Salam manis dari NTT


 Subforum Nusa Tenggara - De Kleine Sunda Eilanden 
66 bezoekers

Startpagina
Je bent nu in > Forum > Nusa Tenggara - De Kleine Sunda Eilanden > Bekijk onderwerp

18-01-2015 01:48 · [nieuws] Politieagent Indonesië gepakt met xtc-pillen  (0 reacties)
18-01-2015 01:32 · [nieuws] Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd in Indonesië  (3 reacties)
17-01-2015 01:27 · [nieuws] Brandstofprijzen opnieuw flink verlaagd  (0 reacties)
16-01-2015 02:13 · Indonesië gaat veroordeelde Nederlander executeren  (160 reacties)
05-08-2014 23:16 · [nieuws] Jakarta wil parkeermeters gaan plaatsen  (0 reacties)

nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen
Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Hier mijn eerste schrijfsels.

Nusa Tenggara Timor

Eindhoven/Schiphol 6 april

Voor 13,84 euro brengt de taxi me om half 7 naar het station. Op het laatst toch maar niet voor de bus gekozen. Het is zo verrekte koud buiten en het is een beetje teveel van het goede om daarvoor nu extra schoenen, sokken en een jas voor mee te nemen. Maar een trein eerder dan maar dan de bedoeling was. Ik bedacht me op het laatste moment ook nog dat het vandaag Goede Vrijdag is en het misschien wel eens druk zou kunnen zijn op Schiphol. Dat blijkt goed uit te komen als er een wisselstoring is bij Schiphol en daardoor treinen wat vertraagd zijn of uitvallen. Mijn trein is +10 op Schiphol en het is niet eens druk bij bali nummer 25. De koffer weegt 11,4 kilo (en mijn handbagage waarschijnlijk een stuk zwaarder). Shirley komt gezellig even koffie drinken en nog een boodschappenlijstje meegeven. Bij de douane gaat het niet zo snel, de controles lijken steeds intensiever te zijn. Op weg naar de gate kom ik langs G2 waar drie zwaar bewapende mannen de toegang tot El Al bewaken. Geen vol, en alweer een warm vliegtuig (wat is dat toch tegenwoordig). Beetje geslapen en dan ’s ochtends de serene rust van 5.15 uur en de geluidsabsorberende vloerbedekking van terminal 2 in Singapore. Een taxvrije Ballantines (alleen omdat die in mijn tas past) en de stijve pootjes maar bewegen.

Met SQ alles smooth Maar ook grondig, zeker bij de handbagageband en vooral in Singapore. En zonder de handige verlenging van de balie achter de rolband zodat je alles weer goed in je bagage kunt schikken. Laptop eruit, vloeistoffen eruit 9en er naderhand weer in), vest uit, schoenen uit, screening in een plastic hok met gespreide armen en fouilleren erachter aan. Minuten waar je je hoofd goed bij moet houden, niks vergeten en je vooral niet op laten jagen door het personeel.

Jakarta/Kupang 7 april

Al om 8.11 Javaanse grond onder de wielen. Er staat (nog) niemand bij het betaalkantoortje voor de VOA en daarna de aparte desk voor de stempeltjes en verder niet meer nog eens in de gewone Immigratierij. Deze had ik ook nog niet meegemaakt.

De gele shuttlebus ook maar eens uitproberen. Meteen als ik binnen ben, na toch echt veel langer dan die 5 minuten wachten, weet ik ook dat het de laatste keer is. De bussen zijn niet berekend op “echte” bagage en hoewel ik niet eens zoveel heb is het een gedoe met waar je je spullen laat. Mijn 11,4 kilo koffer(tje) min of min meer voor/tussen mijn benen en de zwaardere handbagage maar op schoot. Geen bagagerekken en geen ruim en ook geen ruimTE (behalve tussen eenieders benen dan). Niet fijn, ik zit mezelf maar ook anderen in de weg dus dat was leuk geprobeerd maar niet voor herhaling vatbaar. Dus internationaal vliegen en een Garuda of Merpati aansluitingen vinden, hoef je niet naar een andere terminal of een taxi.

10.00 uur. Een ijsje, hotel Astiti bellen in Kupang en wachten, eindeloos wachten en vaak de vertrek- en aankomsthallen langswandelen van 1A tot 1C. Ik zie dat de originele vertrektijd van de vlucht 14.00 was maar veel vluchten zijn blijkbaar gewijzigd.
Omdat het buiten zo warm is, ook weinig zitplaatsen al om 13.00 uur maar vast naar binnen waar in ieder geval airco is. Boven is een stuk bijgebouwd met wat foodmarket achtige eetgelegenheid. Het is wel goed idee om alvast een fatsoenlijke maaltijd naar binnen te krijgen en zelfs Hotspot hier.
We dreigen zelfs op tijd te vertrekken en krijg buiten nog net even een glimp mee van de warme middagzon. So far so good maar dan gaat er in een fractie van een seconde toch van alles verkeerd. Stoelnummer 7c, aisleseat. Ik heb mijn handbage in het compartiment gewurd en sta even wat dingen in mijn stoel te schikken.
Plof! Kraak, ergens in mijn hoofd en nek en een seconde later begrijp ik dat ik een koffertje op mijn hoofd heb gekregen. Laten vallen..... door een medereiziger... De man zegt sorry maar ik sta even apatisch aan de grond genageld. Ik ga langzaam zitten, alles beweegt nog normaal maar voel in mijn hoofd messteken opkomen. De man ziet wel dat het niet goedgaat maar verder dan sorry komt hij niet. Ook de stewardess die in het gangpad voor mijn neus staat staat er bij en kijkt er naar. Omdat ik even zo snel niet weet waar ik mijn paracetamol heb zitten vraag ik of ze aan boord iets hebben. Ze kijkt me vragend aan en vraag tidak apa apa, of het dan niet erg is, iets uitmaakt maar dat weet ik natuurlijk ook niet. Ze komt terug met de mededeling dat ze wel Panadol heeft heeft maar geen paracetamol. Ik zeg haar dat dat hetzelfde is. Ik vraag mij heel even af wat er gebeurt als er echt paniek ik een vliegtuig is...
We stoppen in Surabaya, alle transitpassagiers moeten naar de wachthal om vervolgens tien minuten later weer in te stappen. Ik vraag of ik kan blijven zitten omdat mijn hoofd zo´n pijn doet maar na een poging geef ik het op. Als we bijna in Kupang zijn heeft de paracetamol zijn werk een beetje gedaan. Mijn veroorzakende buurman heb ik na Surabaya niet meer gezien. Bij het opnieuw instappen bleek hij stoelnummer 10F te hebben en dus op een verkeerde stoel te hebben gezeten. Als hij dus meteen op de goeie plek was gaan zitten had ik die koffer niet op mijn hoofd gehad...
In Kupang, internationale luchthaven, een bagageband van ongeveer 50 cm breed en een meter of 6 lang. Het gaat snel. We landen om 21.35, om 21.45 in de hal, 21.55 taxicoupon kopen en 22.15 uur in hotel Astiti. In Kupang is het druk een combi van malam minggu en paaszaterdag den ik.
Douchen, aan de warung aan de overkant wat eten en mijn bed in. Toch weer een reis van 33 uur door to door en dan nog mijn doffe hoofd.
Maar hoe kan ik nou vergeten dat ik weer een aircoprobleem heb....

Kupang 8 april
Door de lange reis een gat in de dag geslapen, zij het in delen. Ik ga eens buiten kijken. Hier is het in elk geval mooi Paasweer!

salam manis
AM


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

siebjans
Gebruiker
User icon of siebjans
spacer line
 

Hee A-M,

aangekomen zie ik Emoticon: Party!
Ga nu even lezen. Emoticon: Yes!


http://www.nuafhalen.com (nieuwsgierig wat af te halen is? kijk zelf eens)

siebjans
Gebruiker
User icon of siebjans
spacer line
 

33 uur... pfffffff, dat wordt straks wat met 3 kids ahummm...

Morgen (Paas Maandag) wordt het heel druk (zegt men hier)

veel plezier en ik wacht op je volgende verslag. Emoticon: Wink


http://www.nuafhalen.com (nieuwsgierig wat af te halen is? kijk zelf eens)

Yerun
Gebruiker
User icon of Yerun
spacer line
 

Dat de rest van de vakantie maar beter mag zijn dan de lange reis. Naar mijn mening nooit leuk, al helemaal niet als een dodo op de verkeerde plek je bewerkt met een koffer. Emoticon: Shut up!


Ho Lee Fuk

Malam
Gebruiker
User icon of Malam
spacer line
 

Heeeee A M, fijn dat je ons weer mee laat delen in je reisverhalen, hele prettige vakantie.Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 08-04-2012 11:22 siebjans wrote:
33 uur... pfffffff, dat wordt straks wat met 3 kids ahummm...

Morgen (Paas Maandag) wordt het heel druk (zegt men hier)

veel plezier en ik wacht op je volgende verslag. Emoticon: Wink
Nou dat doe ik dus ook echt niet meer. Ik wil een volgende keer OF binnen 24 uur op plaats van bestemming zijn of anders toch maar overnachten, echter zeker niet in Jakarta of Surabaya. Misschien maar eens net als elk ander normaal mens in Singapore of desnoods in Kuta, met de nadruk op desnoods. Vorige reis was het 40 uur en nu 33. Ik trek het niet meer en ben uiteindelijk vandaag ook een halve dag kwijt geweest aan slapen. Maar ik ben wel uitgerust.

Ik ben benieuwd dan morgen.


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

elsbeth
Gebruiker
spacer line
 

Of Bangkok? Vond ik erg leuk voor een 3 daagse tussenstop.
Veel plezier Anne Mieke. Neem even de tijd om bij te komen. Je zal dat hard nodig hebben, nog los van de lange reis. Heel veel plezier.
Groetjes Elsbethibusas
Gebruiker
User icon of ibusas
spacer line
 

Hello Kupang!!
Fijn dat je goed aangekomen bent, althans als je hoofdpijn echt is verdwenen! Ik wens je een fijne dag morgen!!
Vrolijk Pasen!
Emoticon: Bye byeAnne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Kupang, 8 april

Voor mijn tocht naar het centrum toch maar van kamer gewisseld in de hoop dat de airco hier beter zijn best doet. Het hotel heeft een kaartsysteem waar de sleutel aan hangt en die gaat er dus af en met mij mee zodat de airco aan kan blijven staan en misschien ooit dezer dagen op de gewenste temperatuur komt. Straks ook maar even kijken in mijn hotel van vroeger, Maliana.
Buiten de blauwe luchten van Kupang. Ik neem een witte bemo met muziek, uiteraard, met een moderne versie van Pergilah Kasih van Chrisye maar zonder de verschrikkelijke doordrammende bassen. Hier staat vooral Kupang om bekend samen met Padang op Sumatera, en waar was dat nou nog meer.

Voor 2000 Rupiah ben ik aan de Jalan Sumatera, aan het "strand" dat zo heet omdat er zand ligt voordat de zee begint, en helaas nog veel meer dat er niet thuis hoort. Eerst maar even naar Maliana. Mr. Robert is hier niet meer de manager en vervangen door de minder spraakzame Bobby. Hotels worden hier gebouwd en that's it, daarna wordt er weinig meer aan gedaan. Hoewel qua comfort veel minder dan het Astiti overweeg ik toch om hier straks van mijn tocht naar het oosten te logeren. Het ligt gewoon aan zee en op loopafstand van de pasar malam. Ook nog even Maya gecheckt waar ik een jaar of 4 geleden logeerde. Zelfde verhaal maar dan toch liever Maliana. Susi, dat er naast zit vol tot overmorgen. Kupang Sentral is stil en verlaten. Op een normale zondag is het al minder maar de Paasdag is het nog extra rustig.

In de Pantai Laut bar zijn maar een paar mensen en ik installeer mezelf op zeezicht. Dalton begint meteen tegen me te praten. Hij in het uitstekend Engels en ik in het Indonesisch. Hij vraagt wat ik hier kom doen (meestal zelf ingevulde vragen of ik voor business hier ben of dat ik lerares ben) en vraagt of ik ooit op Flores ben geweest. In zo'n vraag ligt dan meteen het antwoord. Hij komt er zelf vandaan, uit Labuan Bajo en knikt blij te horen dat ik daar al vaker was en zelfs de komodovaranen heb gezien. Hij brengt brengt de gado2 en de es jeruk en praat aan een stuk door. Kijk daar kom ik nou voor naar Kupang, naar het oosten. Voor de openheid van mensen. Uit de luidsprekers komt Doddy. Ze hebben de cd Mutiara opgezet. Heerlijk hier die muziek hoewel bijna altijd uit Maluku. In Kupang, dus op Timor, maar ook Flores hebben ze meer met Maluku en met Papua dan met Java.
Dalton vraagt wat Welcome my Paradise (van een (?) Lombokse band een paar jaar geleden en erg populair op Flores weet ik) nu eigenlijk betekent. Selamat datang di surga en het Adam en Eva verhaal komt nog even ter sprake.
De bestelde gado2 smaakt niet geweldig en ik heb het idee dat het wel heel snel naar de uitgang zoekt. Maar gelukkig hier een schone wc. Ik heb alleen het gevoel dat ik niks gegeten heb en het was pas mijn eerste maaltijd van vandaag met inmiddels al 3 uur.
Bij het betalen zie ik dat in de Pantai Laut bar een leuk aantal cocktails vertegenwoordigd zijn, MET alcohol dus. Ze zijn maar meteen met de tijd meegegaan, zo wordt er ook een mojito geschonken maar aan de prijs te zien is die met echte Bacardi.

De heuvel op, want Kupang is met bergen en dalen en er een paar flessen Aqua eruit zweten gaat met grote snelheid hier. Een meneer die planten verkoopt steekt over. Een groot bord met de tekst "Hentikan kebiasaan bakar sampah" Of men wil ophouden met de gewoonte om vuil te verbranden. Ik heb niet het idee dat zo'n bord helpt. Piepende remmen en 2 seconden later een motor die uit de bocht vliegt. Letterlijk. Tidak apa2. De nog voor mij lopende plantenman en ik snellen naar het slachtoffer maar deze kijkt niet op of om, probeert of zijn stuur nog spoort en rijdt weer weg.
De pasar malam is al in voorbereiding. Er wordt met tafels gesjouwd, de grote pannen van handkarren gehaald en de vuurtjes alvast opgestookt. Hier ga ik vast nog eten een dezer dagen. Ik ken het van de keren daarvoor. Gezellig, MET muziek. Jongetjes manen mij om een foto te maken, de witte bloemen van de kambojaboom zijn prachtig in het namiddaglicht. Nog even bij Lavalon binnenstappen. Edwin die het runt is er ook en alweer perfect Engels. Hij vertelt pas een interview gehad te hebben met de plaatstelijk krant hoe het nu zat met westerse toeristen. Edwin vertelde dat dit niks gaat worden in Timor zolang mensen hun reis beginnen in jakarta omdat daar nu eenmaal de goedkoopste vluchten naar toe zijn, ze dan "slechts" 30 dagen kunnen reizen, die tijd al haast op is als je op Java en Bali bent geweest en je dan OF terug moet naar het buitenland om opnieuw binnen te komen (wat inderdaad waanzin is zoals hij zelf zegt) OF, inderdaad je komt niet meer terug en laten al het moois zoals Nusa Tenggara, Maluku of Sumatera voor wat het is. Edwin vertelt over de glorietijd, zo'n 15 jaar geleden toen de Australiers nog kwamen. Zij guesthouse heeft zijn beste tijd gehad, niet alleen de klandizie maar ook de kamers. Twee aanwezige Franse backpackers beamen dat. De Fransen zijn op zoek naar een ticket voor Denpasar en komen tot de ontdekking dat je niet met een creditcard kan betalen voor Merpati of Batavia. Welcome to Indonesia. Ik zoek de site van Ticketindonesia.info voor ze open. Bijna blij, maar helaas, ze kunnen niet internetbankieren. Bovendien is Edwin al naar een ticket voor ze op zoek. Vandaag was veel gesloten wegens Pasen natuurlijk.
Terug naar het hotel met op de achterkant Jezus en twee "little angels". Kupang is katholiek en dat mag, moet iedereen weten. Er wordt me ook regelmatig door mensen, zomaar out of the blue gevraagd welk geloof ik heb, waarbij ze intussen wel weten dat veel witten christelijk zijn.
In de bemo probeert een knul aan mijn knie te kriebelen. Dat heb ik weer. Ik gaan een paar keer verzitten om het duidelijk te maken maar het helpt pas echt als ik "ada apa" zeg. Hij stapt ook nog tegelijkertijd uit en loopt achter me aan om mijn telefoonnummer te vragen. Met een stalen gezicht zeg ik dat ik alleen een Nederlands nummer heb en dat hij mij daar maar niet op moet sms-en omdat dat hartstikke duur is. Hij probeert het nog een paar keer maar ik laat hem achter aan de poort van het hotel. Volgens mij gelooft hij me niet. En terecht.
Inmiddels is de airco tot een acceptabele temperatuur gekomen. Buiten is het gezellig druk en is de in eerste lijkende verre afstand van het hotel naar het centrum ineens niet meer zo erg. Kupang is sowieso een en al centrum en heeeeeeeeeeeeel erg uitgestrekt. Het leukst is dat de Gramedia ongeveer naast de deur is hoewel wel slecht voor het gewicht van mijn bagage. Ik koop niks, dat zou wel heel erg zijn al op de eerste dag. Bij bakery Borneo hebben ze mjammie brownies met..... kenari. Die passen wel bij mijn spatje van straks :-) Ik vind zelfs een kleine supermarkt maar voor de rest zijn er wel veel winkels dicht. Het is al 9 uur en ook nog eens zondag en Pasen. Na mijn ik-moet-toch-iets-eten-dus-maar-padang-maaltijd terugslenteren. De ojekmannen doen me transport- en ook nog wel andere voorstellen. Volgens de Lonely Planet zou Kupang berucht zijn om ojekrijders die reizende vrouwen lastig vallen. Waar die info vandaan komt weet ik niet want behalve de twee Fransen heb ik nog geen toeristen gezien. Maar goed, ze mogen het proberen. Ik ben niet te beroerd met patsen langs 's mans oren. Een ojek is lekker sejuk in het warme Kupang maar het zijn ook scheurneuzen. Ik doe het voorlopig wel even met bemo's tegen een prijs waarvan ik had gedacht dat ie onderhand wel eens omhoog zou gaan.

Aan de overkant van de straat een vlag van Israel en ik snap even niet waar dit over gaat. Ik zie wel een leeg houten kruis met een rode band en dat kan niet anders of het moet te maken hebben met de verrijzenis van Christus, met Pasen dus. Ik ben even bingung. Dat was toch in Palestina? Nazareth, Jeruzalem? Straks maar even googlen voordat ik iets verkeerds zeg. Ze hebben stro neergelegd en daarmee een kunstmatige berg gemaakt, die van Golgotha dus. De mannen die de wacht houden komen onmiddellijk naar me toe en even later weet ik dat dit voor de 3e keer binnen het jaar een neus in de boter verhaal gaat worden. Ik heb nu wel spijt dat ik hier niet al op vrijdag was om de kruisweg te zien. Morgen begint een stoet bij het kantoor van de gouverneur. Zij noemen dat carnaval waarbij ze de kerken afgaan. Hoewel ze het me niet goed kunnen uitleggen (of ik niet het snap!) verzekert mij iedereen, inclusief naderhand de mensen van het hotel dat dit een gigantische happening is. Volgens ze mannen (allemaal met een kruisje aan een hanger van uiteenlopende materialen) komen er zelfs gasten uit Argentinie. En natuurlijk familie uit Jakarta, uit Medan, uit Makassar, uit Surabaya. Ook hier zoeken de kinderen paaseieren en worden ze gekleurd. Die andere dingen in Nederland, zoals de kleuren geel en lichtgroen die voor nieuw leven zouden staan, vaak geassocieerd met de lente hebben wij vast zelf verzonnen. Hier hebben ze alleen hot summer en zeker geen lente. En ik, ik heb weer eens geluk: right place, right time. Dankzij het werk van de verdienstelijke missionarissen vroeger. Het ultieme snoepwinkelgevoel komt weer opzetten. Zometeen gaan de camera's aan de lader en een voorraad geheugenkaarten.
Ik ga morgen blaren lopen en me helemaal laten opslokken in het Kupangse. Maar morgenochtend eerst een travel regelen naar Kefa (= Kefamenanu) voor dinsdag. Me vervelen? Nooit.
Maar nu eerst, nee geen Bavaria, maar een Ballantines met cola (geen Zero of light te vinden tot nu toe), lekker e-readen, slapen en gezond en zonder hoofdpijn weer op...

Ik weet niet wat het is maar zo senang als in het oosten zal me in het westen nooit voelen. De altijd aanwezige muziek zijn daar zeker debet aan.

Salam manis
AM
Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 08-04-2012 15:17 elsbeth wrote:
Of Bangkok? Vond ik erg leuk voor een 3 daagse tussenstop.
Veel plezier Anne Mieke. Neem even de tijd om bij te komen. Je zal dat hard nodig hebben, nog los van de lange reis. Heel veel plezier.
Groetjes Elsbeth
Dankjewel.

En Bangkok ken ik natuurlijk ook (het zal niet waar zijn...) maar daar wil en doe ik dan weer vanalles wat energie kost. Stilzitten is niet mijn sterkste eigenschap. Ik voelde me vandaag al schuldig dat ik gewoon tot 11 uur in mijn bed was blijven liggen en de halve dag verslapen had en ik vast vanalles gemist had. Het plezier komt er beslist.


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 08-04-2012 11:24 Yerun wrote:
Dat de rest van de vakantie maar beter mag zijn dan de lange reis. Naar mijn mening nooit leuk, al helemaal niet als een dodo op de verkeerde plek je bewerkt met een koffer. Emoticon: Shut up!
Het enige nadeel van de voor mij mooiste plekjes in Indonesie is dat het gewoon veel meer extra tijd kost dan even naar Java, Bali of Sumatera. Maar, ik zag gisteren dat er rechtstreekse vluchten zijn van Singapore naar Dili, dat schept in elk geval een mogelijkheid voor een volgende reis.Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

siebjans
Gebruiker
User icon of siebjans
spacer line
 


Op 08-04-2012 14:21 schreef Anne Mieke:

[quote verwijderd]
Nou dat doe ik dus ook echt niet meer. Ik wil een volgende keer OF binnen 24 uur op plaats van bestemming zijn of anders toch maar overnachten , echter zeker niet in Jakarta of Surabaya. Misschien maar eens net als elk ander normaal mens in Singapore of desnoods in Kuta, met de nadruk op desnoods. Vorige reis was het 40 uur en nu 33. Ik trek het niet meer en ben uiteindelijk vandaag ook een halve dag kwijt geweest aan slapen. Maar ik ben wel uitgerust.

Ik ben benieuwd dan morgen.


Wij overnachten, maar of dat een succes wordt/is... mmm we zullen zien.

Proost voor je slaapmuts(je?!)
Morgen veel succes/plezier/mooi's/indrukwekkends/etc..


http://www.nuafhalen.com (nieuwsgierig wat af te halen is? kijk zelf eens)

siebjans
Gebruiker
User icon of siebjans
spacer line
 

Ooh ja Anne Mieke,

Kun je de warmte een beetje omschrijven? Ik bedoel, is het een beetje "te hebben", staat er een constant "windje" of wat?

Cheers Emoticon: Nice


http://www.nuafhalen.com (nieuwsgierig wat af te halen is? kijk zelf eens)

Anorak
Gebruiker
User icon of Anorak
spacer line
 

Mooi Anne Mieke je weer te kunnen volgen !

Het is weer een genoegen. Emoticon: Party!


Where there is a will there will be relatives.

Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 08-04-2012 22:14 siebjans wrote:
Ooh ja Anne Mieke,

Kun je de warmte een beetje omschrijven? Ik bedoel, is het een beetje "te hebben", staat er een constant "windje" of wat?

Cheers Emoticon: Nice
Ik kan het proberen mooi te maken maar Kupang op zeeniveau is gewoon warm overdag in de volle zon. Het waait hier (op dit moment) wel en aan zee zelfs behoorlijk hard.
Het regenseizoen loopt hier op zijn eind en ik hoop aankomende week een groen Timor aan te treffen. Dat is over een paar maanden wel anders als door de zon en de droogte alles bruin begint te worden (vergelijkbaar met Kreta denk ik). Als je Yogya kan hebben dan kun je Kupang ook hebben. Omdat Kupang zo uitgestrekt is en je de stad uitrijdend al snel wat hoger gaat scheelt dat echt in temperatuur.
Soe en Kefa liggen veel hoger en dus koeler.


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Yerun
Gebruiker
User icon of Yerun
spacer line
 

Maar Yogya is niet zo warm als de omgeving van Karawang, ten oosten van Jakarta als de zon schijnt. Dat scheelt een paar graden. Yogya kan ik goed hebben, dit inmiddels ook maar kostte me wel drie maanden aanpassen uiteindelijk.

De bergen hier zijn echter verder weg. Emoticon:

Enfin, goede reis verder!


Ho Lee Fuk

Kembang
Gebruiker
User icon of Kembang
spacer line
 


Hallo Anne Mieke, hardstikke leuk dat je weer gaat schrijven....héérlijk om je reisverhalen weer te lezen....ik heb het gevoel dat ik daar naast je loopt, ha.ha.haaaa Emoticon: Party! Emoticon: Party!
Ooooo, ik dacht dat het regenseizoen al voorbij is? Het is toch van November tot Februari of heb ik het verkeerd? Of geld het alleen voor bepaalde eilanden en niet over heel Indonesië?
Goede reis verder en wees voorzichtig...Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 09-04-2012 11:48 Kembang wrote:

Hallo Anne Mieke, hardstikke leuk dat je weer gaat schrijven....héérlijk om je reisverhalen weer te lezen....ik heb het gevoel dat ik daar naast je loopt, ha.ha.haaaa Emoticon: Party! Emoticon: Party!
Ooooo, ik dacht dat het regenseizoen al voorbij is? Het is toch van November tot Februari of heb ik het verkeerd? Of geld het alleen voor bepaalde eilanden en niet over heel Indonesië?
Goede reis verder en wees voorzichtig...

Het regenseizoen is niet overal hetzelfde in Indonesie. Tenslotte is Indonesie op de kaart van Europa van Ierland tot Turkije,,,
In oerwoudgebieden zoals op Sumatera en Kalimantan is het het sowieso anders.
Timor en Sumba liggen in een droge zone waarbij het inderdaad vanaf nu bijna niet meer regent tot oktober of zo.


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Jeroen,

Heb net mijn verhaal klaar, erin geplakt maar ik krijg een melding dat ik een woord weer niet mag gebruiken. Ik weet echt wat het is. Kun je me even helpen?

gr
AM

GEVONDEN!!! (e*****e) maar er stak niks kwaads achter.


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

pierre
Gebruiker
spacer line
 Haiii Anne Mieke.

Zoals altijd geweldig weer jou verhalen en belevenissen, zo fijn om te lezen en heerlijk doorspekt met de (brood) nodige humor. waardoor de lippen glimlachend smachten naar de rest van je verhaal.

Zoals ik altijd zeg: Lekker genieten.


Ps stel je het op prijs om een apart topic te hebben waarin reacties op jou verslag gegeven kan worden?
zo ja misschien dat Yerun dit kan verzorgen de de postings in dit topic kan overzetten??

Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 

Kupang, maandag 9 april

Was laten ophalen, ontbijtje met eitje en sneetje brood en Timor Travel bellen voor de rit morgen naar Kefa. Voor morgen een plaats gereserveerd op de 10.00 uur rit (of 11.00 uur.....) die me, naargelang van wie ik de info krijg tussen de 3 en 5 uur naar Kefamenanu zal brengen. Ik heb seat nummer 2, naast de chauffeur.

Er waait een straffe wind door Kupang. Da´s heel fijn voor het lijf maar niet voor mijn andere (Canon)body. De wolken staan als geplooide watten tegen een blauwe hemel. Het is vandaag een stuk drukker dan gisteren. De reisbureau's zijn ook weer open. Maar meteen wat vluchten en Pelni checken. Volgens Pitoby Travel zijn de vluchten met Susi Air naar Lewoleba op Lembata 12 (!) persoons vliegtuigen/tuigjes. Probleem 1: het gewicht aan bagage mag maar max 10 kilo zijn. Dan kan ik met de incheck bagage nog wel sjoemelen (Brabants?) maar ik heb ook nog een even zo zware handbagage. Wel spannend eigenlijk die 12 personen. Dat betekent lekker laag vliegen en veel zien hoop ik (of schokkend naar de overkant een weg banend door zwarre en zwarte regenwolken.....). Probleem 2: kan alleen op de luchthaven geboekt worden. En daaropvolgend nummer 3: eigenlijk moet ik dat nu al doen. Ik vind echter wat er straks gaat komen belangrijker dan die vluchten. Ik "moet" ook nog naar Rote en daarvoor krijg ik verschillende info (of course). Vraag ook meteen naar het alternatief en dat is Larantuka op oost Flores (en dan boot heen en weer naar Lembate en/of Adonara). Dat kan met Transnusa, groter vliegtuig, leukere prijs (de helft!), meer kilo's, ter plekke te boeken. Of zal ik dan toch maar naar Alor vliegen en dan die roestbaktrip (maar wel heel mooi) nog een keer doen en op Lembata uitstappen? Pelni kan ook nog maar op de een of andere manier strookt die nooit met mijn eigen plannen. Ik doe maar even niks. Eerst goed nadenken.

En..... positie zoeken waar ik straks mezelf moet installeren voor de optochjt
Eerst maar weer pinnen. En nu weet ik het zeker. Ik krijg niet meer dan 2 juta gepind bij BCA en 1,5 juta bij BNI. Meerdere malen pinnen bij BCA gaat niet (zegt dat mijn saldo niet voldoende is, :-( maar dat maak ik wel uit...) Meerdere malen bij BNI pinnen kan ook niet. Maar wel eerst bij bij BCA en daarna bij BNI pinnen. Een andere smaak bank ben ik nog niet tegengekomen. Da's wel mooi k******. Ik mag hopen dat het binnenland van Timor nog wel mogelijkheden biedt. Anders maar de contante euro's aanspreken. Meneer Bakso "Kangen" (= verlangen...) wil grtaag op de foto. U zegt het maar! De ojekrijders ook. Prima. Langs de kant dat Kupang Green & Cleen is en niet Clean!!!

Mel van het hotel wil me vanmiddag met de motor rondrijden maar ik wil "de" happening zien. Volgens hem kan dat goed met een motor. Ik denk van niet (en ik heb achteraf gelijk...) maar ik moet even wat dingen goed duidelijk stellen voordat hij dat van mij aanneemt.
Ik kan niks anders verzinnen dan bakso. Daar bedoel ik mee dat ik bakso wel lekker vind, maar dan die van mezelf = zonder de vetsin, de E-nummers. Gelukkig kan ik hier kecap zelf erbij doen. Wel grote flessen tomatensaus (bakso met tomatensaus is voor mij jach) maar geen azijn, wel sambal. Mijn maag is gevuld, laten we het daarop houden.

Op weg naar zal ik wel of niet naar het kantoor van de gouverneur (HAD ik het maar wel gedaan weet ik inmiddels) wordt ik "geroepen" zoals wel vaker waar dan ook. Even later zit ik met Agus op een groen plastic stoeltje voor een pulsawinkeltje. Hij wil meteen mijn hele biografie maar we blijven in eerste instantie vooral op leeftijd steken en probeert me "strikvragen" te stellen om te weten of ik de waarheid spreek. Hij dacht dat hij ouder was dan ik maar het blijkt omgekeerd. Voor hem is dat blijken nog niet meteen de waarheid. Heel vleiend maar soms ook vermoeiend. Ik ben voor Indonesiers nog steeds getrouwd. Technisch gezien is dat ook zo maat wat er ook verder gebeurt in de toekomst; het geeft me toch enige rust en veiligheid. Hoewel een alleenreizende vrouw toch vaak als loslopend wild gezien wordt (they haven't seen nothing yet!) Na de leeftijd een uitgebreid gesprek over mijn ogen, daarna mijn bevallige (ahum) lippen. Heerlijk van die typisch Indonesische prietpraat waar je niet bij na hoeft te denken. Of, toch wel? Nadat leeftijd, ogen en lippen goedgekeurd zijn (en nog veel meer) vind ik het tijd om op te stappen voordat meneer met zijn eigen hormonen aan de haal gaat. Permisi dulu pak, mau jalan sedikit.

Yessssssssssssssssssssssss
DIT IS HET MOOISTE, LEUKSTE, INTERESSANTSE, EVER, OOIt MEEGEMAAKT IN INDONESIE........


Vorig jaar zag ik de karapan sapi en ik was helemaal gelukkig, in oktober kwam de hele Baliemvallei naar mij toe en nu mocht ik vandaag getuige zijn van iets wat een mengeling is van een (carnavals)optocht, processie en kruisweg....

De kant van de weg vult zich langzamerhand met mensen, veel mensen, nog meer mensen. Er is veel politie met veiligheidsvesten op de been om het verkeer te regelen. Maar Indonesiers zoeken een plek gaan zitten of hangen en wachten op wat komen gaat. Zo anders dan een Nederlandse die er inmiddels al een paar kilometer op heeft zitten en er is nog niet eens iets te zien. Verkopers van welke model ook doen goede zaken. Overal genoeg te drinken, vooral veel kacang, krupuk en windmolentjes voor de kinderen. Dat gun je je kroost toch met Pasen. De laatste bemo's en motoren banen zich een weg langs de Sudirman.

Het is druk, drukker, drukst. Alle schaduwplaatsen zijn ingenomen en rond half 3 komt met loeiende sirenes de status van Kupang langs, de politie, eerst 3 motoren, dan een politieauto, patrouille en dan begint het echt, de optocht, de processie, de weet ik niet. Het heet hier pewai.

Mijn hoofd tolt al snel. Het hele leven van Jezus komt voorbij maar in de versie Kupang met dangdut, heavy rock, techno, gezellige tophits van vooral Maluku, de in het heden getransformeerde tophits over de kruisiging. Moderne en swingende Jezussen, Maria's

Volgers met slechts een palmtakje (en hier hebben ze de echte!) om zich tegen de scherpe zon te beschermen
Er wordt gezongen, live, niet altijd even zuiver maar vooral met veel overgave, humor en pret. Het V-teken gaat vaak omhoog. Er wordt een verband gemaakt tussen de Indonesiers, dit is echter Binekkha Tunggal Ika
Er wordt gevraagd om samen door het leven te gaan, moslims, christenen, buddhisten en hindoes. Kita semua orang Indonesia. Something serious, something to laugh. De stemming is uitgelaten,
En hier, HEEL Timor komt naar mij toe. ALLE kabupatens zijn vertegenwoordigd. Ook Rote en Sabu. Uit hun dak gaande kampungers uit de buurt van Soe en Niki Niki met traditionele kleding met klewangs die in tegenstelling je soms bijvoorbeeld op Java ziet niet met de nek worden aangekeken. Dit is niet alleen Kupang, dit is Timor, HUN cultuur en ze zijn trots op elkaar en krijgen meer dan genoeg bijval voor de dansen met hun klewangs. Toeschouwers uit Kupang met veel tattoos gaan helemaal uit hun dak en zingen en dansen mee. Met de complimenten voor mijn eigen tatto op mijn enkel.

Twee fotografen willen me mee hebben maar ze lopen aan het begin van de stoet. Ik word vastgeklampt door een mevrouw met een baby. Ze wil een foto maken van ons samen. Even later hetzelfde. De kinderen voelen zicht kennelijk op hun gemak en blijven rustig in mijn armen totdat de foto's (Blackberry!) gemaakt zijn.

Damaiku, mana damaimu. Dit is mijn vrede, waar is die van jou.
Iedereen lacht, is uitgelaten, zingt, blazen op hoorns, modern, tempo dulu
Ik maak persoonlijk kennis met Adam en Eva (hier Adam & Hawa) in het groengeschilderde paradijs uiteraard voor wie ze de appels (over de datum) maar even aan een ijzeren draadje in de boom gehangen hebben. Kupang is nu niet direct een goede plaats voor appelteelt. Een uitgelaten Kain en Abel poseren voor mij. Ze hebben geen mot meer samen. De ark van Noah is schitterend gemaakt met alle diersoorten maar ook engelen. Ik word op wagens getrokken, krijg water aangeboden. De toren van Babel is er ook, eentje die dan met enige hulpt naar beneden valt...De zonen van Abraham. De rechtzaal, de berg van Golgotha weer. Goedgekozen Romeinse kleding, gouden kronen, open sandalen
Veel kruizen vooral gemaakt met aluminiumfolie, of verlicht. Het is heet en druk. Berobatlah op de achterkanten van t shirts. Genees (jezelf). Ik krijg even in sneltempo en zo'n 400 foto's alles voorgeschoteld dat ik ergens op een backupschijf had staan. Het verhaal van Jezus. You ask me. Ik ben weer helemaal bij.

Kilometers langs loop ik mee, al zigzaggend, positieverbeterend om de goede foto´s te kunnen maken. Een man in traditionele kleding springt (letterlijk) uit de groep en zegt dat ik foto's moet maken maar ze zijn een paar en tovert snel zijn (voor dit moment) bruid naar buiten en poseert zodat ik foto's kan maken. Er rijdt ook een Batakwagen mee behangen met ulos (traditionele stoffen van het Tobagebied) en ze zingen Alusiau..... Hilariteit omdat ik dat mee kan zingen. Ze bieden me plakrijst met kokos in een bananenblad aan. Dat wordt vast Lissoi nanti malam. We zien Jezus voor het gerecht waarbij hij ter door wordt veroordeeld door Herodes. De dansende apostelen, Judas, Petrus. Er worden veel verhalen vertolkt. Ik loop mee zigzaggend en springend van schaduw naar schaduw over de plastic bekers die inmiddels over de Sudirman rollen. Een van de wagens moet onder laaghangende electriciteitsdraden door. Ik wil het niet weten. Als ik me ooit al welkom heb gevoeld dan is het wel hier in Kupang.

Ik wordt aangehouden door een man met een Hollandpet volgespeld met vanalles en nog wat met Nederland te maken heeft. Ik moet zuinig met foto's zijn zegt ie. Er is nog heel, heel, heel, heel erg veel. Honderde voertuigen, groepen. Het zal wel. Maar het is nog waar ook. Na bijna 4 uur heb ik mijn voeten kapotgelopen en heb ik geen idee hoe ik ooit nog "thuis" kom. Het is al half 7 en ik zoek in paniek naar mijn antimuggenspul. Vergeten! Ook dat nog. Twee aardige jongemannen verzekeren mij dat dit nog wel uren kan gaan duren. Oh wat heb ik nu spijt dat ik toch niet naar het kantoor van de gouverneur ben gegaan. Het wordt al schemerig en ik kan niet echt meer mooie foto's maken. Inmiddels begrijp ik dat dit echt nog uren doorgaat. De mannen zijn in tweestrijd. Moet Anne met de bemo of te voet. Ik krijg het spaans benauwd als ik alleen al denk dat ik dat hele stuk terug moet lopen. De bemo's vertrekken aan de andere kant van de Bank Indonesia. Een van hen gaat mee. Na wat klimmen (het heuvelachtige Kupang...) komen we aan de andere kant, bemo's zat maar geen nummer 1 of 2.

Eerst zitten in de eerst de beste gelegenheid en iets drinken. We regelen twee ojeks terug naar het dichtstbijzijnde kruispunt bij het hotel. Mijn pootjes zijn blij en de wind verjaagt een klein beetje de vermoeidheid. Op het kruispunt komen nog steeds wagens en mensen langs, nu kleurrijk verlicht. Mijn spontane begeleider zegt (geen naam, onverstaanbaar door de muziek, herrie) dat ik nu echt moet uitrusten en voel zich een beetje verantwoordelijk voor mijn op en neer gespring van vanmiddag. Ik hoop dat hij volgende week nog even gedag komt zeggen in het hotel. Maar, men wat doen mijn voeten pijn, en mijn rug, honger, dorst, stof.

Volgend jaar met Pasen ben ik in Kupang, vanaf Goede Vrijdag en dan regelrecht naar de alun2 bij het kantoor van de gouverneur om die andere 400 foto's te schieten.
Snoepwinkel? Nee, ik was even zelf in het paradijs. Dit moet echt in een Lonely Planet of zoiets. Dit is echt supergaaf. Ik kan de bijbehorende geluiden en muziek er niet goed bijvertellen. Het was geweldig. Kupang is voor mij met veel stippen gestegen in een lijst die ik nu echt niet meer kan samenstellen...

Minum obat, obat Ballantines met coke om mijn wilde hoofd een beetje tot bedaren te brengen. Kupang is een voorbeeld voor Indonesie, for sure.
Niet eens tijd om te eten.

Maar dat ga ik nu doe met mijn nieuwe bruine vel, vandaag verkregen met veel zon, lopen in de zon, springen en positie innemen in de zon....

Salam gembira
AM


Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

Anne Mieke
Gebruiker
User icon of Anne Mieke
spacer line
 


On 09-04-2012 15:33 pierre wrote:


Haiii Anne Mieke.

Zoals altijd geweldig weer jou verhalen en belevenissen, zo fijn om te lezen en heerlijk doorspekt met de (brood) nodige humor. waardoor de lippen glimlachend smachten naar de rest van je verhaal.

Zoals ik altijd zeg: Lekker genieten.


Ps stel je het op prijs om een apart topic te hebben waarin reacties op jou verslag gegeven kan worden?
zo ja misschien dat Yerun dit kan verzorgen de de postings in dit topic kan overzetten??


Ja, het gaat weer als een trein (om maar in eigen termen te blijven). Geen moeite. Ik type het allemaal zo weg. Hoef niet na te denken. Heb echt zo'n geweldige dag gehad vandaag.

Verder:
Ehmmmm. volgens mij gaat het wel goed, toch? Makkelijk zat. Die "lellen" zijn van mij dus makkelijk herkenbaar...Tenzij iemand vind, dat dat wel moet. Ook goed.Need information about Flores? Take a look at the website "FLORES SURGA KITA" https://www.travel2flores.info/ (including many photo's) Avatar: Sarotari, Larantuka, the exact place the Palmerah bridge will be built. http://www.tidalbridge.com/

ibusas
Gebruiker
User icon of ibusas
spacer line
 

GEWELDIG verhaal, zat er reikhalzend naar uit te kijken. Echt leuk dat je dit hebt mogen meemaken. En zonder nare bijklanken, gelukkig.
Emoticon: Party!erwin
Gebruiker
User icon of erwin
spacer line
 

Geweldig stukje leesvoer alweer. Graag een website met de foto's aub. Emoticon: Party!

Ik begrijp alleen jou adoratie van AC niet. Ik word telkens heel erg verkouden van die ondingen. Emoticon: Frustrated


Het is beter spijt te hebben van iets dat je gedaan hebt, dan spijt te hebben om iets dat je niet gedaan hebt

BintangJan
Gebruiker
User icon of BintangJan
spacer line
 

AM,

In Kefa zijn ATM's.


Als je goed naar het verleden luistert, kun je de toekomst beter verstaan. Jika Anda mendengarkan dengan cermat ke masa lalu bisa masa depan lebih mudah dimengerti

Plaats een reactie op dit onderwerp

Je moet ingelogged zijn om een bericht te plaatsen. Je kunt inloggen door hier te klikken.
Als je nog geen lid bent, kun je jezelf hier registreren.


nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen

9,570,783 views - 117,907 berichten - 9,322 onderwerpen - 6,028 leden
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2021
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

95,260,027 pageviews Een website van indahnesia.com