Onderwijs(niveau) in Indonesia


 Subforum Andere praat 
63 bezoekers

Startpagina
Je bent nu in > Forum > Andere praat > Bekijk onderwerp

18-01-2015 01:48 · [nieuws] Politieagent IndonesiŽ gepakt met xtc-pillen  (0 reacties)
18-01-2015 01:32 · [nieuws] Nederlander Ang Kiem Soei geŽxecuteerd in IndonesiŽ  (3 reacties)
17-01-2015 01:27 · [nieuws] Brandstofprijzen opnieuw flink verlaagd  (0 reacties)
16-01-2015 02:13 · IndonesiŽ gaat veroordeelde Nederlander executeren  (160 reacties)
05-08-2014 23:16 · [nieuws] Jakarta wil parkeermeters gaan plaatsen  (0 reacties)

nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen
guna2
Gebruiker
User icon of guna2
spacer line
 


On 10-02-2014 13:28 Surya Atmadja wrote: hele volkstammen jonge Indonesiers met hun SMA diploma in buitenlandse universiteiten studeren

En bij die goeie SMA's staan de vertegenwoordigers van die buitenlandse universiteiten elkaar te verdringen om Indonesische foeten te werven, kan ik als ervaringsdeskundige mededelen.Beras
Gebruiker
User icon of Beras
spacer line
 


Zo dan, de aap komt uit de mouw, die bevoorrechte bevolkingsgroep in het koloniale tijdperk kregen het na 17 augustus 1945 heel moeilijk. Die werden als landverraders gezien, nu weten we gelijk van wie je je trauma hebt meegekregen nagemaakte.


Weet niet waar je het over hebt Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.malam??? Ik was nog niet eens geboren maar weet wel dat na 1945 mijn ouweheer als Indonesier, NIET van adel of iets dergelijks en ook niet chinees, goed aan de slag ging. Opa werd letterlijk en figuurlijk door de jappen kopje kleiner gemaakt heb ik gehoord, dus die had ik nooit gekend.

Dat het onderwijs erg slecht was onder de koloniale tijd is een feit. Er werden prachtige huizen gebouwd maar geen prachitige scholen in heel Indonesie en vooral niet in de uithoeken. Hou ze maar dom.


....het is 72 jaar geleden dat de Japanners toenmalig Nederlands IndiŽ binnenvielen, sinds die tijd heeft Nederland geen ruk meer uit kunnen voeren in IndonesiŽ, behoudens de politionele acties.

En hoe lang waren jullie hier voordat de Jappen kwamen? Geen ruk aan het onderwijs gedaan voor de "inheemsen" en Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.malam denkt dat als de Jappen er niet waren geweest het onderwijs hier veel beter ging...hahahahaha .....laat me ff hard lachen ...Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.malam.

Ik zei bedankt voor de erfenis maar we zullen het opknappen incl de huidige problemen van o.a. corruptie. Wat is er hiermee mis aan Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.malam???


Beras, voor al uw nieuwbouw krotten voor te veel geld bij mislukte indo BV

guna2
Gebruiker
User icon of guna2
spacer line
 


On 10-02-2014 13:47 Beras wrote: Hou ze maar dom.

Dat was het geval in Nederland destijds, en met eclatant succes kun je wel zeggen. Nederland was in IndonesiŽ gewoon niet geÔnteresseerd in de bevolking, als de poen maar binnenkwam. Onderwijs was de investering niet waard.Surya Atmadja
Gebruiker
User icon of Surya Atmadja
spacer line
 


On 10-02-2014 08:20 Yogya-Bali wrote:

Echter hierbij wel te bedenken dat in de koloniale periode educatie alleen was weggelegd voor de happy few en niet voor het gewone volk (vnl. de autochtone bevolking). Degenen die kans hadden op onderwijs waren vnl. de Europeanen, vreemde oosterlingen, enkelen uit de adel ( priyayi/bangsawan/ningrat ) en christelijke bevolkingsgroepen.

Procentueel gezien op de 60-70 miljoen autochtonen waren er te weinig Indonesiers (The HEPPIE FJOE' S) die de Nederlandse opleiding en vorming hadden genoten.
Zelfs de rijken werden geweerd, dat geldt ook voor de vreemde Oosterlingen .
Alleen hun Heppie Fjoe kunnen naar de H.C.S of H.A.S.
Een klein deel kunnen de poorten van de ELS ->HBS en verder halen.
Een andere drempel was de hoge kosten om je kind naar de HIS of ELS(Europese Lagere School), dus ame Londho en Indo' s (zie de Indo Pauper- I.E.V) kunnen vaak hun kinderen niet naar school sturen.

Ter informatie , omstreeks 1940, 2 jaren voor de komst vaqn de Japanners waren er meer Inlanders die de Nederlandse onderwijs hadden genoten , in totaal bijna 6x dan alle Europeanen in Nederland Ooost Indie.Bron Statistiek Nederlands Indie 1941

Salam dari Jakarta.


bisa dicek of makemyday .

Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 


On 10-02-2014 13:28 Surya Atmadja wrote:Het verschil met TEMPO DOELOE was de toegangkelijkheid van het onderwijs, goede (Nederlandse) onderwijs was voor de HEPPI FJOE zoals Yogya Bali schreef.


Je hele voorgaande verhaal weggehaald Surya, klopt namelijk als een bus.
De zin die ik heb laten staan klopt ook als een bus met ťťn opmerking.

Dat was in Nederland in temp doeloe niet anders

De leerplicht voor kinderen van 6 tot 12 werd in 1901 ingevoerd.
Da sancties waren nihil, het heeft nog decennia geduurd voordat daar enige lijn in kwam.
Dan gaan we terug naar het Nederlands IndiŽ tot 1942 Emoticon: Blush

Daar zat de Happy Few zoals dat hier genoemd wordt op school, ja die kregen scholing net als in Nederland, arme sloebers, inlanders (lelijk woord) konden afdarren.
Dat was in Nederland niet anders.

Dus het is behoorlijk overtrokken om nu na meer dan 70 jaar te stellen dat de achterstand van het onderwijs in het huidige IndonesiŽ een gevolg is van kolonialisme.Yogya-Bali
Gebruiker
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Slachtofferrol is men hier goed in. Ook dat ontdekte ik al meer dan 30 jaar geleden bij mijn Molukse vrienden in NL. (Hoewel ik moet bekennen dat dat niet specifiek Indonesisch is want Surinamers waren daarin nog beter.) Het is een echter een rol die een mens niet vooruit brengt maar afhankelijk maakt. Beter nimmer de slachtofferrol te spelen want dan vergooi je ten 1e je eigenwaarde en ten 2e maak je jezelf afhankelijk.Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 


On 10-02-2014 13:47 Beras wrote:

[quote

Dat het onderwijs erg slecht was onder de koloniale tijd is een feit. Er werden prachtige huizen gebouwd maar geen prachitige scholen in heel Indonesie en vooral niet in de uithoeken. Hou ze maar dom.

En hoe lang waren jullie hier voordat de Jappen kwamen? Geen ruk aan het onderwijs gedaan voor de "inheemsen" en Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.malam denkt dat als de Jappen er niet waren geweest het onderwijs hier veel beter ging...hahahahaha .....laat me ff hard lachen ...Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.malam.Nu had ik al besloten om in een aantal topics jou geen antwoord meer te geven Keras (kepala) daar komt deze topic dus nu na deze bij.

Er is namelijk geen ene Indonesische zakkenwasser die mij een schuldgevoel kan aanpraten voor wat mijn voorouders hebben gedaan.

Nogmaals eigenwijze eikel die totaal niets van geschiedenis weet, niet van Nederland maar nog erger ook niet van IndonesiŽ, tot 1945 was de situatie qua scholing in Nederland niets anders als in IndonesiŽ.

Uit al je postings blijkt dat je een getraumatiseerde zielepiet bent met een minderwaardigheidscomplex van Sabang tot Merauke die als een chauvinistische puber na jaren in zijn patria is teruggekeerd.
Blind, doof en nog narcistisch ook, gezien je dwangmatige gedrag om tot twee uur in de nacht je gelijk te halen, terwijl al duidelijk is, dat als ze jouw verstand in een musje proppen dat het arme beestje achteruit gaat vliegen Emoticon: Blush Emoticon: Bye bye
Succes jochie.Beras
Gebruiker
User icon of Beras
spacer line
 

Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.Malam,

Wat heb ik (of Indonesie) ermee te maken hoe het in Nederland was.Het was in Indonesie gewoon niet goed (geregeld) . Daarna werd, nadat de Nederlanders werden verjaagd, wel beter geregeld. Emoticon: Party! Emoticon: Party! Emoticon: Party!

Dus die geleerde met zijn proefschrift heeft wel een punt. Daar gaat dit onderwerp toch over?

Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.Malam, als je op de man speelt,, zal ik het maar laten want dat wordt het zielig voor je. Wat een andere member zei is toch waar: Autoritaire haven arbeider.

Groetjes,
Beras


Beras, voor al uw nieuwbouw krotten voor te veel geld bij mislukte indo BV

Beras
Gebruiker
User icon of Beras
spacer line
 


Op 10-02-2014 13:10 schreef Malam:

[quote verwijderd]


Communicatie blijft hier beperkt tot Pesbuk met met een kotsmisselijk makend narcistisch gedrag en MBs vretende fotos plaatsen met vingers in een V teken Emoticon: Yes!

E-mail beantwoorden waarom Emoticon: Blush
Vestig je daar de aandacht mee op mijn eigen ikkie Emoticon: Confused
Nee toch Emoticon: Bye bye

Binnen een gemiddeld Indonesisch gezin is er al vaak geen communicatie, ze komen binnenvallen wanneer ze willen , (=WAAR)

vreten in hun uppie en zijn weer weg Emoticon: Yes! (alleen achterbaksen doen dit)

De beste communicatie binnen een gezin is vaak SMSen Emoticon: Yes! (=ONZIN)

Alshet zoveelste jong uit de baarmoeder kruipt dan gaat pa niet kijken voor een beer of speelpopje, maar voor een Blackberry Emoticon: Laugh out loud (=ONZIN)


Yes Yes , deze post had ik niet gelezen. Goch, jij zult je hier nooit kunnen aanpassen Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.Malam, wat jammer toch...........vandaar die frustraties.
Nu begrijp ik het.

Pas je meer aan Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.Malam, pelan pelan en het leven hier kan voor je aangenamer zijn in dit prachtige land met een andere cultuur en andere waarden en normen waarbij de mensen meer happy zijn dan in jouw land.Beras, voor al uw nieuwbouw krotten voor te veel geld bij mislukte indo BV

Keduadam
Gebruiker
User icon of Keduadam
spacer line
 

Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.YB ja dat meende ik ook toch ergens gelezen te hebben,
("Indonesiaís education system is one of the worst in the world according to a recent report. Indonesia has the fourth largest education system in the world yet in a landmark education report of 50 nations..." Emoticon: Wink

en je tweede link van Al Jazeera die je gaf bevestigt dit toch wel extra.

Tja gelukkig hebben 'we' een Kartini gehad, een eenzame maar dappere weg van haar die de Nederlandse basis trouwens had, bovendien ook 'van stand' was, en m.i. ook zeker niet tegengehouden werd door de kolonisator.

Over slachtoffer mindset kan ik nog verder gaan. Heb een tijd verbleven vroeger in de Muslim M-O landen; Syria, Lebanon, JordaniŽ, Irak, Iran, Trucial States...
Kan me niet voorstellen dat er een erger, negatiever, (aan)klagende, schuldgevoeliger mindset in de wereld is dan daar!
Ik heb dingen met eigen ogen gezien, niet te geloven, ALTIJD had de USA het gedaan, al kon dat helemaal niet... OF 'de joden'... OF ikzelf (die het zeer domme volk daar als jood zag vanwege... mijn lange haren en heel minieme bakkebaarden.
Hoe dom een religie de mens kan maken, heb ik daar trouwens van dichtbij meegemaakt, en niet in hotels maar dagelijks tussen de mensen.
Your attitude determines your altitude

Keduadam
Gebruiker
User icon of Keduadam
spacer line
 

Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.Beras; " Er wordt hier soms het woord "apen" gebruikt, ben blij dat de witte apen destijds verjaagd werden uit mijn land" .
Ja onze fam bestond ook zulke witte apen. Terwijl we niets dan goed hier in Indonesia deden. Zoals velen herinner ik me, ook een doktersfam vlak naast ons, en ooms en tantes die in Boromeus Ziekenhuis werkten, enzovoort enzovoort.
Alleen opbouwend werk, niks niets noppes eigenbelang, alleen dienend.
Houdend van dit prachtige land en hun prachtige mensen, dat heb ik alleen maar overgehouden van die tijd: liefhebben en geliefd worden, simple is that. Emoticon: Bye bye

In 1958 in de Bung Karno tijd, moest ik naar Holland

1). Vanwege de toenemende vijandschap tegen mij als kind (wat had ik gedaan?! vroeg ik me af maar werd wel angstig soms). Ik herinner me bijv. Indonesische 'katjongs', straatjongens die stenen over ons huis schoten en terecht kwamen op de theetafel in de achtertuin als we aan het theedrinken waren. Emoticon: Devil
In het Dago zwembad kwam in het diepe een volwassen Indonesische man op me afzwemmen (zie nog zijn haat in zijn kop), duwde mij als ventje van zeven, acht jaar oud heel diep in het water en ging op mijn schouders staan, Emoticon: Devil heel angstig, dacht echt dat ik daud ging en wat was ik blij dat ik na een tijd toch weer - happend naar adem - de blauwe lucht kon zien! In dat zwembad waren ook steeds Indonesische jongens in het ondiepe die, door jerukschillen uit te knijpen vlak voor je ogen, Emoticon: Devil de grootste lol hadden als ze dat kleine witte ventje met zijn allen toch weer aan t huilen kregen. Enzovoort.

En ik kan me dat ook voorstellen van de IndonesiŽrs destijds. Zeker die jeugd van toen. Natuurlijk werden ze ook opgezweept tegen de Hollanders enz. Maar ben trots op wijlen mijn vader die als 'kolonisator' (niet echt dus) erg populair was onder zijn muslimstudenten, enorm investeerde in hun hoger onderwijs (zoals meer Nederlanders! - niet allen maar negatief Beras, sorry!) en op het bordes op het Merdekaplein op 27? Dec.1949 net achter Soekarno stond en zijn 'Merdekaaah!!' en het volk -begrijpelijk! - opgezweept zag worden door de charismatische nieuwe leider, en zijn tirades urenlang staande mocht meemaken. Emoticon: Party!

2). Vanwege het niveauverschil in onderwijs tussen Indonesia en Nederland.
Ik kwam een klas lager op de lagere school in Nederland en kon nůg lang niet meekomen, herinner ik me al te goed. Emoticon: Confused Emoticon: Red face
Dus het niveau (van blanke scholen) in Indonesia was toen ook al bedenkelijk laag!
Of, het NL niveau was nogal hoog, wat klopt zeker die jaren daarna op de wereldranglijst! In de jaren 80, 90 herinner ik me waren de NL Gymnasia het topje van de wereld (ik meen met Duitsland, of met Frankrijk toen).


Your attitude determines your altitude

Beras
Gebruiker
User icon of Beras
spacer line
 


In de jaren 80, 90 herinner ik me waren de NL Gymnasia het topje van de wereld (ik meen met Duitsland, of met Frankrijk toen).


Jazeker Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.keduadam, ,o.a. de Christelijke Gymnasium Soghvliet, in Den Haag, dichtbij de Indonesische Ambassade, goede herineringen aldaar..... Emoticon: Smile

Die wonnen jarenlang achtereen de competities, soort kwis, op TV tussen middelbare scholieren . Het is alleen een gymnasium detijds, geen Atheneum , geen HAVO


Beras, voor al uw nieuwbouw krotten voor te veel geld bij mislukte indo BV

Keduadam
Gebruiker
User icon of Keduadam
spacer line
 

Ben je niet in de war met het beste en het oudste Emoticon: Worship Gym, het Leidsche?


Your attitude determines your altitude

guna2
Gebruiker
User icon of guna2
spacer line
 


On 10-02-2014 16:42 Keduadam wrote: In de jaren 80, 90 herinner ik me waren de NL Gymnasia het topje van de wereld

Maak daar maar de jaren '60 en begin '70 van. Tot de eerste mammoetaflevering, in 1974.Keduadam
Gebruiker
User icon of Keduadam
spacer line
 

Ja kan... zat te twijfelen Guna2. En dat Mammoetonderwijs, had goede kanten natuurlijk maar was idd een flinke miskleun.

En als het de jaren 60 waren, dan klopt het dus wat ik schreef hierboven:
toch een zeer hoog niveau in NL... maar blijkbaar lieten de Kolonisten een flinke steek vallen in dit tropenland... mss tevens 'vakantieland'.
Althans, relaxter w.s. als dat koude klere Holland.


Your attitude determines your altitude

Beras
Gebruiker
User icon of Beras
spacer line
 

Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.KeduaDam,

Gym, de Leidsche? Nooit van gehoord ..... Emoticon: Wink

Paul Van Vliet sprak vaak over zijn schooltijd............ofcourse in Den haag....
Beras, voor al uw nieuwbouw krotten voor te veel geld bij mislukte indo BV

Keduadam
Gebruiker
User icon of Keduadam
spacer line
 

Basketbal kampioen was Leiden ook steeds. huh
ja die Paul... waren nog eens tijden.


Your attitude determines your altitude

Beras
Gebruiker
User icon of Beras
spacer line
 

Basketball???? Weet u dat zeker? Sorghvliet was in de jaren 70 ook top, zeker in Den Haag......Ons schoolpleintje was een basketball veld......Helaas was ik meer geinteresseerd in Tennis.


Beras, voor al uw nieuwbouw krotten voor te veel geld bij mislukte indo BV

BintangJan
Gebruiker
User icon of BintangJan
spacer line
 

Onderwijs in Indonesie. Ik heb bewondering voor die ouwe knar van 91. Je ziet het maar weer, je bent nooit te oud om te leren. Het is wel grappig dat deze hoogbejaarde geleerde nu (na meer dan 65 jaar) al ziet dat het huidige onderwijssysteem beter is dan tijdens het Nederlandse koloniale tijdperk. Heeft hij lang over nagedacht.
Na het vertrek van de Nederlanders heeft Indonesie dus tientallen jaren de tijd gehad om het onderwijs op peil te brengen. Maar dat is dus niet gebeurd en verwijt dat de Nederlanders niet, want dan kun je alle ellende in Indonesie wel op de Nederlanders afschuiven.

Wellicht dat de ouwe knar nog een keer kan leren basketballen of misschien zelfs een golfballetje slaan.


Als je goed naar het verleden luistert, kun je de toekomst beter verstaan. Jika Anda mendengarkan dengan cermat ke masa lalu bisa masa depan lebih mudah dimengerti

Amed East Bali
Gebruiker
User icon of Amed East Bali
spacer line
 

Alsof het onderwijs, m.n. het doorleren en studeren, in Nederland voor 1945 zo makkelijk was??? Ook daar en toen gold voornamelijk dat slechts kinderen uit de betere / gegoede milieus doorleerden op een beroepsopleiding of een universitaire studie. Behoorde je daar niet toe, dan was de kans groot dat je alleen leerde "rekenen, lezen en schrijven" en vervolgens op je 12e ging werken.

Pas na invoering van de Mammoetwet (door de 1e Kamer in 1963, ingevoerd in 1968) werd gestimuleerd dat leerlingen een basis / lagere school en aansluitend een beroepsopleiding zouden kunnen volgen.


If you have nothing to loose, you can risk everything

Amed East Bali
Gebruiker
User icon of Amed East Bali
spacer line
 


On 10-02-2014 19:08 BintangJan wrote:
Maar dat is dus niet gebeurd en verwijt dat de Nederlanders niet, want dan kun je alle ellende in Indonesie wel op de Nederlanders afschuiven.


En dat doen ze dus wel. Voorbeeld: Als een in 1912 door / onder supervisie van de Nederlanders aangelegde dijk in 2011 doorbreekt en een completer woonwijk in Jakarta helemaal onder water komt te staan, aan wie ligt dat dan?

Aan de Indonesiers / Indonesische overheid die meer dan 65 jaar geen enkel of heel slecht onderhoud aan die dijk hebben gedaan of de Nederlanders die dat ding ooit bedacht en aangelegd hebben?? In Indonesie wijst men dan naar de NL'ers en zegt "het is allemaal hun schuld, die NL'ers waren incapabel". In Indonesie zal men nooit de hand in eigen boezem steken, als er iets fout gaat of niet deugt dan ligt het altijd aan een of iets ander(s).


If you have nothing to loose, you can risk everything

simpati
Gebruiker
spacer line
 

als er iets fout gaat of niet deugt dan ligt het altijd aan een of iets ander(s)
De meeste buitenlanders in IndonesiŽ ervaren dit steeds weer, het komt ook bij veel topics weer aan de orde.
Ik ben zo niet opgevoed, een leugen werd strenger bestraft als hetgeen ik had uitgevreten en bij de meeste vrienden was het niet anders.Beras
Gebruiker
User icon of Beras
spacer line
 


Surya Atmadja
Een andere drempel was de hoge kosten om je kind naar de HIS of ELS(Europese Lagere School), dus ame Londho en Indo' s (zie de Indo Pauper- I.E.V) kunnen vaak hun kinderen niet naar school sturen.
Ter informatie , omstreeks 1940, 2 jaren voor de komst van de Japanners waren er meer Inlanders die de Nederlandse onderwijs hadden genoten , in totaal bijna 6x dan alle Europeanen in Nederland Ooost
Indie.Bron Statistiek Nederlands Indie 1941

Email-adres is vervormd om spam tegen te gaan. Klik hier om naar het profiel van deze gebruiker te gaan.Malam, voordat je met je voorbarige conclusies en opgegronde opemerkingen maakt over bevoorrechte groepen die daarna werden gediscrimeerd moet je meer feiten kennis hebben. Maar tja,dat zijn we van je en van een paar anderen hier gewend.

Ik lees hier ook dat over de toegankelijkheid vergeleken wordt met NL. "Maar daar was het toen ook zo......."

Over hoe het in Nederland was:
In 1806 was een wet ingevoerd dat lagere scholen voor iedereen toegankelijk moet zijn (nog geen leerplicht), niet in Indonesie. In 1863 kwam de wet op het middelbaar onderwijs tot stand. In 1901 werd een leerplicht ingevoerd, niet in Indonesie

Zo zie je maar, het was dus niet goed geregeld in Indonesie, hou ze maar dom. 40 jaar na invoering van de leerplicht in Nederland had maar 40% "inheemsen" in mijn land beetje (basis)onderwijs gekregen.

Die promovendus, rechtsgeleerde, had dus wel een punt.

Nog een prettige dag verder.

Beras Emoticon: I love it


Beras, voor al uw nieuwbouw krotten voor te veel geld bij mislukte indo BV

BintangJan
Gebruiker
User icon of BintangJan
spacer line
 

AEB,

Even een offtopic reactie.

Een paar maanden geleden wandelde ik met een Indonesische vriend door Kalabahi. In een straat met Nederlands uitziende huizen wees hij op de selokan (afvoorgoot langs de kant van de weg) en zij met enige trots in zijn stem: "Kijk deze selokan is nog door de Nederlanders aangelegd en is nog nooit stuk geweest". We wandelden verder en kwamen in een wijk met nieuwere huizen. Weer wees hij op de selokan en zei: "Kijk, deze is door onze mensen gemaakt en moet nu al weer gerepareerd worden. De Nederlanders hebben toch goed werk geleverd. De huizen staan er nog en de selokan heeft men nog nooit hoeven repareren. Hoe kan dat toch?"
Ik kon hem geen degelijke verklaring geven. Wellicht gebruikten de NL-ers degelijker materiaal en middelen.


Als je goed naar het verleden luistert, kun je de toekomst beter verstaan. Jika Anda mendengarkan dengan cermat ke masa lalu bisa masa depan lebih mudah dimengerti

BintangJan
Gebruiker
User icon of BintangJan
spacer line
 

Beras, die ouwe knar heeft zeker een punt. Het zou toch van de gekke zijn als het onderwijsniveau in RI nu nog steeds hetzelfde zou zijn als pakweg 100 jaar geleden. 100 jaar geleden was het in NL ook anders/minder/lager. In 1949 (toen NL uit RI vertrok) zal het onderwijsniveau in NL vergeleken bij nu ook minder/lager zijn geweest, maar in NL is het niveau snel verbeterd en in RI is dat niet gebeurd. Kennelijk kregen andere zaken voorrang.
Wil RI het niveau van NL gaan evenaren dan zal dat zeker nog jaaaaren duren. En, er is hier al een opmerking over gemaakt, moet dat beginnen met gedrags- en mentaliteitsverandering in RI. De steekzakken dichtnaaien. Controlerende instanties opzetten, als die er al niet zijn. Kwaliteitsnormen gaan hanteren. En er voor zorgen dat er echte onderwijzers voor de klassen staan.Als je goed naar het verleden luistert, kun je de toekomst beter verstaan. Jika Anda mendengarkan dengan cermat ke masa lalu bisa masa depan lebih mudah dimengerti

Plaats een reactie op dit onderwerp

Je moet ingelogged zijn om een bericht te plaatsen. Je kunt inloggen door hier te klikken.
Als je nog geen lid bent, kun je jezelf hier registreren.


nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen

9,570,783 views - 117,907 berichten - 9,322 onderwerpen - 6,028 leden
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2021
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

102,747,317 pageviews Een website van indahnesia.com