Flores is aan het veranderen! Updates


 Subforum Nusa Tenggara - De Kleine Sunda Eilanden 
60 bezoekers

Startpagina
Je bent nu in > Forum > Nusa Tenggara - De Kleine Sunda Eilanden > Bekijk onderwerp

18-01-2015 01:48 · [nieuws] Politieagent Indonesië gepakt met xtc-pillen  (0 reacties)
18-01-2015 01:32 · [nieuws] Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd in Indonesië  (3 reacties)
17-01-2015 01:27 · [nieuws] Brandstofprijzen opnieuw flink verlaagd  (0 reacties)
16-01-2015 02:13 · Indonesië gaat veroordeelde Nederlander executeren  (160 reacties)
05-08-2014 23:16 · [nieuws] Jakarta wil parkeermeters gaan plaatsen  (0 reacties)

nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen
Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 23-11-2018 13:02 erwin wrote:
De gouverneur van Nusa Tenggara Timur wil de toegangsprijs voor Komodo Nationaal Park willen verhogen van 10$ naar ........................................................................................................................................................................
500$! Emoticon: Frustrated

Meneer wil namelijk dat toegang enkel nog voor de 'happy few' is.

www.hln.be/reizen/van-9-naar-4(...)n-met-geld~a2527158/
Deze heb ik even gekopieerd en geplakt in een ander topic omdat mi hier wel wat meer over te zeggen is.

Ik heb van de week al eea hierover langs zien komen, maar de berichten hebben niet allemaal dezelfde strekking.
Allereerst over wat het nu kost: dat is in elk geval geen 9 euro.
Het is niet meer bij te houden wat de wijzigingen zijn maar een feit is dat er een zogenaamde kale entree is en een waslijst met bedragen wat er allemaal nog bij komt. Je betaalt apart (zou apart moeten betalen) voor vanalles en nog wat, diverse soorten taxen, snorkelen, camera, vissen, toiletbezoek…. Het is bizar.
Daarnaast is het niet duidelijk of dit voor 1 dag geldt of voor meerdere dagen. Ook dat wordt divers geintepreteerd. En daarnaast is er ook nog een mogelijkheid om gratis “binnen” te komen. De entree is nl. voor Komodo NP waaronder een aantal eilanden waar komodovarenen leven en je hebt niet op ieder eiland een post. Wat ik wel weet is dat er nu al mensen zijn die de entree te hoog vinden. Vaak heeft dat te maken met het idee dat Indonesie een derde wereld land is en de prijzen hiervoor niet navenand zijn. Hoewel het niet te vergelijken is heb ik eens opgezocht wat de prijzen in Nederland voor dierentuinen zijn en dan kom ik op gemiddeld 20 euro. Daarnaast zijn er vaak veel kortingen en aanbieden waardoor als je het een een beetje slim doet misschien 15 euro betaalt. Wat het probleem dan is om 10 of 15 euro te betalen voor de entree voor bijvoorbeeld Komodo NP snap ik niet. Indonesiers betalen veel minder. Vind ik ook niet zo gek. Dwz ik hgeb er geen moeite mee. Dat het omgekeerd anders is, dat je bijvoorbeeld in Nederland zo’n systeem niet hebt snap ik ook. En dat er uberhaupt betaald moet worden vind ik ook logisch.
Maar om voor Komodo NP 500 dollar te moeten gaan betalen is natuurlijk te zot voor woorden.

In het artikel dat Erwin stuurt wordt gesteld dat het alleen maar voor de rich zou zijn. In het artikel hier bijgaand ligt nl. een heel andere focus, ook die van geld maar vooral van de vaststelling dat NTT er economisch niet heel veel mee opschiet.
https://regional.kompas.com/re(...)-tidak-dapat-apa-apa
Ik durf te beweren dat dat grote onzin is. Maar wat absoluut een feit is dat het geld niet goed verdeeld is. NTT, en in deze Flores pakt de zaken niet goed aan, niet serieus genoeg. Ja, ik weet het, dat zijn behoorlijke boute uitspraken maar ik weet waar ik het over heb. Er zijn veel tenenkrommende dingen aan de hand. Behalve via mijn eigen website waarmee ik toeristen zo goed mogelijk probeer te helpen ben ik ook actief op TripAdvisor en daarnaast ben ik 2,5 tot 3 maanden per jaar op Flores de laatste jaren. Je wil niet weten wat je allemaal tegenkomt. Verhoudingen zijn compleet zoek.

Zoals gezegd vallen veel mensen over de hoogte entrees in de nationale Parken van Flores (buiten Komodo NP, ook nog Kelimutu NP en Riung 17 islands NP) maar ze vallen blijkbaar minder over de exhorbitante bedragen die voor boten betaald worden. Voor een normale boot die in 2012 nog Rp 600.000 per dag kostte wordt nu zonder gene 2, 3, 4 miljoen voor gevraagd. Wil je iets vooraf via het internet regelen dan betaal je helemaal de hoofdprijs. Veel fantasieprijzen hebben intussen die van de hoogte van Raja Ampat bereikt. Zo ook het verhaal met het huren van auto’s “Mijn” chauffeurs rekenen bedragen die gemiddeld Rp 800.000 per dag zijn. Maar bedragen van 1 tot 1,5 miljoen zijn niet ongewoon. Dat de dagprijs hoger is dan die van Bali is normaal maar niet tot het drievoudige toe. Voor zowel autohuur en boten maakt het dat
a. Mensen veel te veel betalen
b. Diezelfde mensen om die reden niet meer terugkomen (zoals men teruggaat naar Bali bijvoorbeeld)
c. Relatief (te) weinig mensen profiteren van het toerisme op Flores
d. Sommige locals belachelijke bedragen ontvangen

Er wordt van het toerisme op Flores gezegd dat het nog in de kinderschoenen staat. Dit is voor een deel waar. Het is een zootje als het gaat om aansturing, richting geven, focussen, verdelen, verantwoordelijkheid.
Een van de dingen is dat het duidelijk is dat het in Komodo NP het veel te druk wordt. Als dit zo doorgaat dan is het wachten op nog meer ongelukken met zowel de komodovaranen als de boottochten.
Daarnaast heb je tegenwoordig blijkbaar een “soort” vakantieganger die zich nergens aan stoort, geen manieren heeft, geen oog voor de omgeving. De regering heeft drie plekken op Flores gebombardeerd tot the place to be en dat zijn Komodo NP, Kelimutu NP en Wae Rebo (traditioneel dorp). Met Kelimutu gaat het nog enigszins goed. De reden is daarvoor deels (denk ik) dat het op 2 dagen rijden ligt van Labuan Bajo of je moet er naar toe vliegen, gevolgd door een autorit van 2 tot 3 uur. Met Wae Rebo gaat het niet goed. In het dorp (7 huizen!) slapen in het hoogseizoen soms meer dan 50 mensen.

Waar in de artikelen niet over wordt gesproken zijn de grote aantallen toeristen die helemaal niet naar Komodo NP komen om de komodovaranen te zien maar alleen maar voor het duiken komen. Ook hier met alle gevolgen van dien. Daarnaast is de zee tussen Flores en Sumbawa en met name het noordelijke deel (waar Komodo ligt) kan erg ruw zijn, veel stromingen en draaikolken. Het feit dat boten niet uit mogen varen wil niet zeggen dat dit niet gebeurt.

Er is vanalles aan de hand. ASDP had het plan om tegen een tarief van Rp 150.000 per persoon een boot in te zetten om zo ook de locals de mogelijkheid te geven om te genieten van Komodo NP. Voor de meeste Indonesiers zijn de bootprijzen veel te duur. Leek mij een goed plan. De plaatselijke agenten echter niet. Die gingen demonstreren (ja, echt waar) en in Labuan Bajo zijn nog grote borden te zien met teksten dat de agenten dit plan niet accepteren. Hierdoor ligt het plan nu een tijd stil. Diezelfde agenten zijn een beetje bang dat hierdoor te veel concurrentie komt (het zal nogal meevallen als het maar 1 of 2 boten zijn, maar goed) en uiteindelijk met de billen bloot moeten dat hun tarieven veel te hoog zijn.

Ander voorbeeld:
Op Flores is het danau Ranamese, een mooi meer dat maar een paar honderd meter van de hoofdweg ligt. Op het stuk weg waar je het meer kan zien hebben ze een aantal jaren geleden een betonnen schutting gebouwd (echt waar) om het zicht te onttrekken. Het ding was al lelijk en zeker nu het vol gekladderd is met grafiti. Een bezoek aan danau Ranamese echter kost sinds een jaar of 4 Rp 100.000 pp en dat is in geen verhouding met de bedragen voor de nationale parken. Zeker als je bedenkt dat toeristen er hooguit een half uurtje blijven, als stop tussen Bajawa en Ruteng. In september heb ik met de toezichthouder gesproken. De bedragen zijn opgelegd door “Kupang”. En inderdaad er komen bijna geen toeristen meer, gewoon omdat het relatief veel te duur is. Een half uurtje pauze met een gezin ben je Rp 400.000 kwijt. Ter vergelijking: er zijn ook geen entreeprijzen om bv het Tobameer, meer van Maninjau of van Sentani te mogen zien.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat wijsheid is weet ik ook niet en wat er precies moet gebeuren eigenlijk ook niet. Ik probeer mijn gasten zoveel op ander mogelijke plekken van Flores te laten wijzen die zeker ook de moeite waard zijn waaronder ook de duikplekken rondom Maumere en snorkelen bij Riung Marine NP. Ik “werk” in de buurt van Riung/Mbay ook samen met een locale visser die voor een lager tarief toeristen kan vervoeren zodat niet alleen de snelle jongens van het toerisme profiteren maar ook de gewone mensen.Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Erik Manado
Gebruiker
spacer line
 

Jammer van de ontwikkelingen.

Ik ben in 1994 of 1995 naar Flores geweest, op vakantie en op zoek naar het graf van een oude heeroom van me. Ik vond Flores geweldig toen.Plaats een reactie op dit onderwerp

Je moet ingelogged zijn om een bericht te plaatsen. Je kunt inloggen door hier te klikken.
Als je nog geen lid bent, kun je jezelf hier registreren.


nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen

9,570,783 views - 117,907 berichten - 9,322 onderwerpen - 6,028 leden
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2018
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

73,432,032 pageviews Een website van indahnesia.com