dit forum Er wordt weleens gezegd t'is maar een kleine groep. Ik zie nog die massa's in Pakistan, Iran en ook in Indonesia. Ik wordt er bang van. Ook het feit dat allochtonen / moslims in Nederland een voorkeurbehandeling krijgen stuit mij tegen de borst. Emoticon:Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 

Ja ik denk dat we zeker een onderscheid moeten maken.
Gezien de enorme moslim populatie in de wereld.
De fundamentalisten zijn maar een heel klein percentage hiervan.
Alleen jammer dat ze zoveel rotzooi kunnen schoppen.Mas Rob
Gebruiker
User icon of Mas Rob
spacer line
 


On 05-06-2006 11:43 sandy wrote:
Niet vergeten dat de PEMUDA`s ook smeerlappen zijn --veel indo`s en belanda`s zijn door hun gemarteld en gedood.Dus-------- Emoticon: Angry


Aan de andere kant zijn in de bersiap-tijd ook indo-jongeren en KNIL-baru groepjes aan het moorden geslagen in Djakarta.

Toevallig heb ik, naar aanleiding van zijn overlijden, weer eens wat materiaal over Pramoedya Ananta Toer herlezen. Over het geweld tijdens de bersiap, PAT was ook een pemuda, zei hij in een interview:

"We verdedigden de kampongs met alle mogelijke wapens die we konden krijgen. (...) We werden vaak beschoten door mensen die uit de kampen kwamen en door Japanners. (...) De bersiap was een reactie die zich overal verspreidde. Op hun beurt werden Indo-families afgemaakt. Ik herinner me een bijzonder geval: er was een familie De Boer, ze woonden op Kwitang. Hun huis was in gebruik geweest als een hoerentent voor de Japanners. De familie De Boer ging naar huis terug, om daar weer te wonen. Toen wij er met een heel troepje aankwamen, beschoten ze ons nog voordat we binnen waren, vanaf het dak. Die familie is afgemaakt. Het probleem was: de Indo's en de Pemoeda's waren bang, dus beide schoten. Zo was de massa-psychologie." (A.H. Den Boef en Kees Snoek, Pramoedya Ananta Toer. Essay en interview (Breda, zonder jaartal) 41-42.

Salam
Robsidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 


On 05-06-2006 19:23 Mas Rob wrote:

...


Aan de andere kant zijn in de bersiap-tijd ook indo-jongeren en KNIL-baru groepjes aan het moorden geslagen in Djakarta.

Rob


Ik heb een boek gelezen , nederlandse bron , dus geen propaganda van de indonesiers.
In bandung is het ook gebeurd, Daar opereren groepen Indische mensen en Knillers .Ze hebben echt jacht gemaakt (of wraak genomen) en goed ook.
De titel van de boek ben ik vergeten.Kan ik nog opzoeken.
daarom vind ik jammer dat sommige indisch nederlanders en nederlanders zo maar lukraak pemuda's gaan beschuldigen over moordpartijen .
Terwijls ze niet eens weten het verschil tussen pemuda's , rampokkers , pelopors , Heiho, Peta, TNI etc etc.
Voor zover ik weet zijn er ook gekke dingen gebeurd maar niet gepleegd door TNI en andere officiele vrijheidsstrijders.
Ga ik niet oordelen , de SiKon is opdat moment verwarrend voor alle betrokkenen en ook pijnlijk voor de familie / slachtoffers.

Eigenlijk is het oude sapi uit de selokan halen als je de "andere kant" gaat beschuldigen.
Daarom kan ik ook niet laten om klein komentaar te geven.
Trouwens weet "men" wel wat het woord Pemuda betekent ??
Er is te veel misverstanden geweest , wordt wel tijd dat de geschiedenis in de relatie tussen Nederland en Indonesia nader bekeken gaat worden.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

Mas Rob
Gebruiker
User icon of Mas Rob
spacer line
 


On 05-06-2006 22:52 sidia wrote:

...


Trouwens weet "men" wel wat het woord Pemuda betekent ??


In Bussemaker's boek over de bersiap (dat overigens enige fatale zwaktes kent), worden de Pemuda's gekarakteriseerd als jongeren tussen de 15 en 25 jaar die veelal lid waren geweest van Japanse jeugdorganisaties. Deze jongeren vormden een heterogene groep: alle geledingen van de Indonesische samenleving en alle opleidingsniveau's waren vertegenwoordigd. Net zoals jongeren van vandaag kenden de pemuda's enige voorbeelden waaraan zij hun gedrag modelleerden. Bussemaker haalt in dit verband de onderzoekers Cribb en Smail aan bij het presenteren van drie rolmodellen: de jago (in de zin van criminele bendeleider), de cowboy van de vooroorlogse Amerikaanse film en de Japanse militair. (Dit lijkt me open te staan voor discussie).

Bussemaker stelt verder dat wat betreft gedrag en uiterlijk er een duidelijke breuk was tussen de pemuda's en oudere nationalisten. De jongeren droegen het haar lang, hadden op straat witte of gekleurde hoofdbanden en droegen, zeker in het begin, makkelijk te maken/verkrijgen wapens: de bambu rucing en de golok. Zij waren onbesuisd en brutaal. Bussemaker noemt ook arrogantie en wreedheid als kenmerkend voor hun gedrag (dit lijkt me eveneens open voor discussie). Zie: Dr. H.Th. Bussemaker Opstand in het paradijs. De bersiap-periode op Java en Sumatra 1945-1946 (Zutphen, 2005) 14-15.

Bussemaker, die je moeilijk kunt beschuldigen van een anti-Indo houding, schrijft over Jakarta: Deze ongeregelde Nederlandse strijdgroepen (d.w.z. Indo-jongeren en Molukse Knillers) waren eveneens zeer fanatiek en gewelddadig. Stelregel was: 'drie Indonesiers voor een Nederlander.' Was er in een kampong een Indische gezin van vier personen vermoord, dan werden in diezelfde kampong twaalf willekeurige jonge mannelijke Indonesiers geexecuteerd.' (pp. 113). (Terzijde, let op het verschil dat Bussemaker maakt: Indonesier vermoorden, Indische jongens executeren.)

Over de Indo-groepen in Bandung schrijft Bussemaker: Uit die gemeenschap werden knokploegen geformeerd. Deze knokploegen, voornamelijk bestaand uit met stokken bewapende Indische jongens van tussen de 15 en 20 jaar, herstelden een relatieve veiligheid in de woonwijken van woonwijken van Noord-Bandoeng door de confrontatie aan te gaan met Indonesische strijdgroepen. (...) Tegen het uitdrukkelijke verbod van de Britten in bewapende men zich door in nachtelijke overvallen Indonesische strijdgroepen aan te vallen en te ontwapenen.' (pp.129).

Salam Rob

P.S. Sidia
Ik ben zeer geinteresseerd in het boek over de Bersiap in Bandung. Groetjes.londoh
Gebruiker
User icon of londoh
spacer line
 


On 05-06-2006 13:25 kiwimave wrote: [
Ik heb toch weer heel erge dingen gehoord in rampgebied Bantul. Christenen die hun hele leven daar al tussen de Moslims wonen die vervolgens omkomen bij de aardbeving, vervolgens niet in eigen dorp begraven mogen worden omdat volgens de moslimmeerderheid de grond in het dorp dan ontheiligd wordt!!


Katanya Emoticon: Bye byelondoh
Gebruiker
User icon of londoh
spacer line
 

Ik dacht dat in een tijd waarin je eigen land "geboren" wordt, dat je als jongere voorop gaat in de strijd, dat is geen romatisch beeld, doch een taak van de jeugd, die verder toch niets te doen had. De dienstplichtigen die NL opriep waren van dezelfde leeftijdsgroep.

Ik kan "Last van de Oorlog" door Stef Scagliola aanraden, hier en daar wat taai, want is een proefschrift, maar over het geheel zeer vergaande info.
En Kimi kan zich misschien wel gaan verdiepen in de diverse Moslimstrijdgroepen die er in die jaren waren. Allah vs Belanda, please fasten your safety-belt first Emoticon: Worshipsidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 

[quote] On 05-06-2006 23:54 Mas Rob wrote:

...


drie rolmodellen: de jago (in de zin van criminele bendeleider), de cowboy van de vooroorlogse Amerikaanse film en de Japanse militair. (Dit lijkt me open te staan voor discussie).


Als Indonesier geef ik een andere betekenis aan de 3 rolmodellen.
Een Jago , hoeft niet perse gelinkt te worden met criminele activiteit.
Als ik me niet vergis is een Jago(Jago-an) voor een Jakartaa, iemand die de baas is (de jago,de haan in de kippenren) van een bepaalde gebied.
Zo'n soort godfather , men komt bij hem voor oplossen van problemen .
In de oude betawi voor 1945 heb je ook diverse jago's , soms is het een gerespecteerde oudere man , een haji bijvoorbeeld.
Hij beschermt zijn kampung , geen 1 bandiet (of orang luar) zal durven om iets geks te gaan doen in zijn gebied).

De cowboy type is ook zoiets , als je cowboy zegt , dan zijn ze the good guys , wel stoer maar toch goede jongens.

De japanse militair :kennelijk bedoelt hij de Heiho en Peta jongens.
Goed er zijn waarschijnlijk delen van hun die in de slechte pad terechtkwamen , zeker in de machtsvacuum veroorzaakt door de Nederlanders..
Maar voor zover ik weet van de verhalen van mijn vader (hij trainde Heiho in West Java en geeft les aan hun =niet militair)
De jongens zijn echt goed gedisplineerde ( toekomstige )soldaten. en officieren.
Geldt ook voor de Peta.Mijn oom was ook lid van de Peta.Een jongere broer van mijn moeder was 1ste luit. bij de TNI , bij de Divisi Siliwangi.
Een paar ooms zaten ook bij de politie , en ze zijn pemuda , zoals mijn tantes ook actief waren in het verzet, maar niet met wapens maar met de pen.
Daarom is het onjuist en onzorvuldigd als men (vooral jongeren in nederland) om het woord pemuda te verwarren met rampokkers , verkrachters etc.Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

londoh
Gebruiker
User icon of londoh
spacer line
 

Geen menteri, wapres of pres in de keluarga besar Sid. Geeft niet hoor, ik kijk nu al tegen je op Emoticon: Shinysidia
Gebruiker
User icon of sidia
spacer line
 


wel een mantri pasar.
seh, moet wel inhoudelijk blijven , ik ben bezig om een andere kijk (benadering) te vertellen.


Bisa dicek mas . http://omsid.multiply.com/

londoh
Gebruiker
User icon of londoh
spacer line
 

Laat ik nu denken dat ik "The same old song" (Lagu lama) hoorde Emoticon: Yeah right!Plaats een reactie op dit onderwerp

Je moet ingelogged zijn om een bericht te plaatsen. Je kunt inloggen door hier te klikken.
Als je nog geen lid bent, kun je jezelf hier registreren.


nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen

9,570,783 views - 117,907 berichten - 9,322 onderwerpen - 6,028 leden
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2021
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

102,738,888 pageviews Een website van indahnesia.com