Kosten ziekenhuis/dokter bezoek Jakarta


 Subforum Algemene Indonesiëpraat 
71 bezoekers

Startpagina
Je bent nu in > Forum > Algemene Indonesiëpraat > Bekijk onderwerp

18-01-2015 01:48 · [nieuws] Politieagent IndonesiŽ gepakt met xtc-pillen  (0 reacties)
18-01-2015 01:32 · [nieuws] Nederlander Ang Kiem Soei geŽxecuteerd in IndonesiŽ  (3 reacties)
17-01-2015 01:27 · [nieuws] Brandstofprijzen opnieuw flink verlaagd  (0 reacties)
16-01-2015 02:13 · IndonesiŽ gaat veroordeelde Nederlander executeren  (160 reacties)
05-08-2014 23:16 · [nieuws] Jakarta wil parkeermeters gaan plaatsen  (0 reacties)

nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen
kaiji
Gebruiker
spacer line
 

Mijn vader, wonende in Jakarta, heeft vorige week een beroerte gekregen en is daar 2 dagen later aan gestorven. Zijn huidige vrouw heeft hem niet naar een ziekenhuis gebracht maar had gehoopt om het met medicijnen (via Chinese dokters) op te lappen. Nu hebben wij (zijn kinderen in Nederland) aangegeven dat we de medische kosten zullen betalen. Zij geeft nu aan dat er de laatste dag toch een dokter is geweest en een infuus is aangelegd maar dat het niet mocht baten. Zij geeft aan dat de kosten zo'n 500 euro waren. Wij hebben nu een gevoel dat ze ons belazerd en er een slaatje uit wilt slaan. Kan iemand verifiŽren of dit de normale kosten zijn?

Bvd

Marco HIrakiardianto
Gebruiker
User icon of ardianto
spacer line
 

In het kort: U wordt belazerd.


Quiz: Noem 3 westerse landen waar Islam succesvol is geÔntegreerd. Oke, noem er eentje dan

Yerun
Gebruiker
User icon of Yerun
spacer line
 

Allereerst gecondoleerd met het overlijden.

Vraagt ze maar 500 euro? Als ze dan iemand wil oplichten (want dat is het inderdaad) dan zou ik toch een nulletje erachter zetten.. 500 euro zet ook geen zoden aan de dijk.

Een dokter in het ziekenhuis kost hier 100.000 per consult, een zak infuus enkele euro's en het aanleggen ervan ook. Misschien nog wat 'voorrijkosten', maar voor 20 euro, max 25 moet het toch wel geregeld zijn.


Ho Lee Fuk

kaiji
Gebruiker
spacer line
 

Ja dat gevoel hadden we al , maar zou wel mooi zijn dat we aan kunnen tonen wat de kosten wel geweest zijn.

Marcokaiji
Gebruiker
spacer line
 

Yerun, bedankt voor de info.Yogya-Bali
Gebruiker
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Mevrouw hoopt nu op een voortzetting van pensioen op haar naam (waar men dat vreemde idee toch vandaan haalt? Vrijwel elke weduwe van een londho denkt zo) maar wil eerst de begrafeniskosten veilig stellen. Als u er toch naar toe gaat, even de rekening opvragen op het moment dat u daar arriveert. Als ze schrikt en geen rekening kan overleggen, weet u al hoe ver het is. Niet nu er om vragen want dan gaat ze er snel een fabriceren i.s.m. de arts. Overigens gecondoleerd.Yerun
Gebruiker
User icon of Yerun
spacer line
 

Ik heb hier rekeningen liggen van allerlei doktershandelingen in een gewoon ziekenhuis net buiten Jakarta. Was wel geen overlijden (een geboorte zelfs), maar dat maakt voor de kosten natuurlijk niet uit, infuus is infuus.

Je kunt het beter maar gewoon negeren (hoe hard ook), want je zult je gaan frustreren over de reactie die je vervolgens weer krijgt..


Ho Lee Fuk

Yerun
Gebruiker
User icon of Yerun
spacer line
 


On 06-09-2011 06:46 Yogya-Bali wrote:
Mevrouw hoopt nu op een voortzetting van pensioen op haar naam (waar men dat vreemde idee toch vandaan haalt? Vrijwel elke weduwe van een londho denkt zo) maar wil eerst de begrafeniskosten veilig stellen. Als u er toch naar toe gaat, even de rekening opvragen op het moment dat u daar arriveert. Als ze schrikt en geen rekening kan overleggen, weet u al hoe ver het is. Niet nu er om vragen want dan gaat ze er snel een fabriceren i.s.m. de arts. Overigens gecondoleerd.
Hoe gehaaid.. maar inderdaad. Confronteren en niet nu alvast vragen. Emoticon: Puh!


Ho Lee Fuk

Yogya-Bali
Gebruiker
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Beste Kaiji, vraagt ook de overlijdensakte op, de zgn. surat kematian . Die zult u waarschijnlijk nodig hebben voor eventuele erfeniskwesties. Kunt u mij meedelen of uw vader Nederlandse nationaliteit had of Indonesische? Maakt het wat makkelijker om te adviseren.kaiji
Gebruiker
spacer line
 

Mijn vader had weer de Indonesische Nationaliteit volgens mij.Yogya-Bali
Gebruiker
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Dan is er voor de Indonesische situatie geen legalisatie van de overlijdenspapieren nodig. Dus weinig extra kosten. Mocht uw vader toch nog bankrekeningen in NL hebben of andere bezittingen, dan is een gelegaliseerde overlijdensakte noodzakelijk. Indien niet dan valt er voor de kinderen (indien niet de Indonesische nationaliteit) weinig te erven. Maak maar niet teveel geld over voor uw stiefmoeder want ze zal er toch wel genoeg aan overhouden.kaiji
Gebruiker
spacer line
 

Bedankt voor de informatie. We hadden al een overlijdingsakte gevraagd en ook de dokters rekening. We laten vervolgens mijn tante (die indinesisch spreekt) wel contact opnemen met de dokter/ziekenhuis.
Yogya-Bali
Gebruiker
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Zeker goed te doen. Vervelend te zeggen in een situatie als de uwe maar ik maak door mijn werk wekelijks dit soort "lijkenpikkerij" mee hier. Afgelopen week nog 2 van deze gevallen waar zelfs de kinderen niet schuwen om nog profijt te trekken uit het overlijden van hun ouders. Walgelijke mentaliteit.Surya Atmadja
Gebruiker
User icon of Surya Atmadja
spacer line
 


On 06-09-2011 07:38 Yogya-Bali wrote:
Indien niet dan valt er voor de kinderen (indien niet de Indonesische nationaliteit) weinig te erven. Maak maar niet teveel geld over voor uw stiefmoeder want ze zal er toch wel genoeg aan overhouden.


LET OP !
Indonesia heeft bijna dezelfde huwelijksgoederenrecht en erfrecht .
De Nederlandse kinderen zijn automatisch erfgenamen in zake van roerend en onroerend goed.
Bij de laatste heb je de zgn overgangsperiode van 1 jr . Even nachecken of er geen nieuwe jurisprudentie is .

Een leuke bijkomstigheid is de erfenis uit buitenland ( mits ...) belastingvrij in Nederland .

Het is normaal dat men specifikatie geeft van de gemaakte kosten.
500 euro=6000.000 rupiah . Is het alleen voor dokterskosten of ook ziekenhuiskosten.

In welke ziekenhuis , transportkosten , is er sprake van opname bij ICU/ specialistiche hulp etc .
Ik weet uit eigen ervaring( van familie) dat een opname bij ICU gaat toot een bedrag met 6 nullen.Tenminste dat heb ik gehoord .
Een rit (one way) met een ambulance is al 250.000 rupiah (in Jakarta) .
Dan heb je een andere kostenplaatje.

Dus voor mensen die zo maar hard toeteren zonder eerst vragen te stellen zou ik adviseren om een beetje te dimmen.,
====================================================================
Bij thuisgebeuren , moet je ook kijken hoeveel het kost om iemand fatsoenlijk te moeten begraven , of er selamatan in het spel is.
Of ze Moslims zijn, dan heb je vele selamatan tot zelfs de 1000ste dag.
Het is voor je eigen vader , dus wat is 500 eurie ?


bisa dicek of makemyday .

Yogya-Bali
Gebruiker
User icon of Yogya-Bali
spacer line
 

Wat is 500 euri? Als het gaat naar de begrafenis dan is het oke. Echter dan nog moet men open kaart spelen. Maar deze stiefmoeder heeft het over doktersbezoek (en geen ziekenhuisbezoek) en dan is het terecht dat Yerun daar grote vraagtekens bij zet. Prijs is niet normaal, ook voor Jakarta niet. Wie maakt er hier nou medische kosten in dit land: u of Yerun en ik?
Het begint een beetje vervelend te worden alsmaar dat goed praten van Indonesia. De wet mag wel zo zijn maar voordat Marco hier is, is de pot al verdeeld onder stiefmoeder en notaris. Mijn werk is juist hier met bejaarden en vrijwel wekelijks word ik geconfronteerd met dit soort zaken. Soms word ik weleens erg cynisch maar dat wordt men wel van dat altoos de zaak bedonderen en belazeren (het ergste daarbij is dit soort reinste "lijkenpikkerij" Emoticon: Wink . De werkelijkheid is heel wat anders dan de officiele juridische fictie. Zet nou geen mensen die al een verlies hebben moeten lijden nog eens op het verkeerde paard met hoge kosten.kaiji
Gebruiker
spacer line
 

Mijn vader is moslim.
Hij is dezelfde dag begraven en daar zijn geen kosten aan verbonden. De gemeente (depok) waar hij woonde heeft daar voor gezorgd.

Het gaat er om dat hij na zijn beroerte 2 dagen thuis heeft gelegen zonder medische kosten. Zijn vrouw was op maandag naar een chinese dokter gaan zoeken voor medicijnen.
Wij hebben toen contact met haar gehad en hebben aangegeven dat als mijn vader toch naar het ziekenhuis zou willen zij dat moet vragen en aan ons door te geven. Die nacht is hij overleden. Hij is niet naar het ziekenhuis gebracht.

Nu kreeg ik 2 dagen geleden een telefoontje dat er een dokter langs is geweest en een infuus gegeven heeft, de kosten hiervoor zijn 500 euro.

We hebben dit jaar al zo'n 2000 euro overgemaakt voor eventuele ziektekosten. Nu blijkt volgens mijn tante die ook in Jakarta woont is hij nog nooit naar het ziekenhuis geweest maar heeft het d.m.v. medicijnen zijn ziekte onderdrukt.

Ik weet dat het mijn vader is maar 20 jaar geleden heeft hij gekozen om naar Indonesie
terug te gaan en zijn kinderen (en ook kleinkinderen) achter te laten. Pas 5 jaar geleden hebben we weer contact met elkaar en in die tijd belde hij alleen wanneer hij geld nodig had. Dus er speelt wel wat meer.

Mvg

Marco
kaiji
Gebruiker
spacer line
 

En elke keer ging het om bedragen van 500 euroNomeNescio
Gebruiker
spacer line
 

Beste Kaiji, ten overvloedde: u wordt behoorlijk belazerd. Om u een inkijkje te verlenen in zieken huis en dokterskosten:
Afgelopen maand waren wij genoodzaakt het Colombia Asia ziekenhuis in Medan frequent te bezoeken, mijn dochtertje en ik. Dit is een aan MaleisiŽ gelieerd ziekenhuis. Dus niet het goedkoopste ziekenhuis.
Wij hebben bij de longspecialist een aantal malen een bezoek afgelegd (inclusief 2 x op zaterdagmiddag als de arts "on call" bereikbaar is), er zijn thoraxfoto's en een CT scan gemaakt, punctie verricht en we hebben het nodige aan - nuttige en werkbare (!!!!) - medicatie gekregen een zware kuur voor een maand; nadat zij een uitermate academische en professionele diagnose had gemaakt, .
Thoraxfoto kost 100,000 Rp. Doktersconsult, ook op zaterdag: Rp. 109,000; CT scan: 1,100.000 Rp; div. bloed en sputum onderzoeken : Rp. 350,000
Kosten al met al: Rp. 5,200.000 = Euro 432,-- Dus nog niet eens Euro 500. Dus om voor 500 euro aangeslagen te worden, moet er wel het ťťn en ander aan verrichtingen tegenover staan, die ik in uw situatie niet lees dat ze hebben plaatsgevonden. De conclusie dat u wordt belazerd over de dood van uw vader heen werpt zich wel stevig af.Surya Atmadja
Gebruiker
User icon of Surya Atmadja
spacer line
 

Ik ga niet goed praten , ik geef gewoon uitleg hoe de Indonesische erfrecht is .

Zelfs bij "goede" families ( in Indonesia en Nederland , eigenlijk overal) gebeuren soms rare dingen bij erfeniskwestie.
Dat zijn ook feiten.

In jou gevallen zijn het logisch de rotte zaken die je moet behandelen ,waar er geruzied werd.
Anders ben je niet ingeschakeld.

Per dag zullen er honderden duizend mensen die overlijden , sommigen hebben erfenis achter gelaten , soms is het positief saldo ( na aftrek van zijn schulden) , vaak ook niet .
Zitten de erfgenamen met openstaande schulden die ze vaak niet kunnen betalen.

Formeel/juridisch kunnen ze ook afwijzen( beneficiaire aanvaarding) , maar volgens Hukum Islam gaat het anders . Ook de adat .

Ik weet niet hoe de financiele situatie is , en in welke sociale laag het gebeurde .
Voor mij (persoonlijk ) is 500 eurie een koopje of kom er nog andere vergeten posten erbij ?
Men hoeft ook niet met bewijzen komen die tot de euriecent moeten kloppen.


bisa dicek of makemyday .

NomeNescio
Gebruiker
spacer line
 

"werpt zich wel stevig af" : ik bedoel: "dringt zich wel stevig op"Surya Atmadja
Gebruiker
User icon of Surya Atmadja
spacer line
 


On 06-09-2011 09:43 kaiji wrote:
Mijn vader is moslim.
Hij is dezelfde dag begraven en daar zijn geen kosten aan verbonden. De gemeente (depok) waar hij woonde heeft daar voor gezorgd.

ETC ETC

Kijk , dan kom je met een andere verhaal .
Dan ben ik nu om .
Dat de dokterskosten ( eenmalig bezoek ?) en alleen na de hersenbloeding niet zo hoog zal lopen.

Wat ik vreemd vind in jou verhaal , hoe kan hij gratis begraven worden ?
Er moet kosten gemaakt worden , grafrechten etc .


bisa dicek of makemyday .

kaiji
Gebruiker
spacer line
 

Nou wij kregen te horen dat de begrafenis verzorgd was dus staat los van de kosten.
Of het echt gratis is of dat het door de buurt is ingezameld, geen idee.

Dit zijn dus de verhalen die we te horen krijgen vanuit Indonesie. Via via.

MarcoSurya Atmadja
Gebruiker
User icon of Surya Atmadja
spacer line
 


On 06-09-2011 07:20 kaiji wrote:
Mijn vader had weer de Indonesische Nationaliteit volgens mij.

Nationaliteit van de overledene speelt geen rol.

Ter verduidelijking , mijn opmerkingen zijn geplaats op zakelijke basis.
Ik probeer ook te algemeniseren , zodat het bruikbaar kan zijn voor anderen.

De wettige erfgenamen kunnen aangeslagen worden voor de gemaakte kosten.
Dat de buurtbewoners kleine bijdrage leveren ( soms in natura) is adat .
Het is ook een verplichting voor de andere Moslims om een medegelovige een fatsoenlijk Moslim begrafenis te geven. Ook als je hun niet persoonlijk kent.


bisa dicek of makemyday .

bambang
Gebruiker
spacer line
 


Op 06-09-2011 09:45 schreef kaiji:
En elke keer ging het om bedragen van 500 euro


Nou, u bent in NL. De gemaakte kosten kunt u niet controleren. Zo simpel ligt dat. U moest alleen maar geld overmaken.
Dus een gezond wantrouwen is op zijn plaats. Zoals anderen het al vermoeden, is het een louche zaak ten koste van uzelf.

Ik zou ermee stoppen met geld overmaken. U hebt al genoeg geld blindelings overgemaakt. 500 euro is veel geld, ook voor NL.

kaiji
Gebruiker
spacer line
 

Bedankt voor jullie antwoord en adviezen.

Het geeft ons een bevestiiging om haar hiermee te confronteren.
UIteraard laten we dit door een tante of oom doen die Indonesisch spreekt.

Marco HirakiPlaats een reactie op dit onderwerp

Je moet ingelogged zijn om een bericht te plaatsen. Je kunt inloggen door hier te klikken.
Als je nog geen lid bent, kun je jezelf hier registreren.


nieuw onderwerp | reageer | nieuwste onderwerpen | actieve onderwerpen | inloggen

9,570,783 views - 117,907 berichten - 9,322 onderwerpen - 6,028 leden
 Gesponsorde links

© indonesiepagina.nl · feedback & contact · 2000 - 2020
Websites in ons netwerk: indahnesia.com · ticketindonesia.info · kamus-online.com · suvono.nl

88,484,740 pageviews Een website van indahnesia.com