Flores is aan het veranderen! Updates


 Subforum Nusa Tenggara - De Kleine Sunda Eilanden 
63 bezoekers

Startpagina
Je bent nu in > Forum > Nusa Tenggara - De Kleine Sunda Eilanden > Bekijk onderwerp

18-01-2015 01:48 · [nieuws] Politieagent IndonesiŽ gepakt met xtc-pillen  (0 reacties)
18-01-2015 01:32 · [nieuws] Nederlander Ang Kiem Soei geŽxecuteerd in IndonesiŽ  (3 reacties)
17-01-2015 01:27 · [nieuws] Brandstofprijzen opnieuw flink verlaagd  (0 reacties)
16-01-2015 02:13 · IndonesiŽ gaat veroordeelde Nederlander executeren  (160 reacties)
05-08-2014 23:16 · [nieuws] Jakarta wil parkeermeters gaan plaatsen  (0 reacties)

nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen
salina
Gebruiker
User icon of salina
spacer line
 

Nee dat is waar. Mijn man durft ook nooit wat te zeggen en soms dwing ik hem en dan doet hij z'n beklag buigend en verontschuldigend. Maakt ook lekker indruk dan...NOT Emoticon: ConfusedAnne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

......en nog even voortbordurend over dit topic dat ik twee jaar geleden begon.
Het is verschrikkelijk druk in Labuan Bajo, sowieso dan 4,5 maand geleden maar ook t.o.v. 2 jaar geleden. Ik voel me in de rest van Flores meer op mijn gemak. Ht is hier echt big business aan het worden, ze willen hier graag Bali evenaren maar dan moet er toch nog echt veel gebeuren.
De drankprijzen zijn, laten we zeggen, bijzonder. Arak Bali voor Rp 180.000 (vind ik veel); alternatief locale moke (arak) die echt veel lekkerder is (en goedkoper met Rp 25.000 voor 600 ml). Wijn het beste is Two Islands (redelijk te drinken oa.shiraz en pinot noir) voor Rp 225.000. De rest is allemaal stervensduur en/of heeft een te oud jaartal. Voor Red label gelden hier "fantasieprijzen" van Rp 575,000 tot 1,2 juta (ja idd voor dezelfde fles dus 750 ml)


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 

Anne Mieke dat sluit min of meer aan op het geen wat ik net in het topic "nieuws" schreef, je mag nog blij zijn dat het te koop is, in veel provincies kan je het gewoon schudden en dat wordt elk jaar aangescherpt door regionale wetten.
Sukabumi is drooggelegd door de burgemeester (PKS wit jurk), de groothandel heeft zijn opslag verplaatst naar Cianjur, 30 km verderop.
Een lendetrekker Bintang kost bij die groothandel 19.600, in Sukabumi betaal je in een hoemeleboem restaurantje 60.000 voor zo'n fles gerstennat.
Restaurants, supermarkten, handelaren profiteren decadent mee van de regelgeving door hun prijzen drastisch te verhogen onder het mom van "we mogen niet", dusssssss.

Ik heb de eigenaar er op aangesproken, hij heeft volgens eigen zeggen geen vergunning om het te verkopen, dus hij gooit er risicobonus op, ik betwijfel of hij geen vergunning heeft want dit gaat regelrecht tegen een wet in die landelijk is.
Aan de andere kant kan het zijn dat hier sprake is van intimidatie, doen wat het regionaal bestuur wil, of anders zoveel tegenwerking dat iemand zijn vergunning kwijt raakt.
Zo gaat het in heel IndonesiŽ sinds Jakarta door de autonomie de grip op de regio's is kwijtgeraakt, dat geldt trouwens niet alleen voor alcohol, maar met allerlei maatregelen die regionaal worden genomen en niet stroken met wetten die voor het hele land gelden, waar ze in de regio's lak aan hebben. Emoticon: Blush

Loop daar ook eens een paar supermarkten binnen en kijk eens naar de prijzen van vlees, groente, rijst, eieren, uien en cabe, kortom basis voedsel, misschien kan dat ook de achterliggende reden zijn dat je voor een klotenhotel de hoofdprijs moet betalen omdat de mensen het steeds moeilijker krijgen hun hoofd boven water te houden. Emoticon: Blush


Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

In het oosten (NTT, Maluku en Papua) is bijna alles duurder dan op Java of Bali maar er zijn ook niet te verklaren verschillen die daar niets mee te maken hebben. Een paar laten wassen o.a. in Larantuka (oost Flores) op Alor en van de week in Ruteng (midden Flores).
In Larantuka is het warm met veel zon, in Ruteng is het elke dag vanaf een uur of 2 (en soms nog eerder bewolkt en het regent er echt elke dag). Dan is het vreemd dat een zelfde hoeveelheid was in Larantuka het drievoudige kost van die in Ruteng (waar meer moeite gedaan moet worden om de was op tijd droog te krijgen).
4 kilo in Larantuka Rp 120.000 (!!!) omdat we de was de volgende dag in de middag wilde ophalen en zij dus express rekenen en in Ruteng is het normaal dat het de volgende dag is (maar, nogmaals veel moeilijker dan in Larantuka). Echt ze doen hier maar wat.
Ik doe niks anders dan in supermarkten en op pasars rondlopen omdat ik dat leuk vind en ik kan de verschillen niet ontdekken. Nee, dat met die hotels is gewoon een kwestie van al dan geen competitie. Om de situatie in Labuan Bajo te schetsen; een jaar of 5 geleden was het in de zomer (juni, juli en augustus) zo erg dat toeristen op boten moesten slapen omdat er gewoon niet genoeg accomodatie is. Er zijn hier relatief veel, veel te dure hotels (kijk het zelf maar na op Booking.com) en voor wie? Ik zou het niet weten. het meeste wat ik hier zie zijn backpackers.
Alcohol is hier gemakkelijk te koop, Bintang, Anker en Radler al helemaal. Die arak uit Bali is zo duur omdat het goedkoper is dan whiskey en er een etiket op zit. Moke hier uit de regio is veiliger dan de arak van Bali.
Mbt het toerisme is hier vanalles mis. De Tour de Flores zou zijn om Flores te promoten maar heeft zijn doel compleet gemist als je het mij vraagt. De wielrenners hebben 5 behoorlijk zware etappes gereden van gemiddels 125 kilometer. Dus etappe, slapen en de volgende weer verder. In plaats van dat het management regelt dat die mannen een dag rust hebben en bijvoorbeeld naar Kelimutu gaan, de adatdorpen rond Bajawa etc. ik zeg maar wat...... Dan wordt het misschien nog een keer doorverteld (en word ik een beetje ontlast Emoticon: Puh! )
Ze snappen er hier gewoon niks van. Alleen de weg is nu in de meest perfecte staat ever. Maar verder niks, en dan ook helemaal niks.


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 

Wat zijn dan de prijzen zo'n beetje van de dingen die ik op noemde Anne Mieke?
Ik denk dat dit veel belangrijker is voor de plaatselijke bevolking, die doen namelijk hun wasje zelf denk ik. Emoticon: Blush
En alcohol denken ze helemaal niet aan, rijst, vlees, cabe, uien, kip, groente lijkt mij interessanter voor de plaatselijke bevolking, van die prijzen kan je gezien het gemiddelde loon het best aflezen hoe de situatie is. Emoticon: Blush

Ik weet dat wij twee verschillende interesses hebben, voor jou is belangrijk hoe als toerist te reizen met kwaliteit van hotels enz.
Ik heb die mogelijkheid niet, maar ik tracht met mijn interesse (de economische situatie van de bevolking) met de nodige aandacht voor de arme bevolking wat meer informatie van jou te krijgen over de situatie van de bevolking buiten Java en Bali, maar jouw antwoorden daarop zijn heel oppervlakkig, dat vind ik jammer want dat houdt de gedachte dat IndonesiŽ het beloofde land is voor toeristen in stand, terwijl het merendeel sterft van de armoede. Emoticon: Yes!Surya Atmadja
Gebruiker
User icon of Surya Atmadja
spacer line
 

Wat belangrijk voor de gewone man/volk zijn de prijzen van :
1.Sembako (de 9 basis behoefte)
2.Gas elpiji om te kunnen koken .
3.of de kinderen naar school kunnen ( voldoende boekengeld , bangkengeld( uang bang ku , uniformgeld etc).
4.Of ze naar school kunnen gaan met openbaar vervoer
5. En met gevulde maag dus ontbijten .


bisa dicek of makemyday .

Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 

Voor de mensen die het woord Sembako niet weten.
Sembako (Sembilan Bahan Pokok) (Negen basis behoeften)

Rijst
Suiker
Groente en fruit
Rundvlees, kip en vis
Bakolie en margarine
Melk
Eieren
Gas om te koken
Zoutsalina
Gebruiker
User icon of salina
spacer line
 


Op 27-05-2016 19:35 schreef Malam:
Voor de mensen die het woord Sembako niet weten.
Sembako (Sembilan Bahan Pokok) (Negen basis behoeften)

Rijst
Suiker
Groente en fruit
Rundvlees, kip en vis
Bakolie en margarine
Melk
Eieren
Gas om te koken
Zout


Heb ik me nooit gerealiseerd dat Sembako een afkorting is. Leuk om te weten.


Ik schrik me ook telkens weer te barsten als ik afreken bij de Superindo. Alsof ik bij de Albert Heijn in Nederland sta en vraag me telkens af hoe een gezinnetje dat moet bolwerken. En laat ik nou eens het dubbele kwijt zijn omdat ik mijn vlees en vis niet op de markt haal (wat trouwens echt niet zo veel scheelt) en wat duurdere producten 'moet' kopen omdat ik niet zonder mijn (verse) melk kan en wat meer groente eet. Dan nog is het gewoon niet te doen met die flutsalarissen. En dan is Jogjakarta nog een goedkopere stad dan andere steden/eilanden.

Ik merk ook dat er steeds meer mensen ('leveranciers' bijvoorbeeld) blijven hangen bij ons thuis tot er gekookt wordt. Dan hoef je bij ons niet erg lang te wachten want die gaspitten staan de hele dag zowat open maar ik merk echt dat mensen meer en meer de behoefte hebben om een fatsoenlijke maaltijd bij elkaar te scharrelen bij ons zodat er bij hun thuis weer een mond minder te voeden is. Je zou bijna een voedselbank op gaan zetten hier. Emoticon: Confused

Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Ik wil niet veel zeggen maar alcohol is hier wel degelijk een onderdeel van het leven. Er zijn verschillende gebieden waar arak veel langs de weg wordt verkocht en het door de deel van de bevolking ook dagelijks wordt gedronken.
De laundries waar ik de afgelopen weken was leven echt niet van toeristen, die zijn er buiten Labuan Bajo juist niet. Dus allemaal voor plaatselijke bevolking.
Verder supermarkten in de zin dat er vlees en groenten wordt verkocht zijn hier vrijwel niet. Prijzen per kilo zijn ook niet gebruikelijk. Het leven in het oosten is heel anders. Arme mensen zijn hier veel minder dan op Java. (maar ook weinig rijken)
In mijn verhalen (niet hier) schrijf ik wel degelijk over het dagelijkse leven. Wat ik hier opschrijf is voor toeristen handig om te weten denk ik. Dit topic gaat over toeristeninformatie op Flores.


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

zoekie
Gebruiker
spacer line
 

Als ik dit zo alles lees ben ik blij dat ik in mijn jonge jaren (25-35 jaar geleden) flink gereisd heb, waaronder ook IndonesiŽ.
Voor een piek kreeg je geloof ik iets van 1000 Roepia's, er was nog geen internet en niemand had een mobiele telefoon, zaaalig!
jobvanstaalduinen
Gebruiker
User icon of jobvanstaalduinen
spacer line
 


Op 07-06-2016 10:51 schreef zoekie:
Als ik dit zo alles lees ben ik blij dat ik in mijn jonge jaren (25-35 jaar geleden) flink gereisd heb, waaronder ook IndonesiŽ.
Voor een piek kreeg je geloof ik iets van 1000 Roepias, er was nog geen internet en niemand had een mobiele telefoon, zaaalig!

Ja ik herken dat ook, 1000 Roepies voor een gulden als je het land inging en een maand later kreeg je 1200 voor diezelfde gulden. Ja, er is veel verandert. Iedereen reisde toen nog gewoon per openbaar vervoer door Flores. En vliegen deed je alleen maar om er te komen verder alles over land en met openbare pontjes en de lijndiensten van Pelni. Het is natuurlijk allemaal wel veel gemakkelijker geworden, maar de keerzijde dat al dat reizen per taxi en vliegtuig niet goed is voor met milieu.Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Geweldig.

Welke de grootste boosdoener is, is nog maar de vraag. De intercontinentale vlucht van Amsterdam naar Jakarta of Denpasar of de lokale vluchten (met oudere vliegtuigen)
Ik bespaar op energie om naar plekken te gaan waar regelmatig het licht uitvalt. Is ook een manier, toch?
Verblijf in hoger gelegen gebieden is ook een vorm van minder belasting voor het milieu.
Emoticon: Smile

Maar, ik zal het goede voorbeeld geven. Alles alles volgens plan gaat dan ga ik straks over land en zee van Bali naar Flores ( dus Bali-Lombok-Sumbawa-Flores) Dat dat een kapitaal kost aan het meenemen van de auto is een ander verhaal natuurlijkÖ.

Ik vind overigens het internet en mobiele telefoons de beste uitvinding ooit. Jammer dat dat 30 jaar geleden niet bestond.Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 


On 07-06-2016 13:20 jobvanstaalduinen wrote:

[quote removed]

Ja ik herken dat ook, 1000 Roepies voor een gulden als je het land inging en een maand later kreeg je 1200 voor diezelfde gulden. Ja, er is veel verandert. Iedereen reisde toen nog gewoon per openbaar vervoer door Flores. En vliegen deed je alleen maar om er te komen verder alles over land en met openbare pontjes en de lijndiensten van Pelni. Het is natuurlijk allemaal wel veel gemakkelijker geworden, maar de keerzijde dat al dat reizen per taxi en vliegtuig niet goed is voor met milieu.


Niet goed voor het milieu Emoticon: Blush Zullen we het is over IndonesiŽ en milieu gaan hebben Emoticon: Confused
Hou op schei uit, zeker voor iemand die een decadente villa in IndonesiŽ op Bali heeft laten bouwen/gekocht en te pas en te onpas op de barricade gaat voor zijn plekje Emoticon: Blush

Sssssst ik kom in dat land toen Suharto nog de scepter zwaaide en dat 1 gulden inderdaad 1000 Rupiah was, geen sprookjes vertellen alstublieft Emoticon: Bye bye
jobvanstaalduinen
Gebruiker
User icon of jobvanstaalduinen
spacer line
 


Op 07-06-2016 15:35 schreef Malam:

[quote verwijderd]


Niet goed voor het milieu Emoticon: Blush Zullen we het is over IndonesiŽ en milieu gaan hebben Emoticon: Confused
Hou op schei uit, zeker voor iemand die een decadente villa in IndonesiŽ op Bali heeft laten bouwen/gekocht en te pas en te onpas op de barricade gaat voor zijn plekje Emoticon: Blush

Sssssst ik kom in dat land toen Suharto nog de scepter zwaaide en dat 1 gulden inderdaad 1000 Rupiah was, geen sprookjes vertellen alstublieft Emoticon: Bye bye

Geen sterke Quote Malam, erg op de man gespeeld!Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 

Wis en waarachtig wel Job en daar ben ik mij heel goed van bewust.
Maar dan moet je zelf niet over milieu beginnen, dan maak je je zelf namelijk in jouw positie als villaverhuurder kwetsbaar en kan je een reactie verwachten Emoticon: Bye bye
De grootste vergelers zijn namelijk mensen die terecht of onterecht via allerlei schimmige constructies iets hebben gekocht en hopeloos trachten hun investering betaalbaar te maken door verhuur al is het aan tokkies Emoticon: Blush
Ook gij Brutus Emoticon: Yes!
Dus begin niet over milieu, althans niet bij mij, ik heb aan twee woorden genoeg om te weten wat voor vlees ik in de kuip heb Emoticon: Bye byejobvanstaalduinen
Gebruiker
User icon of jobvanstaalduinen
spacer line
 

Malam,
Ik begrijp welkelijk niet welke gevoelige snaar ik bij jou geraakt heb. Kennelijk doet het je nogal wat als ik in posting een in mijn ogen vrij onschuldige (en ware) bewering doe. Je overschreeuwt jezelf een beetje in het geven van negatieve kwalificaties aan iemand, die verder nergens op slaan.


Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 

Job,
Laat het gaan, ik heb geen gevoelige snaren en heb ook eelt op mijn ziel, op ťťn ding na, arme sloebers in IndonesiŽ.
Iets waar jij het met je luxe villa en perfecte leven niet over wil hebben en/of ogen voor sluit. Emoticon: Blush
Ik zie alleen maar luxe dingen en paradijselijke verhalen van jou, niets over de vele misstanden en armoede, daar kan ik niet mee omgaan Emoticon: Nooo

Je bent typisch zo'n Baliganger met een kapitalen kostende villa die een paar sloebers in dienst heeft om zijn bezit te onderhouden en zijn ogen sluit voor kinderen die 500 meter verder barsten van de honger, om vervolgens op alle kritiek op Bali te reageren dat het de hemel op aarde is. Emoticon: Blush

jobvanstaalduinen
Gebruiker
User icon of jobvanstaalduinen
spacer line
 

Toe maar Malam, doe er maar een schepje bovenop.Je laaste posting slaat echt geheel de plank mis. Maar dat ga ik hier niet allemaal uitleggen, ik doe niet mee aan die borstklopperij.

jobvanstaalduinen
Gebruiker
User icon of jobvanstaalduinen
spacer line
 


Op 07-06-2016 18:27 schreef Malam:
Job,
...... om vervolgens op alle kritiek op Bali te reageren dat het de hemel op aarde is.jobvanstaalduinen
Gebruiker Geplaatst Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan. 03-06-2016 21:49
......... Ik vind veel plekken mooier als Bali. En ik kan me heel goed voorstellen dat je graag op Flores zou wonen. Een prachtig eiland!


(Malam, dit is toch iets genuanceerder)


Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Net ook in het Lonely Planet topic gepost maar hoort meer hier thuis.

Er zijn drie schitterende gidsen over (alleen) Flores. De gidsen zijn Engelstalig en uitgegeven door Swiss Contact. Voor zover ik weet niet in Nederland te koop maar in elk geval op Flores zelf en ik ben ze ook al bij de Peripluswinkels en op het vliegveld Denpasar en Jakarta tegengekomen. De eerste hieronder heb ik al een aantal jaren en een maand geleden kreeg ik de hele set cadeau. De prijzen zijn ďvariabelĒ van Rp 80.000 tot Rp 180.000. De beste prijzen op Flores zelf. Hoewel al een paar jaar oud klopt veel info op die van Labuan Bajo en mbt vluchten na (maar dat is nog op geen half jaar bij te houden in Indonesie) heel aardig.

De eerste uitgave (2011) houdt het midden tussen een leesboek (a la Periplus) en een reisgids. De laatste 17 paginaís zijn praktische info, mooie kaartjes, ook van de belangrijkste toeristenplaatsen.
Flores. A glimpse of the people & culture
ISBN 978-3-9523834-0-7

De tweede is een duikspecial met uitgebreide beschrijvingen van de plekken grofweg tussen Labuan Bajo en Sumbawa. Een must have voor de duiker.
Flores. Diving Around Komodo (2011)
ISBN 978-3-9523834-1-4

De derde gids is vooral voor natuurliefhebbers met trekkings, bergbeklimmen en eigenlijk alles wat de gemiddelde toerist overslaat.
Flores. Adventrue Trails (2012)
ISBN 978-3-9523834-3-8

Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Vier maanden geleden werd ik gebeld door een zakenrelatie van ProRail die mij vertelde dat er in het oosten van Flores een getijdenbrug gebouwd gaat worden door Strukton (die op spoorgebied ook een zakenrelatie van ons is).

Op zijn Jip en Jannekes: door de ligging en sterke stromingen schijnt Indonesie het meest aantrekkelijk gebied ter wereld te zijn voor de mogelijkheid dit om te zetten naar elektriciteit. Na onderzoek bleek bv de zeestraat tussen het oosten van Flores en het eiland Adonara hier model voor te staan. Hieronder een paar artikelen in het Nederlands, Engels en Indonesisch. Googlen op tidal bridge levert veel hits op.
https://www.cobouw.nl/infra/ni(...)encentrale-101248047
http://www.climateactionprogra(...)e-built-in-indonesia
http://kupang.tribunnews.com/2(...)n-pancasila-palmerah

De bouw van deze elektriciteitscentrale die meteen een brug vormt met Adonara is onderdeel van het programma om het oosten van Indonesie meer te ontwikkelen, dus economie, werkgelegenheid. In sommige postings wordt er weleens om gelachen maar de elektriciteit op Flores, of liever gezegd het regelmatig ontbreken daaraan in combinatie met de dramatische infrastructuur zorgt voor stilstand in de economie, en als ik heel eerlijk ben dan helpt de adat er ook niet aan. Mensen zoeken een broodwinning op andere eilanden of in het buitenland. De slechte omstandigheden en de zware druk van de adat kunnen velen niet meer aan.
Even terug naar de stroom: alleen in Labuan Bajo, Maumere en Ende gaat het nog enigszins redelijk maar voor de rest is het een ramp. Dat de stroom elke dag uitvalt is zeker, met een beetje geluk slechts voor een paar uur, maar het kan tot 3, 4 dagen duren en dat zijn geen uitzonderingen. Ik hoef niet uit te leggen welke voordelen een continue stroomvoorziening heeft.

Ik hoop hier mogelijk een rol in te gaan spelen. Niet met het bouwen van de brug zelf, maar met alles wat er omheen hangt. Als het startsein gegeven wordt moet er een projectteam samengesteld worden en een deel ervan zal hoe dan ook ter plaatse moeten zijn. Nou zal niet iedere expat op het afgelegen Oost Flores zitten te wachten, maar ik wel. Ik heb deze week een gesprek gehad met de projectmanager. Over 10 dagen ga ik weer naar Flores en zal veel van mijn tijd doorbrengen rond Larantuka en op Adonara, met veel mensen praten, mijn ogen goed de kost geven, nadenken, ideeen opdoen en mijn laptop vol schrijven.Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Plaats een reactie op dit onderwerp

Je moet ingelogged zijn om een bericht te plaatsen. Je kunt inloggen door hier te klikken.
Als je nog geen lid bent, kun je jezelf hier registreren.


nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen

9,570,783 views - 117,907 berichten - 9,322 onderwerpen - 6,028 leden
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2018
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

65,812,267 pageviews Een website van indahnesia.com